Με ταχείς ρυθμούς πρόκειται να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ώστε να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις φωτιές. Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη πολιτών ... Περισσότερα

Χρ.Τριαντόπουλος: Μέσα στον Αύγουστο η 1η δόση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους

Epiloges Team

Epiloges Team

Με ταχείς ρυθμούς πρόκειται να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ώστε να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις φωτιές. Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη πολιτών και της παροχής αρωγής, ώστε οι άνθρωποι να προχωρήσουν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, από τον Βόλο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και συζήτησαν τα θέματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά η οποία κατέκαψε μεγάλες περιοχές στη Μαγνησία.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στα θέματα της αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής είναι από την Παρασκευή στην περιοχή και κάνουν ελέγχους και αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές ενώ ενημερώνουν τους πολίτες πως πρέπει να κινηθούν. Προχωρά έτσι γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων, ώστε να απαλύνουμε και να σβήσουμε πληγές. Όπου χρειαστεί στο κομμάτι των υποδομών όπου επλήγησαν η πολιτεία θα είναι εδώ με έκτακτη χρηματοδότηση για να συνδράμει. Έχουμε αγώνα μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε προς όφελος όλων των πολιτών».

Επισήμανε, ακόμα, πως «μέσα στον Αύγουστο θα δοθεί η πρώτη αρωγή 20% ως προκαταβολή και μετά όσο ολοκληρώνονται οι φάκελοι θα προχωρά η εκκαθάριση για να δοθούν τα χρήματα. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις. Οι ζημιές σε οικίες είναι ελάχιστες. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι αυτοψίες και θα εκδοθεί ανακοίνωση για το ύψος των ζημιών. Κυρίως είναι ποιμνιοστάσια και επιχειρήσεις στη Νέα Αγχίαλο με ζημιές όπως ο συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, και μικρής κλίμακας ζημιές σε επιχειρήσεις όπως σπασμένα τζάμια και βιτρίνες».

Ιδιαίτερη αναφορά, από την πλευρά του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγινε και στο θέμα των συνθηκών. «Την περίοδο της κλιματικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά είναι πιεστικά. Οι φωτιές είναι μεγάλες. Το βλέπετε και σε άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό θέλει άμεση κινητοποίηση όπως και είχαμε με πολλούς πυροσβέστες και ήρωες πιλότους. Φθάσαμε σε έλεγχο σε δύο μέρες μιας φωτιάς με περίμετρο κοντά στα 70 χιλιόμετρα. Δυστυχώς είχαμε δύο τραγικές απώλειες ανθρώπων. Πρώτο μέλημα μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη απώλεια δεν αποζημιώνεται. Είχαμε καλό συντονισμό με την περιφέρεια, τους δήμους και την πυροσβεστική», σημείωσε.

Advertisement
MEGA

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Εγώ το τριήμερο της δύσκολης στιγμής που βίωσαν όλοι οι πολίτες, όλος ο κόσμος και η ευρύτερη περιοχή αυτό που έκανα και είδε η Ελλάδα, το έκανα ως άνθρωπος. Αυτό αισθάνθηκα και αυτό μπόρεσα να κάνω. Να βάλω ηλικιωμένο σε βάρκα, να βάλω κάποια γυναίκα σε ασθενοφόρο. Και φυσικά ως δήμαρχος να δώσω εντολή να ετοιμαστεί το Εκθεσιακό Κέντρο να φιλοξενήσει αυτούς που άφησαν το σπίτι τους. Φάνηκε ο μηχανισμός του Δήμου Βόλου με τι αντανακλαστικά και με τι υπευθυνότητα λειτούργησε σε όλους τους τομείς. Φιλοξενήσαμε 2.500 συμπολίτες μας. Κάποιοι πήγαν σε συγγενείς, περίπου 450 σε ξενοδοχεία και 800 διέμειναν στο εκθεσιακό όλη τη νύχτα. Φτιάξαμε και παιδικό σταθμό για να μην καταλάβουν τα παιδιά ότι έφυγαν από το σπίτι τους».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

22/02/26 2:48 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:48 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 1:47 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό