Σοβαρές ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.   Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σοβαρές ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Advertisement
 

 

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επισημαίνουν πως οι ελλείψεις αυτές “οδηγούν σε καθυστερήσεις, ακόμα και αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία, αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού”.

 

Παράλληλα ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης προς το νοσοκομείο καθώς και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

“Θέμα: Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις υλικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

Τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις τους στους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς, έρχεται να επιβεβαιώσει η δραματική κατάσταση που επικρατεί από το καλοκαίρι του 2019 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με τις ελλείψεις υλικών να οδηγούν σε καθυστερήσεις, ακόμα και αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία, αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού. Κατάσταση ενδεικτική για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πλειοψηφία των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2019, στο Νοσοκομείο, που εφημερεύει 8 φορές το μήνα, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδοσία των υλικών σε μια σειρά τμήματα και κλινικές, στα χειρουργεία, κ.α., τόσο λόγω περικοπών όσο και λόγω μη υλοποίησης των παραγγελιών αναγκαίου υλικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Από το Σεπτέμβρη του 2019 η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται και το Νοέμβρη φτάσαμε σε σημείο να βγαίνουν εκτός εφημερίας κλινικές και τμήματα εξαιτίας έλλειψης υλικών.

Οι επιπτώσεις από τις τεράστιες ελλείψεις εκφράζονται σε κάθε επίπεδο: Στην καθημερινή λειτουργία τακτικών και απογευματινών ιατρείων, στον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου, στις εφημερίες ειδικότητας για την κάλυψη εφημερευόντων νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση εσωτερικών επειγόντων περιστατικών νοσηλευομένων του νοσοκομείου.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Καρδιοθωρακοχειρουργική, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έλλειψη σε βαλβίδες και υλικά εξωσωματικής κυκλοφορίας, οξυγονωτές MECC, συρραπτικά θωρακοχειρουργικής και αναλώσιμα, ράμματα κ.λπ., κατάσταση που οδηγεί ακόμα και στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εφημεριών της κλινικής.

Advertisement
MEGA

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (ΠΡΧ) με 60 επείγοντα χειρουργεία στη λίστα που δεν προγραμματίζονται λόγω έλλειψης υλικών.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκτός εφημερίας είχε βγει και το Αγγειογραφικό – Επεμβατικό τμήμα, όπου γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων κεφαλής, τραχήλου, θώρακος και κοιλίας, όπως εμβολισμός ανευρυσμάτων, τοποθέτηση stents κ.ά.

Ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν παρά μονάχα 2 από τις 6 αίθουσες των σύγχρονων χειρουργείων που εγκαινιάστηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

• Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
• Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της ΠΕ Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας”


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 από τους 16 συλληφθέντες για το κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη

14/12/25 1:31 μμ

Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 από τους 16 συλληφθέντες για το κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη

Κώστας Τσιάρας: Η προσχηματική άρνηση στον διάλογο δεν συνεισφέρει στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων

14/12/25 1:23 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η προσχηματική άρνηση στον διάλογο δεν συνεισφέρει στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων

4 βήματα για να ετοιμάσεις πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

14/12/25 1:15 μμ

4 βήματα για να ετοιμάσεις πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Φέρτε τους καθρέφτες στο επίκεντρο της διακόσμησης

14/12/25 1:07 μμ

Φέρτε τους καθρέφτες στο επίκεντρο της διακόσμησης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση

14/12/25 12:42 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που προσέκρουσε σε μπάρα σε σιδηροδρομική διάβαση

Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα

14/12/25 11:33 πμ

Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα

Γιώργος Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

14/12/25 11:24 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

Λίμνη Πηγών Αώου: Ένας κρυμμένος θησαυρός της Πίνδου -Δείτε video

14/12/25 11:21 πμ

Λίμνη Πηγών Αώου: Ένας κρυμμένος θησαυρός της Πίνδου -Δείτε video

Rustic χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για όλο το σπίτι

14/12/25 1:09 μμ

Rustic χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για όλο το σπίτι

Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης η αθλήτρια του Μέγα Αλέξανδρου Σερρών

14/12/25 11:11 πμ

Έλενα Λαγού: Πανελληνιονίκης η αθλήτρια του Μέγα Αλέξανδρου Σερρών στην άρση βαρών

ΗΠΑ: Δύο νεκροί, 9 τραυματίες από πυρά ενόπλου σε πανεπιστήμιο - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

14/12/25 12:15 μμ

ΗΠΑ: Δύο νεκροί, 9 τραυματίες από πυρά ενόπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ - Τι σχεδιάζουν οι «μεγάλοι» της αγοράς

14/12/25 10:06 πμ

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Τι σχεδιάζουν οι «μεγάλοι» της αγοράς