15.4 C
Serres

Κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Date:

Αλλη μία μέρα. Αλλο ένα μπαράζ πυραύλων. Κι άλλη μία σπίθα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή. Η τελευταία επίθεση σε Αμερικανούς που στρατοπεδεύουν στο Ιράκ δεν είχε κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν και πολλοί αξιωματούχοι του φοβούνται ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Κάθε φορά που η είδηση ενός χτυπήματος φθάνει στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, όλοι αναρωτιούνται μήπως έφθασε η ώρα για μια πιο αποφασιστική απάντηση, η οποία όμως κινδυνεύει να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο.

Η επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ στο δυτικό Ιράκ, το βράδυ της Κυριακής, ήταν υπό μια έννοια η δεύτερη πιο επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον δυτικών στόχων εκ μέρους υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων μετά το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου. Από τους περίπου 17 πυραύλους μικρής απόστασης, οι δύο κατάφεραν να τρυπήσουν την αεράμυνα της βάσης και να τραυματίσουν άγνωστο αριθμό μελών του προσωπικού.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όλες οι λύσεις του οποίου ενέχουν ρίσκα», δήλωσε ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, παλαίμαχος στις διαπραγματεύσεις ειρήνης στη Μέση Ανατολή. «Δεν θέλει να χτυπήσει το Ιράν, φοβούμενη την απρόβλεπτη κλιμάκωση από όλες τις φιλοϊρανικές ομάδες της περιοχής, πίσω από κλειστές πόρτες όμως συζητείται πως εάν σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης, η επίθεση σε ιρανικό έδαφος είναι μονόδρομος».

Οι επικριτές του Τζο Μπάιντεν τον κατηγορούν για υπερβολικά παθητική στάση απέναντι στο Ιράν, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά σε ολόκληρη τη θητεία του. Προσφάτως διευκόλυνε την αποδέσμευση τεράστιων ιρανικών κεφαλαίων που κρατούνταν από τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα Αμερικανούς κρατουμένους, ενώ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει μια συμπαγή συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Λευκός Οίκος αντικρούει όλες αυτές τις κατηγορίες παρουσιάζοντας τις εκατοντάδες κυρώσεις που έχει επιβάλει σε Ιρανούς πολίτες και διαφόρων ειδών οντότητες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλοί επικίνδυνοι παίκτες στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ εξακολουθεί να χτυπά τη Χαμάς στην Παλαιστίνη, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες πολεμούν τους Χούθι στην Υεμένη και διάφορες ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και στη Συρία. Το Ιράν κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για βομβαρδισμό στη Δαμασκό που οδήγησε στον θάνατο πέντε σημαινόντων στρατιωτικών.






Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση όλων αυτών των μετώπων. Ηδη ένας εξ αυτών έχει μεταβεί στην Αίγυπτο για συνάντηση υψηλού προφίλ με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Ο ίδιος αναμένεται να μεταβεί στο Κατάρ με τον ίδιο σκοπό. Ομως η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη και οι πιο έμπειροι συνιστούν χαμηλές προσδοκίες.

«Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να επαγρυπνούμε, γιατί μάλλον οδεύουμε σε κλιμάκωση παρά σε αποκλιμάκωση. Καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει», δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ.

«Επίκεντρο της στρατηγικής μας», πρόσθεσε, «είναι να διασφαλίσουμε πως η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται υπό έλεγχο στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Παίρνουμε κάθε μέτρο που μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση, με τελικό στόχο να μπούμε στον δρόμο της διπλωματίας και της αποκλιμάκωσης».

πηγή kathimerini.gr

ΚόσμοςΚόκκινες γραμμές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σε απόγνωση το Κίεβο: Η μεγαλύτερη επέλαση της Ρωσίας από τον Ιούλιο του 2022 – Δείτε χάρτες

Τη μεγαλύτερη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, από...

Η Βρετανία απέλασε τον πρώτο αιτούντα άσυλο στη Ρουάντα

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απέλασαν προχθές Δευτέρα έναν...

Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών

Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε σήμερα χρήση βίας εναντίον...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα