Πώς θα κινούμαστε, πώς θα ψωνίζουμε – Ποια είναι τα σχέδια για την τρίτη ηλικία     Οι συναλλαγές μας θα διενεργούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το κούρεμα, η βαφή – ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Πώς θα κινούμαστε, πώς θα ψωνίζουμε – Ποια είναι τα σχέδια για την τρίτη ηλικία

 

 

Οι συναλλαγές μας θα διενεργούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το κούρεμα, η βαφή – ακόμη και το… ξύρισμα – θα γίνεται με χρήση μάσκας, ενώ το πιστολάκι απαγορεύεται καθώς ενέχει κίνδυνο διασποράς του ιού.

Στα καταστήματα θα δοκιμάζουμε τα παντελόνια, αλλά όχι τις μπλούζες και αν μια τριμελής οικογένεια χρειαστεί μετακίνηση θα πρέπει να καλέσει τρία ταξί… Η νέα πραγματικότητα, που ξεκινά τη Δευτέρα, απαιτεί φαντασία και ένα χαρτί με «οδηγίες χρήσης» στο χέρι κάθε πολίτη. «ΤΑ ΝΕΑ» αποκωδικοποιούν τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν για τη νέα φάση των μέτρων κατά του COVID-19.

Κομμωτήρια

Με απαγορευτικό στο… πιστολάκι ξεκινούν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια έπειτα από ενάμιση μήνα διακοπής των εργασιών τους. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης του χρώματος και του μήκους στην κόμη γυναικών και ανδρών, άπαντες όμως θα εξέρχονται από κουρεία και κομμωτήρια με βρεγμένα μαλλιά. Η χρήση του σεσουάρ απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους ειδικούς, καθώς μέσα σε αυτά γίνεται περιστροφή του αέρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλεί και το πιστολάκι. Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει οπωσδήποτε στέγνωμα, θα πρέπει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του κομμωτηρίου να παραμένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Οι κομμωτές θα φορούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν ανά πελάτισσα – με εξαιρετική δυσκολία, καθώς στις βαφές των μαλλιών οι κομμωτές εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλές γυναίκες – ενώ βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν θα επιτρέπεται ο κλιματισμός. Παρά τα… τεχνικά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του κουρέματος ή… του ξυρίσματος, δεν υπάρχουν περιθώρια μη συμμόρφωσης: Το πρόστιμο για τις παραβάσεις ξεκινά από τα 150 ευρώ. Οι καρέκλες θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους ενώ προβληματισμός έχει προκύψει για το πώς θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ κομμωτή και πελάτη, με τους πλέον ευφάνταστους να σχολιάζουν ήδη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο κομμωτής θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες ψαλιδοχέρη.

Καταστήματα ένδυσης

Αρχικά ακούστηκε ότι κάθε φορά που ένας υποψήφιος πελάτης θα δοκιμάζει το ρούχο της επιλογής του, μια πωλήτρια έξω από το δοκιμαστήριο, επιφορτισμένη ειδικά με αυτόν τον σκοπό, θα παραλαμβάνει το ρούχο και θα το σιδερώνει επί τόπου πριν το δοκιμάσει ο επόμενος. Η ιδέα μάλλον εγκαταλείφθηκε, λόγω της προφανούς δυσκολίας στην εφαρμογή της και πλέον οι ειδικοί συστήνουν «μερική δοκιμή» των υπό αγορά ρούχων. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, από τη Δευτέρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε παντελόνια και φούστες – με μέτρο -, όχι όμως μπλούζες, πουκάμισα ή οτιδήποτε άλλο περνά από το κεφάλι μας για να φορεθεί. Κατά την επιστροφή στο σπίτι καθίσταται υποχρεωτικό το πλύσιμο των ρούχων, αλλά και το μπάνιο όσων επισκέφθηκαν το κατάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στα καταστήματα ένδυσης, όπως και σε κάθε άλλο κατάστημα, οι πελάτες θα εισέρχονται αναμένοντας σε ουρά καθώς θα επιτρέπονται συνολικά τέσσερα άτομα στις μικρές επιχειρήσεις και ένα ανά δέκα τ.μ. σε μεγαλύτερες.

Ταξί

Παραμένουν οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα: Ενας πελάτης ανά ταξί, με μόνες εξαιρέσεις έναν γονέα με δύο ανήλικα τέκνα ή τη μετάβαση σε νοσοκομείο. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι αν μια οικογένεια με τρία ενήλικα μέλη θελήσει να πάει κάπου, θα χρειαστεί τρία ταξί.

Δημόσιο

με προκαθορισμένο ραντεβού θα μεταβαίνουν οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες για υποθέσεις τους και μόνο εφόσον αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου. Προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του μέτρου προκαλούν οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Εκκλησίες

Συνιστούν ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα αυτής της περιόδου. Οι εκκλησίες ανοίγουν τις πόρτες τους για ατομική προσευχή, δηλαδή για ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς το πώς θα ελεγχθούν ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που εισέρχονται σε κάθε ναό, η τήρηση των μέτρων υγιεινής στο εσωτερικό του – όπως απολύμανση – αλλά και η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας, ώστε να μη σημειωθεί απότομη έξαρση της πανδημίας, ειδικά σε ηλικιωμένους. Οι φόβοι ενισχύονται από το γεγονός ότι περιστατικά ανυπακοής ιερέων είχαν καταγραφεί από όταν ακόμη ίσχυαν αυστηρές απαγορεύσεις.

Advertisement
Babis

Ανοίγουν τον δρόμο προς χωριά και εξοχικά

Τον δρόμο προς τα χωριά και τα εξοχικά θα ανοίξει η κυβέρνηση για τους πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία από τον Ιούνιο, εγκαταλείποντας έτσι τα μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν άλλωστε και τις πιο… δραστήριες εστίες του κορωνοϊού. Προϋπόθεση όμως για να κάνει (και) ο ευάλωτος πληθυσμός ένα βήμα προς την κανονικότητα είναι να παραμείνει σε συνθήκες καραντίνας τον Μάιο.

Το «στίγμα» της επόμενης ημέρας για τους πολίτες άνω των 65 ετών έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, χτίζοντας μια «γέφυρα ασφαλείας» για την ευαίσθητη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

 

«Να συνεχίσουν χωρίς διαφοροποιήσεις τους κανόνες τού «Μένουμε Σπίτι», ειδικά κατά τον μήνα Μάιο. Με στόχο, όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι κι όσες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά να το πράξουν».

Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ευλαβική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής – με πρώτο το συχνό πλύσιμο των χεριών -, η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5-2 μέτρων από τους συνομιλητές τους πρέπει να αποτελούν καθημερινή (και χωρίς εξαιρέσεις) ρουτίνα και στην επόμενη φάση.

Η φαρμακευτική αγωγή

«Και καθώς οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους χρόνια νοσήματα, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους – μετρώντας για παράδειγμα την πίεσή τους – και κυρίως να παραμένουν συμμορφωμένοι στη φαρμακευτική αγωγή τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος.

Μάλιστα, ο ειδικός σχολιάζει ως θετική εξέλιξη την υπό προϋποθέσεις λήξη της καραντίνας των ηλικιωμένων, καθώς η φυσική δραστηριότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά στα αστικά κέντρα με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

«Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας της Βορειοδυτικής Ελλάδας έχουν εκπαιδευτεί ώστε να λαμβάνουν δείγμα, το οποίο στέλνουν στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 4 ώρες» αναφέρει ενδεικτικά ο καθηγητής.

 

Πηγή in.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής