Λογικά δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην ξέρει τουλάχιστον τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό, η οποία προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αν και ο κορονοϊός μπορεί να εκδηλωθεί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Λογικά δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην ξέρει τουλάχιστον τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό, η οποία προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Αν και ο κορονοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, μια μελέτη από τα τέλη του περασμένου έτους αποκάλυψε ποιο είναι το πιο κοινό πρώτο σημάδι της COVID-19.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κορονοϊός προκαλεί συνήθως κόπωση στα αρχικά στάδια της COVID-19. Η COVID Symptom Study, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, διαπίστωσε ότι το 82% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό παρουσίασαν κόπωση ως πρώιμο σύμπτωμα. Το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα που αναφέρθηκε ήταν ο πονοκέφαλος.

Κορονοϊός: Κόπωση και πονοκέφαλος είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόπωση και ο πονοκέφαλος από μόνα τους συνήθως ΔΕΝ είναι ενδεικτικά μιας λοίμωξης COVID-19. Συνήθως συνοδεύονται από πολλά άλλα συμπτώματα. Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεστε λίγο καταβεβλημένοι, ή τυχαίνει να έχετε πονοκέφαλο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε χωρίς να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις το 3% των ατόμων με COVID-19 ανέφεραν ότι είχαν ως μοναδικά συμπτώματα την κόπωση ή/και τον πονοκέφαλο.

Ακολουθεί ο πυρετός

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα COVID-19 που πρέπει να γνωρίζετε είναι ο πυρετός. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 40% των ατόμων με κορονοϊό ανέφεραν ότι ανέβασαν πυρετό μέσα στις πρώτες επτά ημέρες από την στιγμή που θεωρούν ότι μολύνθηκαν.

Κορονοϊός: Τα πρώτα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία των ασθενών

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης επικεντρώθηκε στο πώς τα συμπτώματα τείνουν να εκδηλώνονται διαφορετικά σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Ο πονοκέφαλος, η απώλεια όσφρησης, ο επίμονος βήχας και ο πονόλαιμος αναφέρονται συχνότερα από ενήλικες (18-65 ετών) παρά από ηλικιωμένους ή παιδιά.

Οι ενήλικες (18-65 ετών) αναφέρουν συχνότερα απώλεια όσφρησης (55%) από τους ηλικιωμένους ή τα παιδιά (για 65 και άνω ετών: 26%, για κάτω των 18 ετών: 21%.). Αυτό δεν σημαίνει ότι η απώλεια όσφρησης δεν είναι σημαντική σε ηλικιωμένα άτομα ή παιδιά, αλλά πιθανώς σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ειδικά τεστ για αλλαγές στην όσφρηση, ειδικά εάν η αναφορά των συμπτωμάτων δεν γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή (παιδί, ή ηλικιωμένος) αλλά από κάποιον άλλο (π.χ. γονέας).

Εκείνοι άνω των 65 ετών ανέφεραν την σύγχυση (θολή σκέψη), τον αποπροσανατολισμό και τη σοβαρή δύσπνοια συχνότερα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ συνολικά αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά σε άτομα ηλικίας 18-65 ετών.

Για άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID-19 βρέθηκαν να είναι:

  • πονοκέφαλος
  • κόπωση
  • πυρετός και
  • πονόλαιμος

Για άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID-19 ήταν:

  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • ξαφνική απώλεια γεύσης και όσφρησης και
  • βήχας

Και για άτομα άνω των 65 ετών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID ήταν:

  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • πυρετός
  • βήχας και
  • απώλεια όρεξης

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα συνδέονται συχνότερα με την σοβαρή εξέλιξη της COVID-19

Παρεμπιπτόντως, ορισμένα συμπτώματα COVID-19 μπορεί μερικές φορές να προβλέψουν πότε κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την σοβαρή της εκδοχή.

Advertisement
MEGA

Πριν από περίπου τρεις μήνες, μια μελέτη σε Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία διαπίστωσε ότι τα άτομα που βιώνουν έναν συνεχιζόμενο πυρετό και απώλεια όρεξης διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακρά COVID-19, μια κατάσταση όπου τα συμπτώματα του κορονοϊού παραμένουν για μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Η μελέτη αναφέρει εν μέρει:

Εξετάσαμε εάν υπήρχαν διαφορετικοί τύποι συμπτωματολογίας στην μακρά COVID. Βρήκαμε δύο βασικά μοτίβα συμπτωμάτων:

  1. Ασθενείς που αναφέρουν αποκλειστικά κόπωση, πονοκέφαλο και ανώτερα αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια, πονόλαιμος, επίμονος βήχας και απώλεια όσφρησης) και
  2. Ασθενείς που αναφέρουν παράπονα σε πολλαπλά συστήματα, όπως συνεχιζόμενο πυρετό σε συνδυασμό με γαστρεντερολογικά συμπτώματα.

Σε άτομα με μεγάλη διάρκεια συμπτωμάτων, ο συνεχιζόμενος πυρετός και η μειωμένη όρεξη ήταν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες μιας επόμενης επίσκεψης στο νοσοκομείο.

Τέλος, υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά συμπτώματα COVID-19 που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • νέα σύγχυση
  • έντονη υπνηλία και
  • ερυθρότητα σε χείλη ή πρόσωπο

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό