Date:
Νέο μηχάνημα ανίχνευσης του ιού από το σάλιο έρχεται στη Θεσσαλονίκη
Το πρόσφατο μπλοκάρισμα στα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στην Αθήνα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και του εργαστηρίου του ΕΚΠΑ, έφερε το υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του, για τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής των τεστ στην Ελλάδα, λόγω εξάντλησης των αντιδραστηρίων.
Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου φέρνει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ, ένα υπερόπλο διάγνωσης του κορωνοϊού, το οποίο χρησιμοποιεί δείγμα από σάλιο. Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πηγές στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», έχουν εγκριθεί από το υπουργείο δύο μηχανήματα για όλη τη χώρα, το ένα για το ΑΧΕΠΑ και το άλλο για το Αττικόν στην Αθήνα.
Τα δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα, μπορούν να φέρουν εις πέρας χιλιάδες διαγνωστικά τεστ καθημερινά, μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως είναι αντιληπτό, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του μηχανήματος, η πιθανότητα να παρουσιαστεί ξανά τόσο μεγάλος «όγκος» τεστ που θα οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των διαγνώσεων, θα είναι πολύ μικρός.
Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε ποτέ ως σήμερα πρόβλημα με τη διεξαγωγή τεστ διάγνωσης για τον κορωνοϊό, όμως ο εξοπλισμός του ΑΧΕΠΑ με ένα τόσο σύγχρονο μηχάνημα, θα αποφορτίσει το έργο των νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών εργαστηρίων και θα δημιουργήσει μια καλύτερη ροή στη διάγνωση, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο συνωστισμός στις κλίνες των νοσοκομείων και η πιθανή διασπορά του ιού μεταξύ όσων περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα.
Το υπουργείο φαίνεται να πήρε το μήνυμα και προχώρησε σε μια κίνηση ματ για τη δημόσια υγεία, εξοπλίζοντας το ΕΣΥ με δύο υπερόπλα. Άλλωστε όπως δείχνει και η διεθνής βιβλιογραφία, τα διαγνωστικά τεστ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ελέγχου της διασποράς και η Θεσσαλονίκη θα είναι σύντομα πάρα πολύ καλά εξοπλισμένη για τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας τον χειμώνα.
156 νέα κρούσματα, τα 3 στη Θεσσαλονίκη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Τα 2258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αναλυτικότερα 13 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 1 εισαγόμενο κρούσμα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο. 101 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή, 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας, 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας.
Στο μεταξύ, 42 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 289. Οι 107 (37.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή: typosthes.gr