Ξηρός βήχας και/ή πυρετός ήταν τα βασικά συμπτώματα που από την αρχή του ξεσπάσματος του κορονοϊού θεωρήθηκαν πιθανά συμπτώματά του και αποτελούσαν το σημάδι πως ενδεχομένως κάποιος νοσεί με τον ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ξηρός βήχας και/ή πυρετός ήταν τα βασικά συμπτώματα που από την αρχή του ξεσπάσματος του κορονοϊού θεωρήθηκαν πιθανά συμπτώματά του και αποτελούσαν το σημάδι πως ενδεχομένως κάποιος νοσεί με τον ιό.

 

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο υπάρχουν και μερικά νέα συμπτώματα που θεωρείται πως μπορεί να συνδέονται με τον κορονοϊό και τα οποία είναι πιθανό να έχουμε και να αγνοούμε, όπως η πνευματική κούραση και ο ερεθισμός στα μάτια.

Πρόκειται για συμπτώματα πιο ήπια και λιγότερο προφανή, είναι όμως πιθανά σημάδια που καλό είναι κανείς να μην αγνοήσει.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Mirror, τα έξι αυτά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας προειδοποίησε πως η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να είναι σημάδι του Covid-19 και συνέστησε όποιος αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο να τεθεί άμεσα σε αυτο-απομόνωση.

Έχει αναφερθεί πως είναι πιθανό το σύμπτωμα αυτό να οφείλεται στο ότι ο κορονοϊός προκαλεί τον θάνατο κυττάρων στη μύτη και τον λαιμό.

Σωματική κόπωση

Ακόμα ένα σύμπτωμα του κορονοϊού, όπως και της γρίπης και των ιώσεων γενικά είναι το αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης. Συχνά όταν κάποιος είναι άρρωστος η συμβουλή είναι να ξεκουραστεί, αλλά το να νιώθει κουρασμένος και να μην μπορεί να κοιμηθεί λόγω βήχα και δυσκολίας στην αναπνοή μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη.

Πνευματική κόπωση

Παρότι αυτή η κατάσταση δεν έχει επισήμως περιγραφεί ως σύμπτωμα, άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19 έχουν αναφέρει πως ένιωθαν πνευματική κόπωση.

Όπως περιέγραψε στη Daily Mail η Thea Jourdan, η πρώτη στιγμή που σκέφτηκε πως ίσως έχει κορονοϊό είναι όταν ένιωσε ενοχλήσεις στον λαιμό σε συνδυασμό με πονοκέφαλο. Στη συνέχεια ένιωθε αυτό που περιγράφεται ως «brain fog». «Αρχικά ένιωθα εξάντληση, σερνόμουν και η μόνη μου επιλογή ήταν να πάω στο κρεβάτι μου. Δεν είχα παραγωγικό βήχα ούτε πυρετό. Αλλά είχα μια παράξενη αίσθηση πως κάτι συνέβαινε βαθιά στα πνευμόνια μου, σαν να αναπνέω ταλκ».

Advertisement
MEGA

Απώλεια όρεξης

Άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό περιέγραψαν απώλεια όρεξης σε διάφορους βαθμούς.

Κάποιοι δεν είχαν το συνηθισμένο ενδιαφέρον για φαγητό αλλά άλλοι, όπως ο Stephen Power, δεν είχαν καμία διάθεση να φάνε. «Είμαι στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, λίγο βήχα και πόνο στην πλάτη εδώ και τέσσερις ημέρες. Είμαι εντελώς εξαντλημένος και δεν έχω καμία διάθεση να κινηθώ ή να φάω».

Πόνος στην κοιλιά

Όπως και με την απώλεια όρεξης, ο πόνος στην κοιλιά μπορεί εύκολα να θεωρηθεί κάτι τυχαίο ή να συνδεθεί με διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology συνδέει τον πονόκοιλο με τον Covid-19.

Όπως διαπιστώθηκε το 48.5% των 204 people είχαν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια.

Ερεθισμός στα μάτια

Το αίσθημα ξηρότητας ή καψίματος στα μάτια είναι γνωστό σε ανθρώπους με αλλεργίες. Πολλές φορές προκαλείται και όταν κάποιος βρίσκεται σε μέρος με καπνό, σκόνη, μούχλα. Η μόνη διαφορά στις περιπτώσεις του κορονοϊού είναι πως ο ερεθισμός δεν προκαλείται από κάποιον εξωγενή παράγοντα αλλά από τον ίδιο τον ιό.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Πού θα γίνει αύριο Δευτέρα 26/1 διακοπή ρεύματος

25/01/26 6:37 μμ

Σέρρες: Πού θα γίνει διακοπή ρεύματος αύριο Δευτέρα 26/1

Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά η Ατλέτικο Μαδρίτης

25/01/26 6:29 μμ

La Liga: Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά η Ατλέτικο Μαδρίτης

Πορεία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, έγραψαν συνθήματα στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου

25/01/26 6:28 μμ

Πορεία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, έγραψαν συνθήματα στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου

Συμβιβασμός στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς

25/01/26 6:25 μμ

Συμβιβασμός στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς

Πτώση 75χρονου από 4ο όροφο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

25/01/26 6:22 μμ

Πτώση 75χρονου από 4ο όροφο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας και τη μετατροπή σε Πάρκο Μνήμης

25/01/26 6:21 μμ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας και τη μετατροπή σε Πάρκο Μνήμης

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

25/01/26 6:20 μμ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

Πίνακας του Σερ Χένρι Ρέμπερν που ανακαλύψθηκε σε σπίτι στο Λονδίνο εκτίθεται στη Σκωτία

25/01/26 6:19 μμ

Πίνακας του Σερ Χένρι Ρέμπερν που ανακαλύψθηκε σε σπίτι στο Λονδίνο εκτίθεται στη Σκωτία

ΥΠΕΝ: Νέο «πακέτο» δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια - Η δομή των νέων προγραμμάτων

25/01/26 6:17 μμ

ΥΠΕΝ: Νέο «πακέτο» δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια – Η δομή των νέων προγραμμάτων

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

25/01/26 6:15 μμ

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης: Όταν η κάμερα μπαίνει στα μαθητικά θρανία και τα σενάρια στον μαυροπίνακα

25/01/26 6:12 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης: Όταν η κάμερα μπαίνει στα μαθητικά θρανία και τα σενάρια στον μαυροπίνακα

ΗΠΑ: Οι γονείς του Άλεξ Πρέτι καταγγέλλουν τους «τραμπούκους» της ICE που σκότωσαν τον γιο τους

25/01/26 2:41 μμ

ΗΠΑ: Οι γονείς του Άλεξ Πρέτι καταγγέλλουν τους «τραμπούκους» της ICE που σκότωσαν τον γιο τους