Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί μερική ή πλήρη απώλεια της όσφρησης σε τουλάχιστον τρεις στους δέκα ανθρώπους που μολύνει. Μάλιστα σε πολλούς αποτελεί τη μοναδική ύποπτη ένδειξη της λοίμωξης.Advertisement     ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί μερική ή πλήρη απώλεια της όσφρησης σε τουλάχιστον τρεις στους δέκα ανθρώπους που μολύνει. Μάλιστα σε πολλούς αποτελεί τη μοναδική ύποπτη ένδειξη της λοίμωξης.

Advertisement
 

 

Αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μερική ή πλήρη απώλεια όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία) σε πολλούς ασθενείς.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας (ENT UK). Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απώλεια όσφρησης παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε, είναι πολλά αυτά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό και «η απώλεια όσφρησης είναι κάτι που εκπλήσσει».

Τι έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ENT UK, στη Γερμανία τα δύο στα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απώλεια όσφρησης. Στην Νότια Κορέα το 30% όσων προσβάλλει ο κορωνοϊός έχουν ως κύριο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης. Το ποσοστό αυτό αφορά και ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, διότι στην Νότια Κορέα ελέγχονται και όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Αντίστοιχα, το Ιράν αναφέρει ξαφνική, σημαντική αύξηση των ασθενών με μεμονωμένη απώλεια όσφρησης (χωρίς άλλο σύμπτωμα). Το ίδιο και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βόρεια Ιταλία. Ακόμα και στη Βρετανία αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με απώλεια όσφρησης, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Οι ειδικοί της ENT UK εκτιμούν ότι τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν πως οι ασθενείς με ανοσμία ή υποσμία αποτελούν «κρυφούς φορείς» του κορωνοϊού. Η επιστημονική κοινότητα υποψιάζεται εδώ και εβδομάδες ότι ο κορωνοϊός Covid-19 διασπείρεται ανθρώπους οι οποίοι είναι μολυσμένοι, αλλά δεν το ξέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό.

Που οφείλεται η απώλεια της όσφρησης

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Clair Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας (BRS), η ανοσμία μετά από μία ίωση είναι πολύ συνηθισμένη. Αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όσφρησης στους ενήλικες, αντιπροσωπεύοντας το 40% των κρουσμάτων ανοσμίας.

Οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (το αποκαλούμε κοινώς «ίωση») είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την όσφρηση. Οι ιοί αυτοί ανέρχονται σε 200 και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται τέσσερις κορωνοϊοί. Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια, αλλά είναι διαφορετικός.

Οι παλαιοί τέσσερις κορωνοϊοί ευθύνονται για το 10-15% των κρουσμάτων ανοσμίας των ενηλίκων. Στη δική τους περίπτωση η ανοσμία παρατηρείται εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν στην ρινική οδό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ρινικό οίδημα, υπερπαραγωγή εκκριμάτων και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

Ωστόσο ο κορωνοϊός covid-19 φαίνεται ότι προκαλεί απώλεια όσφρησης χωρίς να προκαλεί ρινική συμφόρηση.

Advertisement

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Αν και αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα για τη συσχέτιση του κορωνοϊού covid-19 με την ανοσμία, η απώλεια όσφρησης δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα στα επίσημα ύποπτα συμπτώματα.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να αυτό-περιοριζόμαστε διότι δυνητικά όλοι είμαστε φορείς του ιού. Αν λοιπόν παρουσιάσετε ξαφνικά ανοσμία, καλό είναι να μην βγείτε καθόλου από το σπίτι για επτά ημέρες, συνιστούν οι επιστήμονες της ENT UK.

Κατά το διάστημα αυτό καλό είναι να αποφύγετε να πάρετε στεροειδή από το στόμα (κορτιζόνη). Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ρινικά αποσυμφορητικά, λέει στον Independent ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Carl Philpott. Τα δε υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας που δεν έχουν συμπτώματα, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες. Αν όμως παρουσιάσουν ανοσμία, και αυτά πρέπει να μείνουν σπίτι για επτά ημέρες.

 

πηγή iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

28/10/25 10:31 μμ

Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

28/10/25 10:17 μμ

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

28/10/25 10:03 μμ

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

28/10/25 9:57 μμ

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

28/10/25 9:42 μμ

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

28/10/25 9:39 μμ

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

28/10/25 9:33 μμ

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη.

28/10/25 9:31 μμ

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

28/10/25 9:27 μμ

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

28/10/25 9:24 μμ

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

28/10/25 9:20 μμ

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν

28/10/25 7:46 μμ

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν