Τη στιγμή που πληθαίνουν οι κατηγορίες από την πλευρά των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου, η Κίνα αρνείται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη… Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

 

Ο Κινέζος πρεσβευτής ερωτήθηκε για την πρόσκληση που περιμένει από το Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να στείλει επιστήμονες στη Γουχάν, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας. Εκείνος απάντησε ότι η διπλωματική συγκυρία δεν το επιτρέπει, ενώ κατήγγειλε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού… ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού», τόνισε ο Τσεν Σου και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», διότι αυτές επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν», αλλά «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές».

«Όσο για το /αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, πρέπει προς το παρόν από την μία πλευρά να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες και, από την άλλη, έχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».

Ο Kινέζος πρεσβευτής εξαπέλυσε πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορονοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, κατηγορώντας τους ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας, προσπαθώντας να εκτρέψουν την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ». Όταν πιέστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση. «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες… Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές», είπε.