Η οδηγία των ΗΠΑ αλλάζει το σκηνικό για τα προστατευτικά στο πρόσωπο   Το ζήτημα της χρήσης μάσκας αναδεικνύεται κομβικό στην μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς τα κράτη το αντιμετωπίζουν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η οδηγία των ΗΠΑ αλλάζει το σκηνικό για τα προστατευτικά στο πρόσωπο

 

Το ζήτημα της χρήσης μάσκας αναδεικνύεται κομβικό στην μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς τα κράτη το αντιμετωπίζουν διαφορετικά και οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι.

Σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε εκ νέου για το θέμα της μάσκας, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσει σύσταση προς τους πολίτες για χρήση «προστατευτικού», ακόμη κι αν αυτό είναι ένα μαντήλι ή ένα ρούχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αντίθετος στη χρήση υφασμάτινων προστατευτικών για το στόμα και τη μύτη, λέγοντας πως αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως είπε, τα προστατευτικά αυτά δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες και είναι επίφοβη η λάθος χρήση τους και μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να μολυνθούμε (σ.σ. με το ύφασμα να συγκρατεί τα σταγονίδια ενός ατόμου που νοσεί). Όπως είπε χαρακτηριστικά 40% με 90% του ιό «παγιδεύεται» στο ύφασμα και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουμε με τη χρήση αυτοσχέδιων μασκών.

Μάλιστα, είπε πως έχει ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα και να υπάρξει ένας πιθανός διαχωρισμός ανάμεσα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Όσον αφορά τα κλιματιστικά η δήλωσή του ήταν πως είναι απαραίτητος ο σωστός αερισμός των χώρων εντός των σπιτιών.

Δείτε την τοποθέτηση του Τσιόδρα για την χρήση μάσκας.

 

 

Η οδηγία του Τραμπ για χρήση προστατευτικού

Η αναφορά του Σ. Τσιόδρα ήταν για τις ΗΠΑ όπου υπάρχει πλέον οδηγία προς τους πολίτες να χρησιμοποιούν προστατευτικό για το πρόσωπό τους.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φορέσει μία.

Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι σε εθελοντική βάση», επέμεινε. «Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια», είπε. «Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (…) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα», συνέχισε.

Advertisement
MEGA

Το CDC επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Πέμπτη παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του, η οποία πλέον μετρά περισσότερα θύματα από τον Covid-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Υπενθυμίζεται πως μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς. Η μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα.

Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

ΠΟΥ: «Άνοιξε» την πόρτα για ευρύτερη χρήση μάσκας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ. Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026