Κορωνοϊός: Κρίσιμη σύσκεψη λοιμωξιολόγων – Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
Date:
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των λοιμωξιολόγων.
Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η Αττική και η αυξητική τάση στα κρούσματα που προβληματίζει. Παράλληλα αναμένονται να εξετασθούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις.
Την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τα γυμνάσια και λύκεια που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν φαίνεται τώρα να υπάρχει πρόβλημα ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι.
Το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα, επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Σύψας: Εισηγήσεις για κλειστά λύκεια-γυμνάσια και click away
«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε, μιλώντας την Τετάρτη, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε και αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. «Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε».
«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας.
Σημείωσε πως από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».
Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».
Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.
Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επίδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».
«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περπίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική – σε ένα RT που πλησιάζει το 1» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική και την αυξητική τάση σε συνοικίες της Αθήνας
«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες η κατάσταση στην Αττική, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτύπησε «καμπανάκι» για περιοχές που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις.
Οπως είπε ο κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι τη Δευτέρα ήταν 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία τα 48 έτη. “Έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,” είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση των μολύνσεων σε άτομα άνω των 75 ετών.
5.324 ενεργά κρούσματα – Ποιες περιοχές προβληματίζουν
“Τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 5.324, τα 2.374 στην Αττική, που μας προβληματίζει, και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία”, ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας για να αναφερθεί στη συνέχεια στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.
Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 μέρες παρουσιάζονται σε Θήρα, Μύκονο, Βοιωτία, Ροδόπη, Λακωνία και Δυτική Αττική. Επίσης, προβληματισμό προκαλούν οι αυξητικές τάσεις στις Περιφέρειες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Αττικής, ειδικά ο Βόρειος, Ανατολικός και Κεντρικός Τομέας.
“Επίσης μας προβληματίζουν ιδιαίτερα λόγω των νέων κρουσμάτων και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας , Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο βόρειος, ανατολικός και κεντρικός τομέας”, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Σε 5 ημέρες οι ενδείξεις για την επιβάρυνσης από το άνοιγμα της αγοράς
Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις συνέπειες επιδημιολογικά, ο υπουργός τόνισε ότι “δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας”.
“Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων” απάντησε σχετικά με το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και την πορεία του μέχρι τώρα.
Αυξημένα πάλι στα 858 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – «Βράζουν» Αττική και κέντρο της Αθήνας
Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Βράζει» για ακόμα μια μέρα η Αττική με 409 κρούσματα
Έτσι η κατανομή των 840 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει πως παραμένει στο «κόκκινο» η Αττική, όπου διαγνώστηκαν 409 νέα κρούσματα, ενώ 74 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιο αριθμό παρουσιάζουν επίσης οι: Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.
πηγή real.gr