Η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη -μέλη να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού με νέες δομές, σωστή καθοδήγηση για το ευρύ κοινό και αντιμετώπιση των fake news αναφορικά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη -μέλη να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού με νέες δομές, σωστή καθοδήγηση για το ευρύ κοινό και αντιμετώπιση των fake news αναφορικά με τον ιό

 

 

Τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, συζήτησαν στις Βρυξέλλες, ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, με εκπροσώπους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Παρόλο που η πολιτική Υγείας αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών – μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της για την περαιτέρω συνεργασία των αρμοδίων φορέων από τα κράτη – μέλη, ώστε συνολικά η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη -μέλη να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού και να εντοπίζουν εγκαίρως τους θυλάκους μετάδοσής του, υποστηρίζοντας νέες δομές υγείας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν πιθανό μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να προετοιμαστούν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης δημοσίων εκδηλώσεων, την παύση λειτουργίας διαφόρων εγκαταστάσεων του δημοσίου, την αξιοποίηση συμπληρωματικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως συνταξιούχους ιατρούς ή και φοιτητές ιατρικής, και την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να επιβληθούν μέτρα «καραντίνας», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

«Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο ώστε τα συστήματα υγείας στα κράτη – μέλη να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να παραθέσουν από τώρα τα σχέδιά τους και να υπάρξει σωστή καθοδήγηση για το ευρύ κοινό και να αντιμετωπιστούν τα fake news αναφορικά με τον ιό», δήλωσε ο κ. Τζον Ράιαν, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας των τροφίμων και υγείας (DG SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιαν η Κομισιόν υποστηρίζει ενεργά τα σχετικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη κατάλληλων φαρμάκων με ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Παράλληλα τόσο οκ. Ράιαν, όσο και η κυρία Αντρέα Άμον του ECDC αναφέρθηκαν, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, και στο ζήτημα της μετανάστευσης και τους προσφυγικού, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τα κράτη – μέλη και τις τοπικές κοινότητες ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε κέντα ελέγχου και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Advertisement
MEGA

 

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video