Κορωνοϊός: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίαςΜε τα εισαγόμενα αλλά και εγχώρια κρούσματα να αυξάνουν το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον κίνδυνο δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να πειστεί ο κόσμος για την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινά στη χώρα δεύτερο κύμα πανδημίας, κάτι που θα διαφανεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι «εστίες υπερμετάδοσης», δηλαδή οι χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

«Το να μαζευόμαστε για παράδειγμα όλοι γύρω από ένα «μπιτς μπαρ» δεν είναι ό,τι καλύτερο», είπε.


Επίσης αναφέρθηκε σε εισήγηση που έχει γίνει για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς

Στην εκπομπή μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης ο οποίος ζήτησε να υποβάλονται σε έλεγχο όσοι επισκέπτονται τη Βόρειο Μακεδονία και επιστρέφουν στη χώρα.

Ο κ. Βεργίδης εξέφρασε την ανησυχία του «για την αύξηση των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και δη στο κράτος των Σκοπίων, με το οποίο είμαστε όμοροι». Είπε πως «ενώ απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών των Σκοπίων στην Ελλάδα, κάτοικοι της περιοχής κατευθύνονται προς τα Σκόπια για ψώνια ή βενζίνη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρούσματα αλλά μας ανησυχεί η κατάσταση αυτή και ζητούμε ελέγχους σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα».

Απηύθυνε δε έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων προς τη γειτονική χώρα.

«Ενδεχομένως στα τέλη Ιουλίου δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχούν σε 55 εισερχόμενους ασυμπτωματικούς φορείς που δεν ανιχνεύονται.

Ενώ με βάση τους συνδυασμούς διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου αναμένεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

 

 

Νέο ύποπτο κρούσμα στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική

Νέες εξελίξεις υπάρχουν στο μεταξύ από την κατασκήνωση της Χαλκιδικής όπου είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό μια 15χρονη.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της κατασκήνωσης, υπάρχει ένα 10χρονο παιδί που είναι ύποπτο κρούσμα. Εντός της ημέρας θα βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων και θα γνωρίζουμε αν το παιδί είναι θετικό στον ιό.

Ανησυχία προκαλεί παράλληλα έρευνα του ΑΠΘ, που δείχνει μεγάλη συγκέντρωση κορωνοϊού στα αστικά λύματα.

Πόσο έτοιμα είναι τα νοσοκομεία

Πόσο έτοιμα είναι τα νοσοκομεία εν μέσω θέρους για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού, είναι ερωτήματα, για τα οποία μίλησε στην εκπομπή ο κ. Ηλίας Σιώρας, Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ, πρόεδρος Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».

Ο κ. Σιώρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν ως προς την έλλειψη προσωπικού. «Δεν είμαστε σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι πέρυσι που δεν είχαμε Covid» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε το ζήτημα των εργαζομένων που εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας και το οποίο δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό.

Ζήτησε δε αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των ελέγχων για να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.

πηγή mega.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *