Πυλώνα των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού αποτελούν η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή συγχρωτισμού, εντούτοις δεν εγγυώνται απόλυτη προστασία έναντι των μολυσμένων σταγονιδίων του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πυλώνα των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού αποτελούν η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή συγχρωτισμού, εντούτοις δεν εγγυώνται απόλυτη προστασία έναντι των μολυσμένων σταγονιδίων του SARS-CoV-2 ειδικά σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας, όπως ενδεικτικά μία αίθουσα συσκέψεων χωρίς επαρκή εξαερισμό, καθώς και σε ασανσέρ που έχει χρησιμοποιηθεί από φορέα του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ygeiamou.gr, που δημοσιεύει topontiki.gr, η «προειδοποίηση» να μην μας παρασύρουν τα εν λόγω μέτρα σε μία ψευδή αίσθηση πλήρους ασφάλειας έρχεται από ομάδα επιστημόνων στο χώρο της ρευστοδυναμικής, η οποία συμμετείχε σε κοινό ερευνητικό εγχείρημα για την ανάπτυξη ενός νέου, βελτιωμένου μοντέλου δυναμικής των ρευστών σχετικά με τη διασπορά μολυσμένων σταγονιδίων.

Στο εγχείρημα μετείχαν συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το ΜΙΤ στη Βοστόνη, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Κλάρκσον (ΗΠΑ), με το νέο μοντέλο δυναμικής των ρευστών να δημοσιεύεται στο International Journal of Multiphase Flow.

Οι επιστημονικές βάσεις στις οποίες εδράζονται τα εν λόγω μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πολύ παλαιότερων δεκαετιών χωρίς να αντικατοπτρίζουν πλέον τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, εξηγούν οι ερευνητές -εξ ου και ένωσαν τις δυνάμεις τους προς ανάπτυξη του νέου μοντέλου αποτύπωσης της ροής των ρευστών, δηλαδή υγρών και αερίων.

«Είναι στιγμή να προσαρμόσουμε τα μοντέλα στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη διασπορά της COVID-19»

επισημαίνει ο καθηγητής Alfredo Soldati του Ινστιτούτου Μηχανικής των Ρευστών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης, εξηγώντας ότι η παγκοσμίως αποδεκτή κατανόησή μας ως προς τη διασπορά σταγονιδίων είναι βασισμένη σε μετρήσεις από τις δεκαετίες του 1930 και 1940.

Αυτό που επισημαίνουν τώρα οι ειδικοί είναι ότι ακόμη και με τη χρήση μάσκας τα μολυσμένα σωματίδια μεταφέρονται σε απόσταση αρκετών μέτρων και παραμένουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι θεωρείτο κατά το παρελθόν.

Σε προηγούμενα μοντέλα δυναμικής των ρευστών, υπήρχε αυστηρή διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών σταγονιδίων: Τα μεγάλα σταγονίδια έλκονται προς τα κάτω από τη βαρύτητα, τα μικρά κινούνται μπροστά σχεδόν σε ευθεία γραμμή, αλλά εξατμίζονται πολύ γρήγορα. «Αυτή η εικόνα είναι υπεραπλουστευμένη» λέει ο Alfredo Soldati.

«Τα μικρά σταγονίδια θεωρούνταν ακίνδυνα, αλλά αυτό είναι σαφώς λάθος» εξηγεί ο καθηγητής Soldati και προσθέτει ότι «ακόμα και όταν το σταγονίδιο νερού εξατμιστεί, παραμένει ένα σωματίδιο αερολύματος, το οποίο μπορεί να περιέχει τον ιό». Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους ιούς να εξαπλωθούν σε απόσταση αρκετών μέτρων και να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει.

Advertisement
MEGA

Σε τυπικές καθημερινές καταστάσεις, ένα σωματίδιο με διάμετρο 10 μικρομέτρων (το μέσο μέγεθος των σταγονιδίων που αποβάλλονται με το σάλιο) χρειάζεται σχεδόν 15 λεπτά για να πέσει στο έδαφος.

Επομένως, είναι δυνατόν να έρθουμε σε επαφή με τον κορωνοϊό ακόμα και όταν τηρούνται οι αποστάσεις -για παράδειγμα σε ένα ασανσέρ που χρησιμοποιήθηκε λίγο πριν από φορέα του ιού SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ένα περιβάλλον με υψηλή σχετική υγρασία, όπως αίθουσες συσκέψεων με ανεπαρκή αερισμό. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή το χειμώνα επειδή η σχετική υγρασία είναι υψηλότερη συγκριτικά με τους θερινούς μήνες.

«Οι μάσκες είναι χρήσιμες επειδή εμποδίζουν τα μεγάλα σταγονίδια. Και η τήρηση αποστάσεων είναι επίσης χρήσιμη. Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να προσφέρει εγγυημένη προστασία» συνοψίζει ο καθηγητής.

Με το μαθηματικό μοντέλο που έχει τώρα παρουσιαστεί, και τις προσομοιώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι εφικτό να υπολογιστεί η συγκέντρωση των μολυσμένων σταγονιδίων σε διαφορετικές αποστάσεις σε διαφορετικούς χρόνους.

«Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας για την COVID-19 βασίστηκαν κυρίως σε μελέτες από τους τομείς της λοιμωξιολογίας και της επιδημιολογίας. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συμπεριληφθούν επίσης ευρήματα από τη μηχανική ρευστών», καταλήγει ο Alfredo Soldati.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή