Tο τελευταίο διάστημα τίθεται επιτακτικά το ερώτημα πότε και υπό ποιους όρους μπορεί να έχουμε νέο lockdown, είτε γενικό, είτε σε τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση αποκλείει προς το παρόν το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Tο τελευταίο διάστημα τίθεται επιτακτικά το ερώτημα πότε και υπό ποιους όρους μπορεί να έχουμε νέο lockdown, είτε γενικό, είτε σε τοπικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση αποκλείει προς το παρόν το γενικό lockdown, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι αποτελεί ύστατη λύση και τονίζοντας ότι υπάρχει πλειάδα μέτρων πριν φτάσουμε στην καραντίνα. Ωστόσο, τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.
Εξάλλου, και στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, το “κόκκινο” επίπεδο συναγερμού, δηλαδή το επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, περιλαμβάνει μέτρα που προσομοιάζουν με τα lockdown και με τα μέτρα που είχαν ληφθεί την άνοιξη.
“Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους” αναφέρει στο “Βήμα της Κυριακής” κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος παράγοντας, “ο βασικός μας φόβος, αντίθετα με ό,τι λέγεται, είναι να μην υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις ταυτόχρονα – και κυρίως στην Αττική – όμοιες με αυτές του εργοστασίου στη Σκύδρα με τα 114 κρούσματα, οπότε η ιχνηλάτηση και η προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης της νόσου θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 5-6 τέτοιες “υγειονομικές βόμβες” (σε Κρανίδι, εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας, σε περιοχή με Ρομά στη Λάρισα κλπ) από την αρχή της διάδοσης της νόσου όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση, χωρίς σημαντική διασπορά. Όμως αλλεπάλληλα τέτοια συμβάντα, κυρίως στην Αττική, μπορεί να σηματοδοτήσουν δυσάρεστες εξελίξεις”.
Πηγές του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι υπάρχει μετατόπιση, τον τελευταίο μήνα της συσσώρευσης των κρουσμάτων από τα νότια προάστια της Αθήνας, λόγω της επιστροφής από τα νησιά, προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά 16%.
Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα το enikos.gr αποκάλυψε ότι, αυτή τη στιγμή οι “κόκκινες” περιοχές της Αττικής είναι: ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.
Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

30/01/26 2:06 μμ

Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

30/01/26 2:02 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

30/01/26 1:56 μμ

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

30/01/26 12:14 μμ

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Σέρρες: Έκτακτο - Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

30/01/26 12:06 μμ

Σέρρες: Έκτακτο – Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη κατάκοιτη θεία του

30/01/26 11:57 πμ

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη θεία του

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

30/01/26 9:20 πμ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

30/01/26 9:16 πμ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:09 πμ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

30/01/26 9:12 πμ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

30/01/26 9:10 πμ

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:08 πμ

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ – Video