16.4 C
Serres

Κορονοϊός, τα καλά νέα: Δεν μεταδίδεται στο έμβρυο- Πιο επικίνδυνη η γρίπη για τις εγκύους

Date:

Ανήκουν οι έγκυοι στις ομάδες υψηλού κινδύνου; Αν νοσήσουν, διαπερνάει ο κορονοϊός τον πλακούντα; Σε αυτές και σε άλλες κρίσιμες ερωτήσεις μας απάντησε μια γυναικολόγος-μαιευτήρας που γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, γύρω από το θέμα κορονοϊού κι εγκυμοσύνης.

 

 

«Με βάση τα 185 επιβεβαιωμένα κρούσματα εγκύων γυναικών, κατά βάση στην Κίνα, προκύπτουν μερικά πρώτα αισιόδοξα συμπεράσματα» λέει στο News4Health η γυναικολόγος -μαιευτήρας, MD, MDA Ιωάννα Τσιαούση και προσθέτει: «στην ουσία, έχουμε μια πρώτη γραμμή κατευθύνσεων από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας αλλά κι από τα reports του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Σύμφωνα με την ίδια, τα βασικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει είναι τα εξής:

 

Ο κίνδυνος μετάδοσης στην έγκυο είναι ίδιος με αυτόν στον γενικό πληθυσμό.
Ο κίνδυνος της νόσησης φαίνεται ότι έχει επίσης τις ίδιες πιθανότητες με αυτήν στον γενικό πληθυσμό ενώ αντιθέτως στην γρίπη η έγκυος γυναίκα ανήκει στον ευπαθή πληθυσμό. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μια γυναίκα έγκυος 30 χρονών π.χ διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο να κολλήσει τον ιό με μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυος.
Στην περίπτωση που μια έγκυος κολλήσει θα εμφανίσει πνευμονία; Πόσο θα κινδυνέψει; Οι απαντήσεις είναι ίδιες με αυτές στην προηγούμενη ερώτηση: θα συμβεί ότι και σε μια άλλη γυναίκα στην ηλικία της.
Αυτό είναι ίσως το πιο κομβικό συμπέρασμα: δεν υπάρχει περιγεννητική μετάδοση στο έμβρυο, ο ιός δεν διαπερνά τον πλακούντα. Στις εγκύους που έχουν γεννήσει μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι όλα τα μωρά ήταν υγιή. Σημειώνεται ότι στην γρίπη έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να προσβάλλει το έμβρυο.
Τέλος, στην εξίσου σημαντική ερώτηση, αν μια γυναίκα έγκυος που θα κολλήσει κορονοϊό θα δει την έκβαση της εγκυμοσύνης της να επηρεάζεται από αυτόν- αν θα έχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή λιποβαρούς εμβρύου κ.τ.λ η απάντηση είναι και πάλι αρνητική.

« Με δύο λόγια, τα δεδομένα για τον κορονοϊό στην εγκυμοσύνη είναι πολύ καλά» μας λέει η κα Τσιαούση αλλά σπεύδει να προσθέσει πως όλα τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από όσα γνωρίζει η ιατρική κοινότητα σήμερα- αύριο όλα αυτά μπορεί να μεταβληθούν. Άλλωστε, όπως εξηγεί η ίδια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ιό που ακόμα δεν γνωρίζουμε πλήρως τη συμπεριφορά του αλλά και για έναν ιό για τον οποίο δεν έχουμε ακόμα θεραπευτικές επιλογές.

Τι πρέπει να κάνει μια έγκυος επί συμπτωμάτων & η προετοιμασία των ελληνικών μαιευτηρίων

 

Μια έγκυος γυναίκα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως κι ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός- να αποστειρώνει δηλαδή καλά τα χέρια της και να μη συγχρωτίζεται σε μέρη με πολύ κόσμο. Δεν υπάρχει όμως κάποια ντιρεκτίβα στο να μένει σπίτι της ή να μην πηγαίνει στην δουλειά της.






Επί συμπτωμάτων όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να καλέσει άμεσα το 1135 και τον γυναικολόγο της.

 

Όσο για την ετοιμότητα των μαιευτηρίων, η κα Τσιαούση μας λέει ότι τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης κι ετοιμότητας κατ’ αρχάς μειώνοντας τα επισκεπτήρια- που όπως όλοι γνωρίζουν στα μαιευτήρια τα επισκεπτήρια είναι τα πιο πολυπληθή και διαδεδομένα στη χώρα μας-.

Επίσης τα μαιευτήρια έχουν ήδη απολυμανθεί ενώ στα δημόσια μαιευτήρια αναφοράς, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ήδη επισκεφτεί το προσωπικό για να τους ενημερώσουν πως θα λειτουργήσουν και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρούσματος.

 

«Υπάρχει δηλαδή ήδη ένας σημαντικός βαθμός ενεργοποίησης των μαιευτηρίων» λέει η κα Τσιαούση και καταλήγει: «σε κάθε περίπτωση τα μαιευτήρια θα δεχθούν πολύ μικρότερο όγκο κρουσμάτων από ο, τι τα γενικά νοσοκομεία ενώ την ίδια στιγμή οι έγκυοι είναι κι ένας πληθυσμός που ελέγχεται, άρα η όλη κατάσταση είναι εξ αντικειμένου σε καλύτερη μοίρα».

 

Πηγή news4health.gr

ΥγείαΚορονοϊός, τα καλά νέα: Δεν μεταδίδεται στο έμβρυο- Πιο επικίνδυνη η γρίπη...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε κοιλιακούς

Μπορείτε γρήγορα να αποκτήσετε κοιλιακούς και να δείτε το...

Βιταμίνη C: Ποια είναι τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό και...

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης...

1137 νέες προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Υπεγράφη η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα