Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς που λαμβάνουν σε συστηματική βάση μια κατηγορία στερεοειδών ορμονών, τα λεγόμενα γλυκοκορτικοειδή όσον αφορά την μόλυνσή τους από τον Sars-Cov-2 Οι ασθενείς που λαμβάνουν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς που λαμβάνουν σε συστηματική βάση μια κατηγορία στερεοειδών ορμονών, τα λεγόμενα γλυκοκορτικοειδή όσον αφορά την μόλυνσή τους από τον Sars-Cov-2

Οι ασθενείς που λαμβάνουν σε συστηματική βάση μια κατηγορία στερεοειδών ορμονών, τα λεγόμενα γλυκοκορτικοειδή για παθήσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και η αρθρίτιδα, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον τρόπο απόκρισης του οργανισμού τους στο στρες και θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που μολυνθούν με τον Sars-Cov-2 σύμφωνα με άρθρο με τίτλο ‘Our response to COVID-19 as endocrinologists and diabetologists’ που δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα γλυκοκορτικοειδή είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγμονωδών νόσων μέσω πολλών και διαφορετικών οδών (π.χ. χάπια, κρέμες, εισπνεόμενα). Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πιο επιρρρεπείς στη νόσο Covid-19 συνέπεια της αγωγής που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν, επειδή αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν την δική τους ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη. Σε αυτές τις συνθήκες η ενέσιμη συμπληρωματική θεραπεία γλυκοκορτικοειδών μπορεί να αντιστρέψει τον κίνδυνο μια δυνητικά μοιραίας επινεφριδικής ανεπάρκειας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση.

Τα άτομα με γνωστή πρωτογενή επινεφριδική ανεπάρκεια, γνωστή και ως νόσος του Addison, καθώς και δευτερογενή ενδοκρινική ανεπάρκεια που εκδηλώνεται σε περιπτώσεις ενδοκρικών δυσλειτουργιών θα πρέπει επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα. Εάν οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα όπως συνεχή ξηρό βήχα και πυρετό, θα πρέπει να διπλασιάσουν την από του στόματος δόση γλυκοκορτικοειδών αμέσως και να επιμείνουν μέχρι να υποχωρήσει ο βήχας. Σε περίπτωση που η κατάστασή τους επιδεινωθεί θα χρειαστούν και αυτοί ενέσιμη θεραπεία γλυκοκορτικοειδών σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου.

Σύμφωνα με τοn ΠΟΥ, υπάρχουν περισσότερα από 719.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια από τις 31 Μαρτίου.

«Στην επαγγελματική μας ζωή δεν έχουν δει ξανά μια κρίση υγείας τέτοιου μεγέθους και έντασης» σημειώνουν οι συγγραφείς.

Επισημαίνουν ακόμη ότι μεταξύ των ατόμων που νοσούν με Covid-19 η βαρύτητα της νόσου φαίνεται μεγαλύτερη στους διαβητικούς συγκριτικά με όσους δεν πάσχουν από διαβήτη. Δημοσιευμένες έρευνες από την επαρχία Ουχάν διαπιστώνουν ότι μεταξύ των σοβαρών περιστατικών υπερίσχυαν οι πάσχοντες από διαβήτη και υπέρταση.

Advertisement
MEGA

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποκωδικοποιήσει τον τρόπο που ο κορωνοιός εισέρχεται στα κύτταρα και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι έχουν ήδη κάνει προκαταρκτικές παρατηρήσεις αναφορικά με την αλληλεπίδραση του ιού με το ενδοκρινικό σύστημα.

«Οι σχετιζόμενοι με το ενδοκρινικό σύστημα στόχοι είναι στο επίκεντρο των επιστημονικών ανακαλύψεων καθώς παρακολουθούμε αυτή την πανδημία» σημειώνουν οι συγγραφείς.

 

πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026