Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε στο άτυπο εναρκτήριο Συνέδριο Υπουργών Περιβάλλοντος, υπό την Προεδρία της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης.   Η ατζέντα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε στο άτυπο εναρκτήριο Συνέδριο Υπουργών Περιβάλλοντος, υπό την Προεδρία της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης.
 

Η ατζέντα περιελάμβανε:

– τον καθορισμό των μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ευθυγράμμιση των μέτρων αυτών με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους,
– τη διασύνδεση της ψηφιοποίησης με την περιβαλλοντική και κλιματική προστασία και
– τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και την προώθηση κλιματικής φιλοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι η δράση είναι το μόνο εμβόλιο για την κλιματική αλλαγή. Σημείωσε δε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόσκληση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς αποτελεί το κορυφαίο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η σύγχρονη γενιά.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής προσαρμογής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

1. στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, με παράλληλη στήριξη των τοπικών κοινωνιών,
2. στην αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργειας και το Κλίμα, για τις οποίες έχει προβλεφθεί ριζική απλούστευση της αδειοδότησης,
3. στην πρόσφατη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης,
4. στην ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης του κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», από τον οποίο επωφελήθηκαν περίπου 23.000 νοικοκυριά,
5. στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης, με πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης με την κλιματική δράση, την περιβαλλοντική προστασία και την αποδοτικότητα των πόρων και σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από την ψηφιακή μετάβαση.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Pascal Canfin, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κα Emma Navaro, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Γραφείου Περιβάλλοντος, κα Johanna Sandahl και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Kristalina Georgieva.
Παράλληλα έγιναν δηλώσεις από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Frans Timmermans και τον Επίτροπο, κ. Virginijus Sinkevicius.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα