Είναι σημαντικό όμως να είστε προσεκτικοί όταν το μαγειρεύετε, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία σας.     Το αφήνετε πολλή ώρα εκτός ψυγείου: Πολλοί βγάζουν το κοτόπουλο να ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Είναι σημαντικό όμως να είστε προσεκτικοί όταν το μαγειρεύετε, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία σας.

 

 

Το αφήνετε πολλή ώρα εκτός ψυγείου: Πολλοί βγάζουν το κοτόπουλο να ξεπαγώσει και το ξεχνάνε στον πάγκο της κουζίνας. Όταν το κοτόπουλο μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ χρόνο, αρχίζει να αναπτύσσει επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του και βγάλτε το από το ψυγείο όταν είστε έτοιμοι να το μαγειρέψετε. Εάν το κοτόπουλο είναι κατεψυγμένο, αφήστε το να ξεπαγώσει στη συντήρηση δύο μέρες πριν το μαγείρεμα.

Το αποθηκεύετε με λάθος τρόπο: Καθώς το κοτόπουλο ξεπαγώνει, γίνεται διαρροή υγρών τα οποία μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, σκεπάστε το και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Το πλένετε πριν το μαγειρέψετε: Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το ωμό κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο και δεν πρέπει να πλένεται, καθώς μπορεί να προκληθεί διασπορά των βακτηρίων στις επιφάνειες της κουζίνας.

Το μαρινάρετε λάθος: Το μαρινάρισμα μαλακώνει το κοτόπουλο και του δίνει επιπλέον γεύση. Αν όμως το αφήνετε να μαρινάρεται εκτός ψυγείου, θα αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια. Μην ξεχνάτε να πετάτε πάντοτε το υλικό στο οποίο έχετε μαρινάρει το ωμό κοτόπουλο και μην το χρησιμοποιείτε για να μαρινάρετε οτιδήποτε άλλο. Χρησιμοποιείτε μια πλαστική σακούλα ή άλλο κλειστό δοχείο και αφού τελειώσει η διαδικασία, πετάξτε τόσο το δοχείο, όσο και τους χυμούς.

Advertisement
Family Kitchen

Ξαναχρησιμοποιείτε εργαλεία που έχουν έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο: Αποφεύγετε να έρχονται σε επαφή λαβίδες, μαγειρικά σκεύη, πλάκες κοπής και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχετε χρησιμοποιήσει για το μαγείρεμα του κοτόπουλου, με άλλα τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι παραμονεύει ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης και ειδικά σαλμονέλας. Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο, είναι απαραίτητο να πλένετε σχολαστικά όλα τα μαγειρικά σκεύη.

Το αφήνετε να έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ξύλο κοπής για να ετοιμάσετε τη σαλάτα σας αν προηγουμένως έχει έρθει σε επαφή με κοτόπουλο, χωρίς να το έχετε απολυμάνει. Γενικά μην αφήνετε το κοτόπουλο να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν.

Δεν πλένετε τα χέρια σας: Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο, μπορούν να μολύνουν στη συνέχεια οτιδήποτε αγγίζουν, όπως πόμολα, καπάκια, δοχεία με καρυκεύματα κλπ. Μην αγγίζετε τις επιφάνειες με τα χέρια που έχουν πιάσει το κοτόπουλο αν προηγουμένως δεν τα έχετε πλύνει πολύ καλά. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε τις επιφάνειες που πιθανώς έχετε αγγίξει με τα χέρια σας.

Δεν αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας: Μπορεί να είστε προσεκτικοί και να πλένετε όλα τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με το κοτόπουλο, κάνετε όμως το ίδιο και με το σφουγγάρι της κουζίνας; Το σφουγγάρι που έρχεται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο είναι εστία επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων, πρέπει λοιπόν να το απολυμαίνετε κάθε δύο μέρες, π.χ. βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες της κουζίνας, τις οποίες πρέπει να πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πηγή thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών: Χορήγηση δωροεπιταγών για αγορά σχολικών ειδών στα παιδιά που φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού

19/09/25 12:18 πμ

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών: Χορήγηση δωροεπιταγών για αγορά σχολικών ειδών στα παιδιά που φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού

Συνάντηση Στ. Παπασταύρου - Γιόργκενσεν: Στο επίκεντρο οι Ενεργειακές Λεωφόροι της ΕΕ και οι τιμές ρεύματος

18/09/25 11:56 μμ

Συνάντηση Στ. Παπασταύρου – Γιόργκενσεν: Στο επίκεντρο οι Ενεργειακές Λεωφόροι της ΕΕ και οι τιμές ρεύματος

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Σεπτεμβρίου

18/09/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Σεπτεμβρίου

Αεροδιακομιδή 50χρονης τετραπληγικής από τη Γερμανία-Νοσηλεύεται στην Κατερίνη

18/09/25 11:47 μμ

Αεροδιακομιδή 50χρονης τετραπληγικής από τη Γερμανία – Νοσηλεύεται στην Κατερίνη

Αστρονόμοι εντόπισαν μυστηριώδες «αόρατο» αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη – Πώς παρέμενε «άφαντο» για δεκαετίες

18/09/25 11:46 μμ

Αστρονόμοι εντόπισαν μυστηριώδες «αόρατο» αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη – Πώς παρέμενε «άφαντο» για δεκαετίες

ΠΑΟΚ: Εκτός λόγω ίωσης ο Κένι

18/09/25 11:45 μμ

ΠΑΟΚ: Εκτός λόγω ίωσης ο Κένι

Ρωσία: Σεισμός 7,8 βαθμών στη χερσόνησο Καμτσάτκα

18/09/25 11:43 μμ

Ρωσία: Σεισμός 7,8 βαθμών στη χερσόνησο Καμτσάτκα

Γιατί τα διακοσμητικά αντικείμενα δεν πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος;

18/09/25 11:42 μμ

Γιατί τα διακοσμητικά αντικείμενα δεν πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος;

Αυλαία στο Intercontinental Cup με κυρίαρχες τις G League United και Μάλαγα

18/09/25 11:41 μμ

Αυλαία στο Intercontinental Cup με κυρίαρχες τις G League United και Μάλαγα

Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα φέρνει νέες ανατιμήσεις στο κρέας – Κίνδυνος να «πετάξει» και η τιμή της φέτας

18/09/25 11:39 μμ

Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα φέρνει νέες ανατιμήσεις στο κρέας – Κίνδυνος να «πετάξει» και η τιμή της φέτας

"Μαγνήτισαν" μεταλλικά απορρίμματα από τον βυθό του Θερμαϊκού

18/09/25 11:41 μμ

“Μαγνήτισαν” μεταλλικά απορρίμματα από τον βυθό του Θερμαϊκού

Σέρρες: Με αγωνία παρακολουθούν οι πολίτες την κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια - video

18/09/25 8:42 μμ

Σέρρες: Με αγωνία παρακολουθούν οι πολίτες την κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια – video