Ένα θέατρο σκιών που προσφέρει χαρά σε παιδιά αλλά και ενήλικες, στους οποίους η ζωή έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με κάποιου είδους αναπηρία ή σοβαρή ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ένα θέατρο σκιών που προσφέρει χαρά σε παιδιά αλλά και ενήλικες, στους οποίους η ζωή έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με κάποιου είδους αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια, έστησαν μαθητές του ΓΕΛ Σερβίων, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

«Η κοινωνική μας επιχείρηση “Το θέατρο της χαράς” είναι ένας θίασος θεάτρου σκιών. Διοργανώνουμε παραστάσεις διά ζώσης ή και διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας. Οι παραστάσεις μας πραγματοποιούνται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπηρίες», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος καθηγητής Χριστόφορος Ιωάννης, επισημαίνοντας πως οι πρώτες παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε παιδοογκολογικές κλινικές, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα, μια παρουσίαση στο σχολείο της παιδοογκολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η ιδέα «γεννήθηκε» με αφορμή το γεγονός ότι ένας από τους μαθητές του σχολείου είναι ήδη καραγκιοζοπαίχτης. Έτσι, οι μαθητές, με τη βοήθεια του καθηγητή τους και της διευθύντριας του σχολείου Αθανασίας Κουρελή κατάφεραν να «παντρέψουν» την αγάπη για το θέατρο σκιών με την ανάγκη και επιθυμία τους για κοινωνική προσφορά, δημιουργώντας την (εικονική) επιχείρηση «Το θέατρο της χαράς).

«Είπαμε να κάνουμε κάτι που έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Στην όλη κουβέντα συνέπεσε να συζητάμε για παιδιά με αναπηρίες, καρκίνο κ.λπ και διαπιστώσαμε ότι “κούμπωνε” το θέατρο σκιών με τα παιδιά ευπαθών ομάδων. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να καταλάβει ο κόσμος ότι η καινοτομία δεν έχει σχέση μόνο με την τεχνολογία», επισημαίνει ο καθηγητής.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές του Α1 τμήματος του ΓΕΛ Σερβίων Βικτώρια Καραζιώτα, Βάγια Βλάχου, Χάρης Δησέρης, Σταυρούλα Παπαδημοπούλου, Αναστάσιος Κουρτίδης, με υπεύθυνους καθηγητές τους Χριστόφορο Ιωάννη και Αθανασία Κουρελή, ενώ inspirational mentor (σ.σ. ένας θεσμός που εισήγαγε για πρώτη φορά φέτος το JA Greece) του σχολείου είναι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης.

Η χαρά της προσφοράς

Οι μαθητές, όπως λέει ο καθηγητής τους, έχουν ενθουσιαστεί με «Το θέατρο της χαράς» και κυρίως με την ιδέα της προσφοράς στον συνάνθρωπό τους. «Τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί. Έχουν ξεχάσει ότι συμμετέχουν στον διαγωνισμό καθώς τούς έχει απορροφήσει η ουσία του θέματος, που είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Το βλέπουν περισσότερο απ’ αυτή τη σκοπιά και συμμετέχουν πολύ ενεργά», εξηγεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο μέντοράς τους Αιμίλιος Περδικάρης, η προσπάθεια των παιδιών, με τη συμβολή των δασκάλων τους ξεχωρίζει, διότι συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά. «Η ιδέα των θεατρικών παραστάσεων σε νοσοκομεία και ιδρύματα όπου φιλοξενούνται παιδιά είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά όχι τόσο στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανοίγει δρόμους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Advertisement
Family Kitchen

«Από την πρώτη κιόλας συνάντηση διέκρινα τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή τους να προσφέρουν στα παιδιά που έχουν ανάγκη πριν από το επιχειρηματικό πνεύμα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι έχουν συνειδητοποιήσει τον ρόλο τους και το καθήκον τους και το πώς πρέπει να εργαστούν και νομίζω ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έχουν όλα τα προσόντα για να διακριθούν στο διαγωνισμό του JA Greece, ο οποίος εφέτος είναι αλήθεια ότι έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη», σημειώνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Την ιδέα των παιδιών έχει ήδη «αγκαλιάσει» η τοπική κοινωνία και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος την προσπάθειά τους και να τη στηρίξει «και, γιατί όχι, μέσα από αυτό το διαγωνισμό να γίνει η αφορμή για να βρει μιμητές», όπως επισημαίνει ο κ. Περδικάρης. «Νομίζω ότι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τα παιδιά και τους δασκάλους τους, διότι, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους στο διαγωνισμό, θα μπορούν να αισθάνονται έτσι υπερήφανοι ότι εκπλήρωσαν την αποστολή τους και θα έχουν δημιουργήσει πράγματι κάτι καινοτόμο όσο και ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο», υπογραμμίζει.

Παραστάσεις και για άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία

«Το θέατρο της χαράς» εξειδικεύεται, όπως αναφέρει το «business plan» του στην πραγματοποίηση παραστάσεων σε ευπαθείς ομάδες χάρις το καταρτισμένο προσωπικό μας, όπως καραγκιοζοπαίχτες, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, διερμηνείς κωφών και τυφλών παιδιών, ψυχολόγους κ.ά.

«Αυτό που μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας και αποτελεί καινοτομία εκτός από την ιδιαίτερη ομάδα στόχο, είναι ότι με ειδική τεχνική και τη χρήση θεάτρου σκιών μινιατούρα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε παραστάσεις και σε τυφλούς. Επίσης μπορούμε και σε κωφούς με την παρουσία διερμηνέα. Σκοπεύουμε να κάνουμε δώρο παραστάσεις σε οικογένειες κρατουμένων αλλά και στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων της Αυλώνας. Η διάχυση της αίσθησης της χαράς, της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρουμε», τονίζουν οι μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Σερβίων Κοζάνης.

Δυνάμει πελάτες της μαθητικής (εικονικής) επιχείρησης είναι «όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν ως δώρο ή και να χρηματοδοτήσουν μία από τις προγραμματισμένες παραστάσεις». «Οι πελάτες μας μπορούν να προτείνουν μια παράσταση που επιθυμούν, εφόσον απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες ή ΑμεΑ», επισημαίνουν οι έφηβοι «επιχειρηματίες» και μας καλούν να γνωρίσουμε «Το θέατρο της χαράς» μέσα από την ιστοσελίδα τους https://61d9b61484dd9.site123.me/# ή μέσα από το βίντεο που έφτιαξαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα/διαγωνισμό του Junior Achievement Greece: https://youtu.be/XYSbdmeOA8g.

*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι media partner στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φραγκόσυκα- Κατά χοληστερίνης, αρθρίτιδας, πονοκέφαλου, διαβήτη, παχυσαρκίας

11/09/25 1:11 πμ

Φραγκόσυκα – Κατά χοληστερίνης, αρθρίτιδας, πονοκέφαλου, διαβήτη, παχυσαρκίας

7 συνήθειες για να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο όλο τον χρόνο

11/09/25 1:05 πμ

7 συνήθειες για να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο όλο τον χρόνο

Τρεις εκπληκτικές χρήσεις της οδοντόκρεμας

11/09/25 1:02 πμ

Τρεις εκπληκτικές χρήσεις της οδοντόκρεμας

Πατατόπιτες με τυρί στο τηγάνι

11/09/25 12:59 πμ

Πατατόπιτες με τυρί στο τηγάνι

Πίτσα έτοιμη σε λιγότερο από 6 λεπτά

11/09/25 12:56 πμ

Πίτσα έτοιμη σε λιγότερο από 6 λεπτά

11/09/25 12:53 πμ

Εκλογές στη Μολδαβία: Εκλογικό τμήμα στο Επίτιμο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης για Final-4 στο ΟΑΚΑ: «Ελπίζουμε να δούμε και τις δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό»

11/09/25 12:20 πμ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Final-4 στο ΟΑΚΑ: «Ελπίζουμε να δούμε και τις δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό»

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

11/09/25 12:15 πμ

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Προσωπικός Αριθμός: Δεν εγείρονται θεολογικές επιφυλάξεις σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη

11/09/25 12:08 πμ

Προσωπικός Αριθμός: Δεν εγείρονται θεολογικές επιφυλάξεις σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη

Λυδία Κονιόρδου: Είχα άγνοια κινδύνου, δεν ήξερα όλες τις τρικλοποδιές

10/09/25 11:58 μμ

Λυδία Κονιόρδου: Είχα άγνοια κινδύνου, δεν ήξερα όλες τις τρικλοποδιές

11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Αμερική και όλο τον κόσμο

10/09/25 11:52 μμ

11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Αμερική και όλο τον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Σεπτεμβρίου

10/09/25 11:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Σεπτεμβρίου