Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές Ψυχολογίας του ΑΠΘ για την πρακτική άσκηση
Date:
Αντιμέτωποι με το οξυμένο ζήτημα της πρακτικής άσκησης, έρχονται οι φοιτητές του 4ου+ έτους του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ κάθε εξάμηνο.
Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, κάθε εξάμηνο, οι δομές που προσφέρονται είναι αναντίστοιχες με τον αριθμό των φοιτητών που αιτούνται, και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα πολλές φορές φοιτητές να μένουν εκτός πρακτικής άσκησης και στο χειμερινό, και στο εαρινό εξάμηνο και να αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές του στο 5ο έτος σπουδών.
«Ως Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας, υπερασπιζόμαστε την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, τη σύνδεση της επιστημονική θεωρίας με την πράξη. Διεκδικούμε να είναι 6μηνη, με μισθό στο ύψος των αναγκών μας και να καλύπτονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι απαντήσεις που παίρνουμε από Πρόεδρο και Κοσμήτορα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εμείς απαιτούμε άμεσο έκτακτο κονδύλι από το κράτος να καλύπτουν όλες οι ανάγκες μας, να δοθεί άμεση λύση στα εμπόδια που συναντάμε στην ολοκλήρωση των σπουδών μας», σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας:
Οι φοιτητές του 4ου+ έτους του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ ερχόμαστε κάθε εξάμηνο αντιμέτωποι με το οξυμένο ζήτημα της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση στο τμήμα μας είναι υποχρεωτική, πλέον 4ωρη (από 8ωρη που ήταν), διαρκεί μόλις 41 ημέρες και αμοίβεται με 250€ συνολικά. Προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές οι οποίοι χρωστάνε λιγότερα μαθήματα για πτυχίο, κάτι που βάζει σε μειονεκτική θέση συμφοιτητές μας, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα. Κάθε εξάμηνο, οι δομές που προσφέρονται είναι αναντίστοιχες με τον αριθμό των φοιτητών που αιτούνται, και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα πολλές φορές φοιτητές να μένουν εκτός πρακτικής άσκησης και στο χειμερινό, και στο εαρινό εξάμηνο και να αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές του στο 5ο έτος σπουδών.
Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία σε πολλούς φοιτητές, αφού επιβαρύνονται οικονομικά και αυτοί και οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά, στο εαρινό εξάμηνο του 2019 έμειναν χωρίς πρακτική σχεδόν 80 άτομα και στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο 100.
Ως Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας, υπερασπιζόμαστε την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, τη σύνδεση της επιστημονική θεωρίας με την πράξη. Διεκδικούμε να είναι 6μηνη, με μισθό στο ύψος των αναγκών μας και να καλύπτονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι απαντήσεις που παίρνουμε από Πρόεδρο και Κοσμήτορα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εμείς απαιτούμε άμεσο έκτακτο κονδύλι από το κράτος να καλύπτουν όλες οι ανάγκες μας, να δοθεί άμεση λύση στα εμπόδια που συναντάμε στην ολοκλήρωση των σπουδών μας.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανή η κατάργηση της υποχρεωτικής πρακτικής σε προπτυχιακό επίπεδο (ήδη πολλοί συμφοιτητές μας αναγκάστηκαν να κάνουν πρακτική άσκηση απλήρωτοι σε δομές εκτός ΕΣΠΑ) και οι φοιτητές να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε την πρακτική επάρκεια που αναζητούμε σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, και σε μεταπτυχιακά που μας υποχρεώνουν να κάνουμε πρακτική άσκηση 1 χρόνο απλήρωτοι.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσικά ξεκομμένη από τη συνολικότερη επίθεση που δεχόμαστε στα μορφωτικά μας δικαιώματα, όπως είναι οι αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με τις μειώσεις μαθημάτων, το γεγονός ότι 81 πρωτοετείς συμφοιτητές μας στο ΑΠΘ έμειναν χωρίς δωμάτιο στην εστία, από το ότι μας αντιμετωπίζουν ως κόστος και παιδιά θα μείνουν χωρίς μετεγγραφή, ή το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θέτει προς εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξισώνει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.
Ήδη, πραγματοποιήθηκαν πολλές κινητοποιήσεις από τους φοιτητές στις Διοικήσεις για το οξυμένο αυτό ζήτημα, το οποίο αρνούνται να επιλύσουν. Οι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ αγωνιζόμαστε να ακουστούν τα αιτήματα μας και να επιλυθούν άμεσα με ευθύνη του κράτους και της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Πηγή thestival.gr