Το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αποφευχθεί ολικό lockdown στη συμπρωτεύουσα – Ανησυχία από το ιικό φορτίο στα λύματα – Στα βήματα της Αττικής ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αποφευχθεί ολικό lockdown στη συμπρωτεύουσα – Ανησυχία από το ιικό φορτίο στα λύματα – Στα βήματα της Αττικής για νέα μέτρα, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο

Σε λεπτομερή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας προχωρά για άλλη φορά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:00 με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την εισήγηση νέων μέτρων κατά της πανδημίας στις “θερμές” περιοχές της χώρας, όπου καταγράφεται έξαρση. Ιδιαίτερα βαρύ εμφανίζεται το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο. Οι τρεις τελευταίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την Αττική στο αυστηρό lockdown, ενώ η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχουν διαφωνίες, θα συζητηθεί εκτενώς και σήμερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ανάργυρος Μαριόλης, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού είχε εκφράσει την ανησυχία που υπάρχει για τις αυξητικές τάσεις στο νομό Αχαΐας, στο Ρέθυμνο, την Εύβοια αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε σχέση με την Αττική σημείωσε ότι με το νέο lockdown θα έχουμε θεαματική πτώση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στην Αττική τα ευρήματα στα λύματα σοκάρουν, με τους φορείς του κορονοϊού να υπολογίζονται στους 90.000.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκρινε ως σωστή κίνηση τη χρονική στιγμή λήψης των μέτρων στην Αττική εκτιμώντας ότι στις 8 Μαρτίου, θα καταγράφονται 60 με 70 κρούσματα στην Αττική κατά μέσο όρο.

Στη Θεσσαλονίκη, τα λύματα έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Πίεση στο ΕΣΥ δεν καταγράφεται ακόμα γι’ αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, κάτι που συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή.

«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Προς το παρόν γεμίζουν οι κλινικές covid σε Αθήνα και συμπρωτεύουσα.

«Κάθε μέρα τα νοσοκομεία γεμίζουν, και με μικρή καθυστέρηση θα γεμίζουν και οι ΜΕΘ. Τα μέτρα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από μια εβδομάδα» είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Στην συμπρωτεύουσα βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ενδεχόμενο νέων περιορισμών. Κατά την επίσκεψή του ξεναγήθηκε σε φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν στηθεί μέσα σε κοντέινερ και μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς, εφόσον χρειαστεί, αλλά και να μεταφερθούν, όπου υπάρχει ανάγκη.

Να κλείσουν τα σχολεία προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση

Αυτό πάντως που προκρίνεται από την αυτοδιοίκηση είναι να κλείσουν σε πρώτη φάση οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κικίλια, επανέλαβε την άποψή του, ότι τα σχολεία είναι “το πρώτο κομμάτι που πρέπει να στραφούμε, εφόσον υπάρξουν λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάμε σε κλεισίματα”. Νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε πως «σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων».

Advertisement
MEGA

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «εφόσον έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε θα πρέπει να επιλέξουμε. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση. Υποκατάστατο μεν αλλά κάτι υπάρχει. Για την κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Η ζημία είναι 3 δισ. το μήνα με το λιανεμπόριο ανοιχτό η ζημιά είναι στο 1,5 δισ.».

Την ίδια άποψη έχει και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εδώ και μέρες έχει δηλώσει πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και να αποφευχθεί ένα αυστηρό lockdown στην πόλη. 

Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για ευρύτερη λήψη νέων μέτρων σε Αχαΐα και Ρέθυμνο, όπως και στην Εύβοια.

Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου τα 97 κρούσματα αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει σε εισήγηση για συστηματοποίηση των περιορισμών. Τα ενεργά κρούσματα πλέον αγγίζουν τα 530 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πάτρα, όπου η πληρότητα στις κλινικές covid των δύο νοσοκομείων της πόλης αγγίζει το 80%. Στις εντατικές το ποσοστό πληρότητας διπλασιάστηκε το τελευταίο 4ήμερο και έφτασε το 70%. Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, όπως αυτά που είναι σε ισχύ στο Δήμο Ρεθύμνου έως την 1 Μαρτίου, και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, μετά και τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές. Χθες ανακοινώθηκαν 12 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα.

Συναγερμός και στην Εύβοια, όπου μέσα σε ένα 48ωρο καταγράφηκαν 92 κρούσματα.

Πηγή: makthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026