25.9 C
Serres

Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» στις 3 και 4 Ιουλίου στις Σέρρες

Date:

Την μουσικοθεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», θα έχουν
την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι Σερραίοι την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ Σερρών.
Μετά την επιτυχία που γνώρισε τη χειμερινή σεζόν αρχίζει περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Πρώτος σταθμός είναι οι Σέρρες.

Καλοκαιρινή περιοδεία «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού

Γιώργος Ανδρέου- Οδυσσέας Ιωάννου

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου
Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη
Αφηγήτρια: Παναγιώτα Βιτετζάκη

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου, 21:15 στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ Σερρών

ΚΘΒΕ: Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στις 3 και 4 Ιουλίου στις Σέρρες

Η μουσικοθεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, μετά την επιτυχία που γνώρισε τη χειμερινή σεζόν αρχίζει περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Πρώτος σταθμός είναι οι Σέρρες. Θα ακολουθήσουν: Καβάλα, Χαλκιδική, Βόλος, Λάρισα, Γιάννενα, Συκιές Θεσσαλονίκης και Βέροια.

Το κοινό θα απολαύσει την παράσταση την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ Σερρών.

Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα, ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό έργο των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

ΚΘΒΕ: Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στις 3 και 4 Ιουλίου στις Σέρρες

Πάνω στη σκηνή… ανοίγει ένα «μουσικό κουτί» και οι δύο Μαρίκες, η Μαρίκα Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- «συναντώνται» θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και «πειραγμένες» παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Οι «Αγίες» του Λαϊκού μας Τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες – σε μια παράσταση όπου ο άντρας «λάμπει» διά της απουσίας του- «φώτισαν» το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από αφηγήσεις κι αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο, σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.

ΚΘΒΕ: Η παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στις 3 και 4 Ιουλίου στις Σέρρες

Εξαιρετικές στις ερμηνείες τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού και η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ξεσηκώνουν το κοινό που τραγουδάει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Οι γυναίκες ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, εκείνες που μάθαμε μέσα από ηχογραφήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα σε κερί και οι πιο κοντινές μας, είναι όλες τους νικήτριες – πέρασαν μέσα από τα χρόνια όρθιες, αγέρωχες και συγκινητικές, αγνοώντας με τον συνταρακτικό τους τρόπο όλα τα εμπόδια, όλες τις προκαταλήψεις, όλες τις πίκρες και τα βάσανα. Απέναντι σε πρότυπα αρσενικής επικυριαρχίας και συμπεριφορές καθόλου συμπεριληπτικές, εκείνες σήκωσαν κεφάλι και τα είπαν. Όλα τα είπαν. Πρώτα ερμήνευσαν τα τραγούδια, με τρόπο ανεπανάληπτο. Ύστερα, μέσα από τα τραγούδια, εξομολογήθηκαν την προσωπική τους υπαρκτική περιπέτεια. Και τέλος, ακροβατώντας στο σκοινί του πάλκου, μας άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη την αστείρευτη κι άδολη αγάπη τους για το μέγα θαύμα που είναι η σχέση εκείνου (εκείνης) που ερμηνεύει με εκείνες κι εκείνους που τον ακούν – θαύμα επειδή σε μια στιγμή μαγική ενώνονται οι πάνω και οι κάτω στο ίδιο λυτρωτικό σύμπαν.
Το έργο μας με τον Οδυσσέα Ιωάννου, είναι ένας φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνης στις γυναίκες του Τραγουδιού μας. Στις δυο Μαρίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ – κι όμως στο έργο μας κοιτάζονται καταπρόσωπο και τραγουδούν μαζί. Κοντά τους, πλάι τους, τραγουδούν όλες οι ερμηνεύτριες οι εξαίσιες, όλες οι μούσες μας, οι ηρωίδες μας. Ζητάμε να μιλήσουν με τα λόγια μας, να τραγουδήσουν τα καινούργια μας τραγούδια, αυτά που γράψαμε εμείς για εκείνες, αλλά και να μας θυμίσουνε κι εκείνα τα παλιά τραγούδια τους που ζουν και φέγγουν μέσα μας.
Ευχαριστώ την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Κορίνα Λεγάκη που ενσαρκώνουν τις λαμπρές δασκάλες τους. Ευχαριστώ την Παναγιώτα Βιτετζάκη, τη Λίλη Αδρασκέλα, την Ηρώ Δημητριάδου, την Εύη Σαρμή και τη Χρύσα Τουμανίδου. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της παράστασης.
Με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη (και σκηνοθέτη της παράστασής μας) που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το έργο και πρωτοστάτησε στην ιδέα της συμπαραγωγής του από τα δύο θέατρα – μιας σύμπραξης με ισχυρό συμβολισμό και μεγάλη χαρά για όλους μας. Ευχαριστώ εξίσου την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, του μεγάλου θεάτρου του ελληνικού βορρά με τη λαμπρή ιστορία. Ευχαριστώ επίσης την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για τη συμπαράσταση και τη θετική συμπόρευση.
«Όταν περπατώ στα σύννεφα κι όταν περπατώ στη γη, σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ακροβατώ…»

Γιώργος Ανδρέου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς; Το έχουμε σκεφτεί όλοι πολλές φορές στη ζωή μας. Γυρίζουμε πίσω, αλλάζουμε μία παράμετρο και ζούμε στο μυαλό μας μια διαφορετική ιστορία. Κάποιος θα έλεγε πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα, είναι χαμένος χρόνος, τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και με το μοναδικό που έχεις να διαπραγματευτείς είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως καταργεί μία από τις βασικές ποιότητες του ανθρώπινου μυαλού που είναι η φαντασία. Η φαντασία κοιτάει μπροστά και είναι το όνειρο, όμως κοιτάει και πίσω και έτσι απλωνόμαστε σε έναν μεγαλύτερο, πλατύτερο χρόνο από το παρόν.
Οι γυναίκες του λαϊκού μας τραγουδιού είναι αγίες. Αγιοποιήθηκαν μέσα από τη διαδρομή τους σε έναν κόσμο που τις ήθελε λυγισμένες, να παίζουν αξιοπρεπώς τους ρόλους που τους έγραφαν οι άντρες. Ερωμένες, Παναγίες, μητέρες και εν τέλει τραγουδίστριες. Αυτές οι γυναίκες, αυτές οι «απλώς τραγουδίστριες», έφτιαξαν τη μεγαλύτερη αγκαλιά παρηγοριάς ενός ολόκληρου λαού, εκείνη που μόνο οι μανάδες ξέρουν να φτιάχνουν. Δεν το ήξεραν τότε, δεν θα μπορούσαν να το ξέρουν, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι ήταν αυτό που γεννιόταν στις πρόβες σε κουτούκια, τι ορμή στον χρόνο θα είχε ο ακαριαίος λόγος που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, οι μελωδίες που έρχονταν από ένα αχαρτογράφητο παρελθόν και θα έφτιαχναν ένα τόσο στέρεο μέλλον, μία αλήθεια αξεπέραστη, μία «πατρίδα» που μας φύλαξε.
Ο Γιώργος Ανδρέου είχε ένα όνειρο και το είχε χρόνια. Μου το εμπιστεύτηκε, με έκανε συνοδοιπόρο, με έβαλε στον κόσμο του και του είμαι ευγνώμων. Βούτηξα στη Νίνου και την Παπαγκίκα και μέσω αυτών σε όλες τις ιέρειες μιας τέχνης ταπεινής και μεγαλειώδους. Προσπάθησα όχι να καταλάβω αλλά να νιώσω – δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης αυτών των γυναικών, αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών.
Σας εύχομαι καλό ταξίδι σε εκείνα που έγιναν και εκείνα που δεν έγιναν ποτέ. Εξάλλου ποιος είναι απόλυτα σίγουρος για το πού ακριβώς διαχωρίζονται αυτά;

Οδυσσέας ΙωάννουΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
«Μαρίκα με είπανε- Μαρίκα με βγάλανε»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου, Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Video & graphics: Mike Rafail, Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή
Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν

Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα, Χριστίνα Ζαχάρωφ (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή &Εύη Κουταλιανού (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)

Μουσικοί επί σκηνής:
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)

Πληροφορίες
Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου: Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ Σερρών
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Προπώληση: ntng.gr |more.com | Τ. 2117700000 |NOVA| PUBLIC| αθηνόραμα gr και στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια

*Πληροφορίες: Τ. 2315 200 200

Τιμές εισιτηρίων- περιοδεία
Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς και ταμεία (έως και μια μέρα πριν την παράσταση): 15€
Κανονικό εισιτήριο : 17 €
Φοιτητικό/ Μαθητικό, Άνω των 65:13€
Δάσκαλοι & Καθηγητές/ Ομαδικό(20 άτομα) : 11€
Άνεργοι (περιοδεία): 9€
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8€

Σταθμοί Περιοδείας

3-4/7: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σερρών, 21:15
24/7: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα, 21:30
27/7: Ανοιχτό Αμφιθέατρο Σίβηρης, Χαλκιδική, 21:00
31/7: Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», 21:30
2/8: Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα, 21:00
23/8: Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ «Φρόντζου», Ιωάννινα, 21:00
28/8: Ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Θεσσαλονίκη, 21:00
4/9: Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη, Βέροια, 21:00

Loyalty Club

Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.
Loyalty Card ΑΠΛΗ: 120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€

Δωροκάρτα ΚΘΒΕ – Art pass

Κάντε δώρο την art pass του ΚΘΒδ και δώστε τη δυνατότητα στους αγαπημένους σας να απολαύσουν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Με κάθε art pass, παίρνετε δυο (2) εισιτήρια για οποιαδήποτε παραγωγή του ΚΘΒΕ (εξαιρούνται η παιδική και η βρεφική σκηνή), για οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και για οποιαδήποτε θέση, στην τιμή των 30€. Η κάρτα ισχύει έως 31 Μαΐου 2024.
Η προπώληση μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε από τα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (Τ. 2315 200 200)

START THINKING GREEN
Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του
πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.

ΧΟΡΗΓΟΣ 10ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
FIX HELLAS

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
ΔΕΗ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
ΕΡΤ3, 102 FM, 9,58 FM, TV100, FM100, ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104, 9

Τοπικοί Χορηγοί Επικοινωνίας
TV ΕΠΙΛΟΓΕΣ, Radio Cosmos, Σημερινή Των Σερρών

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
COSMOTE TV, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΡΦΙΤΣΑ, CITYMAG THESSALONIKI, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝIKH, ΕΡΩΤΙΚΟΣ FM PLUS RADIO 102,6 ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, PLUS RADIO 102,6 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, RADIO MORE, ΑΘΗΝΑ 9,84 FM, VORIA.GR, VWOMAN.GR, THESTIVAL.GR, GRTIMES.GR, ΡΑΔΙΟ ΣΑΡΩΘΡΟΝ, ΜΕΤΕΟ.GR, MONOPOLI.GR, IN2LIFE.GR, CULTURENOW.GR, ARTIC.GR ARTANDLIFE.GR, LAVART.GR, REJECTED.GR, MIKROFWNO.GR, TETRAGWNO.GR, THESSTODAY.GR, COSMOPOLITI.COM, THES.GR, ΕΞΩΣΤΗΣ, THEOPINION.GR, FOURKETA.GR

ΣέρρεςΗ παράσταση «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στις 3 και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου -video

Ο τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν από ένα ταξίδι...

Διευθυντής ΔΕΥΑΣ: Πολλές από τις βλάβες, δεν οφείλονται στη ΔΕΥΑΣ- video

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Σερρών συνεχίζει να προσφέρει...

ΕΓΕ Σερρών: “Όχι στη συνεχή υποβάθμιση και την τραγική απαξίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου”

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας Παράρτημα Σερρών στηρίζει με ανακοίνωση...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα