Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi στο Κάιρο, αρχικά σημείωσε πως «υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την ΕΕ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi στο Κάιρο, αρχικά σημείωσε πως «υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ισχυρότερη και στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, η σημερινή ημέρα είναι πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις μας και όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία, όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απλώς είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

«Και σας είμαστε ευγνώμονες για την υπεύθυνη στάση και τις προσπάθειές σας, κ. Πρόεδρε, απέναντι σε αυτή την κρίση, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως σε αυτό το πνεύμα, η χώρα μας έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αμυντική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθεροπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ζήτημα που, είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Αίγυπτο και τα έσοδα που αποκομίζει από τη διώρυγα του Σουέζ.

Advertisement
Family Kitchen

«Η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, με την υποστήριξη περιφερειακών ενδιαφερόμενων μερών όπως η Αίγυπτος, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή», πρόσθεσε ενώ επισήμανε πως έχουμε υποστηρίξει επίσης την Κυπριακή πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο διάδρομο ως οδό συμπληρωματική στη διάβαση της Ράφα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επαινούμε την Αίγυπτο και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης», δήλωσε στη συνέχεια και τόνισε: «Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές.

«Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι, Πρόεδρε Sisi, για τη φιλοξενία της σημερινής ιστορικής συνάντησης. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

17/09/25 1:15 μμ

Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη - Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

17/09/25 1:06 μμ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη – Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

17/09/25 1:05 μμ

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

17/09/25 12:55 μμ

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του φετινού Αυγούστου

17/09/25 12:41 μμ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του Αυγούστου

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

17/09/25 12:36 μμ

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά - Συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον Στ. Αρναουτάκη

17/09/25 12:32 μμ

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά

17/09/25 12:30 μμ

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Κερατσίνι, αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Ελεγκτές - τουρίστες βρήκαν φοροδιαφυγή σε 3 στα 4 ημερόπλοια στην Κω

17/09/25 11:27 πμ

“Κρουαζιέρα θα σε πάω”: Ελεγκτές – τουρίστες βρήκαν φοροδιαφυγή σε 3 στα 4 ημερόπλοια στην Κω

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Αποθέωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Πάλης

17/09/25 11:06 πμ

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Αποθέωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Πάλης

Αποχωρεί η Celestyal Cruises από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Καλοσώρισμα σε νέα κρουαζιερόπλοια

17/09/25 10:58 πμ

Αποχωρεί η Celestyal Cruises από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Καλοσώρισμα σε νέα κρουαζιερόπλοια

Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα

17/09/25 10:46 πμ

Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα