Αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων υπέρ εργαζομένων και επιχειρήσεων εξασφαλίζεται από την κυβέρνηση μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης & ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων υπέρ εργαζομένων και επιχειρήσεων εξασφαλίζεται από την κυβέρνηση μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Advertisement
 

 

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Κατά την τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε τις απόψεις των υπουργών για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την πρόσθετη ευελιξία ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στήριξη των ανέργων, καθώς και του πρωτογενούς τομέα, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που -σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη- «αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στους υπουργούς, τόνισε ότι τα αιτήματα που είχε εκφράσει σε επιστολή που είχε αποστείλει στην αρμόδια επίτροπο για μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020 έγιναν όλα αποδεκτά.

Αυτό σημαίνει -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Advertisement
MEGA

«Με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Advertisement

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων».

Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 5ος ΚΡΙ ΚΡΙ Super Spoon Ημιμαραθώνιος Σερρών

06/10/25 7:58 μμ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 5ος ΚΡΙ ΚΡΙ Super Spoon Ημιμαραθώνιος Σερρών

Η ΕΛΜΕ Σερρών καταγγέλλει τα κενά στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία - video

06/10/25 7:53 μμ

Η ΕΛΜΕ Σερρών καταγγέλλει τα κενά στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία – video

Ποινικό αδίκημα η εγκατάλειψη ογκωδών απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους - Πρόστιμά και οδηγίες από τον δήμο Σερρών - video

06/10/25 7:44 μμ

Ποινικό αδίκημα η εγκατάλειψη ογκωδών απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους – Πρόστιμα και οδηγίες από τον δήμο Σερρών – video

Σέρρες: Τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου από ένα ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και 75 χρόνια

06/10/25 7:30 μμ

Σέρρες: Τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου από ένα ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και 75 χρόνια

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: "60 οικογένειες χωρίς εισόδημα" - Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για τις αποζημιώσεις και τον εμβολιασμό - video

06/10/25 7:20 μμ

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: “60 οικογένειες χωρίς εισόδημα” – Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για τις αποζημιώσεις και τον εμβολιασμό – video

Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου - video

06/10/25 7:08 μμ

Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου – video

Υπογραφή συμφωνίας υπουργείου Μετανάστευσης με Υπερταμείο: Στόχος η μείωση δαπανών και ο δραστικός περιορισμός επιδομάτων

06/10/25 6:59 μμ

Υπογραφή συμφωνίας υπουργείου Μετανάστευσης με Υπερταμείο: Στόχος η μείωση δαπανών και ο δραστικός περιορισμός επιδομάτων

Ξεκίνησαν οι έμμεσες συνομιλίες για τη Γάζα στο Σαρμ ελ Σέιχ

06/10/25 7:02 μμ

Ξεκίνησαν οι έμμεσες συνομιλίες για τη Γάζα στο Σαρμ ελ Σέιχ

Νέες θέσεις εργασίας στην ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε.

06/10/25 7:01 μμ

Νέες θέσεις εργασίας στην ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε.

«Coyote»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει στη δράση με τη Ρενάτα Νότνι και τον Εσάι Μοράλες

06/10/25 7:00 μμ

«Coyote»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει στη δράση με τη Ρενάτα Νότνι και τον Εσάι Μοράλες

Θερμή υποδοχή για τον Στέφανο Ντούσκο μετά τον θρίαμβο του στην Σανγκάη

06/10/25 6:59 μμ

Θερμή υποδοχή για τον Στέφανο Ντούσκο μετά τον θρίαμβο του στην Σανγκάη

«FutURe» roundtable: Η Merck Ελλάδας βάζει στο μικροσκόπιο τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Γενιάς Z

06/10/25 6:57 μμ

«FutURe» roundtable: Η Merck Ελλάδας βάζει στο μικροσκόπιο τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Γενιάς Z