Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων σε πολλά όργανα του σώματος

Κυστική Ίνωση: Σημαντική πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου

Epilogestv

Epilogestv

Η 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση. Είναι ένα γενετικό, πολυσυστηματικό νόσημα, που προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR, το οποίο βρίσκεται στο μακρύ σκέλος του έβδομου χρωμοσώματος. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων σε πολλά όργανα του σώματος. Επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα, καθώς και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο βήχα, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, δύσπνοια, παγκρεατική ανεπάρκεια, μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διαταραχές στην ανάπτυξη. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στο ήπαρ και στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Η Κυστική Ίνωση μεταβιβάζεται με αυτοσωματικό υπολειπόμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι για να νοσήσει ένα παιδί, πρέπει να κληρονομήσει το παθολογικό γονίδιο και από τους δύο γονείς του, οι οποίοι είναι φορείς χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς παραμένουν απολύτως υγιείς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 25 ανθρώπους είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου, δηλαδή στη χώρα μας ζουν περίπου 500.000 φορείς, οι οποίοι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα της νόσου αλλά μπορούν να την μεταβιβάσουν στα παιδιά τους.

Νέα στοχευμένη θεραπεία

«Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, κ. Αγγελική Πρεφτίτση, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου χάρη στα νέα στοχευμένα φάρμακα, τα οποία έχουν βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση των περισσότερων ασθενών. Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας νέος φαρμακευτικός συνδυασμός (vanzacaftor/tezacaftor/deutivacaftor) για ασθενείς από 6 ετών και άνω, με τουλάχιστον μία CFTR μετάλλαξη εκτός της ομάδας Ι.

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα και παρουσιάζει βελτιωμένα αποτελέσματα στη λειτουργία της CFTR πρωτεΐνης σε σχέση με τους έως τώρα διαθέσιμους συνδυασμούς. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που, λόγω του γονοτύπου τους, δεν μπορούν να λάβουν τις διαθέσιμες θεραπείες».

«Σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις», συνεχίζει η κ. Πρεφτίτση, «τα επόμενα χρόνια αναμένονται σημαντικά βήματα προόδου που θα επεκτείνουν τη θεραπευτική κάλυψη και σε αυτούς τους ασθενείς. Προγράμματα γονιδιακής θεραπείας και θεραπειών mRNA βρίσκονται ήδη σε στάδια κλινικών δοκιμών, ενώ η εισπνεόμενη mRNA θεραπεία δοκιμάζεται σε μελέτες φάσης 2 σε ενήλικες με Κυστική Ίνωση. Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι οι νέες αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να εφαρμοστούν ανεξαρτήτως τύπου μετάλλαξης. Με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές ανακαλύψεις και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας, η προσδοκία ότι “κανείς δεν θα μείνει πίσω” στη θεραπεία διαθέτει πλέον στέρεες βάσεις».

Οι μεταμοσχεύσεις ως κρίσιμος κρίκος στη μάχη με την Κυστική Ίνωση

Παράλληλα, ο Σύλλογος, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος, «δεν μπορεί να αγνοήσει μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα ασθενών: τους μεταμοσχευμένους και όσους βρίσκονται στα τελικά στάδια της νόσου, αναμένοντας μόσχευμα. Το τελευταίο διάστημα θρηνήσαμε αρκετές απώλειες, χάσαμε νέους, αγαπημένους ανθρώπους με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο παρελθόν, αλλά λόγω απόρριψης του μοσχεύματος παρέμεναν επί μήνες σε λίστα αναμονής για νέο μόσχευμα πνευμόνων. Αυτές οι απώλειες μάς υπενθυμίζουν πόσο καθοριστική είναι η επάρκεια μοσχευμάτων και πόσο αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ολόκληρη η αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων».

Advertisement
MEGA

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Το νέο εθνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, που υλοποιείται από το Ωνάσειο Κέντρο σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικόν, έχει ήδη παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των προσφερόμενων μοσχευμάτων και δίνοντας νέες ευκαιρίες σε ασθενείς που στο παρελθόν δεν είχαν καμία επιλογή. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει διαδραματίσει η ευαισθησία και η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού, ο οποίος στηρίζει με συνέπεια και ευθύνη τη δωρεά οργάνων και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η προσφορά ζωής παραμένει βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη μοσχευμάτων παραμένει. Ο αριθμός των δοτών στη χώρα μας είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει η κ. Πρεφτίτση, «οι μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται αποκλειστικά χάρη στους δότες που έχουν διαγνωστεί με εγκεφαλικό θάνατο, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη διαθεσιμότητα οργάνων, ιδίως πνευμόνων που είναι το πιο ευαίσθητο όργανο.

Πρέπει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει εδώ και δυο χρόνια περίπου το οποίο ορίζει ως κριτήριο δωρεάς οργάνων τον κυκλοφορικό θάνατο. Με τον τρόπο αυτό», καταλήγει, «θα αυξηθεί ο αριθμός των υποψήφιων δοτών και η αλυσίδα της ζωής θα συνεχιστεί μέσα από τον θάνατο χάρη στη δωρεά των συνανθρώπων μας».

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης για δωρεά Ιδρύματος Κανελλοπούλου: Πολύ σημαντική ημέρα για το ΚΑΤ

13/02/26 9:44 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για δωρεά Ιδρύματος Κανελλοπούλου: Πολύ σημαντική ημέρα για το ΚΑΤ

Ο Δήμος Ηράκλειας πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της Βάσης ΕΚΑΒ Κοίμησης σε Τομέα παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας

13/02/26 9:26 μμ

Ο Δήμος Ηράκλειας πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της Βάσης ΕΚΑΒ Κοίμησης σε Τομέα παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας

Πατρινό Καρναβάλι: Η Παρέλαση των Μικρών 2026, η μεγάλη γιορτή!

13/02/26 9:14 μμ

Πατρινό Καρναβάλι: Η Παρέλαση των Μικρών 2026, η μεγάλη γιορτή!

13/02/26 9:06 μμ

Αύριο Σάββατο «Γαϊτανάκι» στις Σέρρες: Χρώμα, μουσική και παράδοση

Σέρρες: Η Νέλλη Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας για 2η φορά - video

13/02/26 8:56 μμ

Σέρρες: Η Νέλλη Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας για 2η φορά – video

Aπό 16/2 η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς - Οδηγίες για τους ασθενείς -Video

13/02/26 8:29 μμ

Aπό 16/2 η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς – Οδηγίες για τους ασθενείς -Video

Τράπεζες, Servicers και κόκκινα δάνεια: Κερδοφορία ρεκόρ και σκιές στη διαχείριση οφειλών - video

13/02/26 8:21 μμ

Τράπεζες, Servicers και κόκκινα δάνεια: Κερδοφορία ρεκόρ και σκιές στη διαχείριση οφειλών – video

Εγκληματική οργάνωση έκανε διαρρήξεις και κλοπές στη Βόρεια Ελλάδα, η λεία ξεπερνούσε τα 400.000 ευρώ

13/02/26 8:10 μμ

Εγκληματική οργάνωση έκανε διαρρήξεις, κλοπές και αρπαγές οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η λεία ξεπερνούσε τα 400.000 ευρώ

Σέρρες: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στο κεντρικό πάρκο - video

13/02/26 8:00 μμ

Σέρρες: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στο κεντρικό πάρκο – video

Σέρρες: Τα πιο νόστιμα γλυκά για την ημέρα των ερωτευμένων από το "Μακεδονικό" - video

13/02/26 7:48 μμ

Σέρρες: Τα πιο νόστιμα γλυκά για την ημέρα των ερωτευμένων από το “Μακεδονικό” – video

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πόλη των Σερρών την Τσικνοπέμπτη - Πλημμύρισε από κόσμο η Πλατεία Ελευθερίας - video

13/02/26 7:40 μμ

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πόλη των Σερρών την Τσικνοπέμπτη – Πλημμύρισε από κόσμο η Πλατεία Ελευθερίας – video

Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Σύνταγμα

13/02/26 9:37 μμ

Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σχολιάστε

πέντε × 3 =