Σαράντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6592/18.05.20) με την οποία ζητούν απαντήσεις για την ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σαράντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6592/18.05.20) με την οποία ζητούν απαντήσεις για την ανακοπή του προγράμματος χορήγησης υποτροφιών με ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του ΙΚΥ σε υποψήφιους διδάκτορες και μετα διδακτορικούς ερευνητές.

Advertisement
 

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους επιστήμονες και σε μια προσπάθεια ανακοπής της φυγής τους στο εξωτερικό, σχεδίασαν και υλοποίησαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 ένα σύστημα υποτροφιών για τους νέους αυτούς επιστήμονες μέσω του ΙΚΥ.

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης» με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, υλοποιήθηκαν δύο κύκλοι υποτροφιών, με τον α’ κύκλο να χορηγεί 211 τριετείς υποτροφίες και το β’ κύκλο 700. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει και την υλοποίηση τρίτου κύκλου υποτροφιών, ο οποίος επρόκειτο να υλοποιηθεί στο τέλος του 2019.

Με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019, η ευθύνη υλοποίησης αυτού του κρίσιμου για τους νέους επιστήμονες και την έρευνα προγράμματος, με εξασφαλισμένους τους ευρωπαϊκούς πόρους, μεταβιβάστηκε στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πολυδιαφημισμένο όμως επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να προκηρύξει τις εν λόγω υποτροφίες του γ’ κύκλου, έγκαιρα δηλαδή στα τέλη του 2019. Διαβεβαίωνε όμως μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 τους ενδιαφερόμενους νέους επιστήμονες ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα υποτροφιών. Τον Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι τελικά δεν θα υλοποιηθεί ο γ’ κύκλος υποτροφιών για λόγους που δεν έχει αποσαφηνίσει.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα και δημόσια εάν τελικά θα υλοποιηθεί ο γ’ κύκλος υποτροφιών όπως είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της για τους νέους επιστήμονες, δεδομένου ότι αποτελούν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χώρας και πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές που θα συγκρατούν αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό εντός της Ελλάδας.

Advertisement

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει συστηματικά τους νέους επιστήμονες. Αν και επένδυσε προεκλογικά στην περίφημη ανακοπή του “brain drain”, της φυγής δηλαδή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το μόνο που έχει πετύχει μέχρι σήμερα είναι να ανακόψει πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενίσχυαν τα εισοδήματα των νέων επιστημόνων, όπως τα προγράμματα υποτροφιών που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις στρέφονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού, στην Ελλάδα, το επιτελικό κράτος αποτυγχάνει να εφαρμόσει ακόμα εν λειτουργία προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανακοπή αυτού του προγράμματος, πέραν ίσως της απέχθειας της κυβέρνησης σε οτιδήποτε λειτουργεί καλά εκτός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η ΝΔ με τις πολιτικές της διώχνει για μια ακόμη φορά τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό».

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα - Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς δίπλωμα και πινακίδες

20/11/25 1:05 μμ

Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα – Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς δίπλωμα και πινακίδες

Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο ολόκληρο μπέργκερ για ένα challenge

20/11/25 12:58 μμ

Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο ολόκληρο μπέργκερ για ένα challenge

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα 

20/11/25 12:50 μμ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα 

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2026

20/11/25 1:16 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2026

Υπάλληλος καταστήματος ακινητοποίησε ληστή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

20/11/25 12:44 μμ

Υπάλληλος καταστήματος ακινητοποίησε ληστή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: 49χρονος έριξε πέτρες σε αστικό λεωφορείο

20/11/25 12:39 μμ

Θεσσαλονίκη: 49χρονος έριξε πέτρα σε αστικό λεωφορείο

Κ.Πιερρακάκης: Eίναι ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός

20/11/25 12:20 μμ

Κ.Πιερρακάκης: Eίναι ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κοινωνικός, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός

Σταύρος Παπασταύρου: «Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

20/11/25 12:15 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Ολοκληρώνεται από την ΕΔΕΥΕΠ η διαπραγμάτευση της σύμβασης με Chevron και HelleniqEnergy»

Κάθε διαδρομή με κάρτα Visa της Πειραιώς μπορεί να σας χαρίσει 100 ευρώ

20/11/25 12:10 μμ

Κάθε διαδρομή με κάρτα Visa της Πειραιώς μπορεί να σας χαρίσει 100 ευρώ

Δράση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Σερρών στη λαϊκή αγορά για να ενισχύσουν την Κοινωνική Κουζίνα - video

20/11/25 11:58 πμ

Δράση των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Σερρών στη λαϊκή αγορά για να ενισχύσουν την Κοινωνική Κουζίνα – video

Σέρρες: Την ημερίδα για τη «Διαχείριση εκτάκτων αναγκών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών»

20/11/25 11:48 πμ

Σέρρες: Ημερίδα για τη «Διαχείριση εκτάκτων αναγκών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών»

Οι πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση το 2025

20/11/25 11:38 πμ

Οι πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση το 2025: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα