Την ανησυχία του αγροτικού κόσμου αναφορικά με τις ασυνήθιστες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταφέρουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4696/02.03.2021) 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την ανησυχία του αγροτικού κόσμου αναφορικά με τις ασυνήθιστες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταφέρουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4696/02.03.2021) 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης. 

Advertisement
 

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τους λόγους που έχουν οδηγήσει μέσα σε τέσσερις μήνες δύο διοικητές του Οργανισμού να παραιτηθούν προκαλώντας εύλογη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για το εάν θα είναι σε θέση ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διεκπεραιώσει έγκαιρα, με διαφάνεια και χωρίς λάθη το σύνολο των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες. Υπενθυμίζουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται και καταβάλλει κάθε χρόνο περισσότερα από δύο δις ευρώ σε περίπου 680.000 αγρότες και ενδεχόμενο πρόβλημα στην λειτουργία του θα επιφέρει καθυστερήσεις, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους ήδη πιεσμένους από την οικονομική κρίση αγρότες και θα δυσχεράνει την απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι η αντικατάσταση του κ Βάρρα από τον κ Παπά, συνοδεύτηκε με την καινοφανή μείωση της δεύτερης δόσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2020 κατά 15%, με το έωλο επιχείρημα της πληρωμή «άλλων δικαιούχων» που προέκυψαν αφού κατάφεραν φέτος να αποκτήσουν πρόσβαση στο εθνικό απόθεμα, απόφαση που μερικώς μόνο ανακλήθηκε μετά την γενικευμένη κατακραυγή του αγροτικού κόσμου. Η παραίτηση όμως του κ Παπά, μόλις τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα και λίγες ημέρες αφότου υπογράφτηκε και δημοσιεύθηκε η παράταση της θητείας του.

Οι Βουλευτές ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που εποπτεύει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να δημοσιεύσει του λόγους παραίτησης του κ Παπά. Ταυτόχρονα ζητούν να απαντήσει αν θα μπορέσουν σε αυτές τις συνθήκες να συντονιστούν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα και χωρίς προβλήματα οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και άλλων ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021, να δώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής όλων των ενισχύσεων που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και αν θα μπορέσει ο Οργανισμός  χωρίς προβλήματα να παραλάβει τις αιτήσεις των αγροτών για τις ενισχύσεις τους το 2021. Ρωτούν τον Υπουργό για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την υποστήριξη της μηχανογραφικής βάσης του ΟΣΔΕ και την εκτίμηση ολοκλήρωσής του. Τέλος ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ο Οργανισμός αυτόνομα και σε συνεργασία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις αγροτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους αγρότες.

Advertisement
MEGA

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Οι κυβερνητικοί χειρισμοί φαίνεται να διαταράσσουν τη λειτουργεία και του ΟΠΕΚΕΠΕ με ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει στην απρόσκοπτη λειτουργεία του βασικότερου ίσως χρηματοδοτικού εργαλείου του αγροτικού κόσμου. Η διαδοχική παραίτηση δύο στελεχών που η ίδια η κυβέρνηση τοποθέτησε για να διοικήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, δημιουργεί εύλογα προβληματισμό και ανησυχία. Το γεγονός μάλιστα ότι η πρόσφατη παραίτηση έγινε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή και δημοσίευση της παράτασης της θητείας του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκαλεί πολλά περισσότερα ερωτήματα. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για την αιφνιδιαστική αυτή παραίτηση, κυρίως όμως οφείλει να διασφαλίσει ότι η δυστοκία της να τοποθετήσει και να διατηρήσει τον Πρόεδρο του Οργανισμού δεν θα επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θα έχει επιπτώσεις και οικονομικές απώλειες για τους δικαιούχους αγρότες. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δυστυχώς πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα και η κυβέρνηση δυστυχώς τα πολλαπλασιάζει. Πολλά από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες εδράζονται στην επιτελική ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης που αδυνατεί να διαχειριστεί και να διεκπεραιώσει ακόμα και τα στοιχειώδη. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα εξαντλήσουμε τις θεσμικές δυνατότητες που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο αγροτικός κόσμος θα εισπράξει έγκαιρα το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούται»   


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3ο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΤΑΡΙ» στις Σέρρες

27/12/25 3:01 μμ

3ο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΤΑΡΙ» στις Σέρρες για καλό σκοπό

Ρεβεγιόν: Πώς να φτιάξεις ατμόσφαιρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι

27/12/25 2:56 μμ

Ρεβεγιόν: Πώς να φτιάξεις ατμόσφαιρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι

Γλασαρισμένα καρότα με πορτοκάλι και σιρόπι σφενδάμου

27/12/25 2:51 μμ

Γλασαρισμένα καρότα με πορτοκάλι και σιρόπι σφενδάμου

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που χάθηκαν στη φονική χιονοστιβάδα και βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι

27/12/25 2:38 μμ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που χάθηκαν στη φονική χιονοστιβάδα και βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι

Εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σερρών

27/12/25 2:25 μμ

Εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σερρών

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες - Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα

27/12/25 2:14 μμ

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες – Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα

Αλεξάνδρα Σδούκου: Κυβέρνηση και αγρότες δεν είναι αντίπαλοι

27/12/25 2:09 μμ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Κυβέρνηση και αγρότες δεν είναι αντίπαλοι

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

27/12/25 2:04 μμ

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

Έγκλημα στο Κολωνάκι: Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας – Τι δήλωνε ο μητροκτόνος

27/12/25 1:59 μμ

Έγκλημα στο Κολωνάκι: Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας – Τι δήλωνε ο μητροκτόνος

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 45χρονου πυροσβέστη: Δεν είναι δικό του το αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στο Μπέλλες 

27/12/25 1:51 μμ

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 45χρονου πυροσβέστη: Δεν είναι δικό του το αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στο Μπέλλες 

Ιουλία Καλλιμάνη: Με ενοχλεί στη νύχτα όταν κάποιος με προσβάλλει, η δράση φέρνει αντίδραση

27/12/25 1:25 μμ

Ιουλία Καλλιμάνη: Με ενοχλεί στη νύχτα όταν κάποιος με προσβάλλει, η δράση φέρνει αντίδραση

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μεγάλο ποσό που δώρισε στον τηλεμαραθώνιο του ANT1

27/12/25 1:19 μμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μεγάλο ποσό που δώρισε στον τηλεμαραθώνιο του ANT1