31 C
Serres

Live από τη Βουλή: Σε θέσεις μάχης οι αρχηγοί – Ο δημόσιος διάλογος με φόντο και το ελληνικό #metoo

Date:

Το ελληνικό #metoo είναι το κύριο θέμα της συζήτησης που γίνεται αυτή την στιγμή σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει βάλει στο τραπέζι το θέμα της διαφύλαξης της ποιότητας της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

  • Ειδικότερα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, ενώ για τους ανήλικους το αδίκημα δεν θα παραγράφεται μέχρι να ενηλικιωθεί το θύμα, ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγραφή θα ξεκινά ένα έτος μετά τη συμπλήρωση των 18 για τα πλημμελήματα και στα τρία έτη, στην περίπτωση που είναι κακούργημα.
  • Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ειδικού Μητρώου για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
  • Τη δημιουργία μιας κεντρικής διαδικτυακής πύλης το metoo.gov.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες.
  • Στο πειθαρχικό που αφορά δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, δυνάμεις ασφαλείας, θεσπίζεται πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ενώ
  • το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης εισάγεται σε όλα τα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο.
  • «Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στράφηκε με σκληρή γλωσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντας ότι μετατρέπουν ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων, όπως είναι το #metoo, σε ύπουλο κυβερνητικό χτύπημα.

Α. Τσίπρας: Το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα – Είναι θέμα της κοινωνίας που έχει αρρωστήσει

Το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα της κοινωνίας που έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βγαίνουν στον αερά. Αφορά όλους πατεράδες, μανάδες, παιδιά, κορίτσια, αγόρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο βήμα αυτήν την ώρα η Φώφη Γεννηματά.

Παρακολουθήστε τις εργασίες σε απευθείας μετάδοση

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Μετατρέπετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ύπουλο κυβερνητικό χτύπημα

«Εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Να εξετάσουμε από κοινού πώς το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξήγησε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία».

Η αντιμετώπισή τους – είπε ο πρωθυπουργός – προϋποθέτει συνεργασία πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και την αντίδραση της κοινωνίας δικαίου. «Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία Σοφίας Μπεκατώρου στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, πρωτοβουλία που χαιρέτησα αμέσως» ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Επικοινώνησα μαζί της και τη χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα χαιρέτησαν αυτή τη γενναία πράξη. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης».

«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την πρωτολογία του στη Βουλή. «Το «#ΜeΤoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης» συμπλήρωσε.
«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo».


«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο», συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Δυσχεράνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

“Το #metoo είναι στον πυρήνα του ένα κίνημα υγιές, πολύ περισσότερο όταν αγγίζει την απεχθέστερη μορφή του, την κακοποίηση ανηλίκων. Δεν πρέπει να χάνεται στις φήμες και να τυγχάνει χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο έχει πάρει άλλη τροπή, καθώς πρωταγωνιστές δεν είναι πλέον τα θύματα, ενώ η ευκαιρία συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να γίνει αρένα.

Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση, την απαξιώνει, ενώ αναφέρθηκε στην ανάρτηση του κ. Πολακη κατά της κ. Αγαπηδάκη και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει και να διαγράψει τον βουλευτή. Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές. “Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών”, είπε.

Μια τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε μια τέτοια συγκυρία αλλά γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος, για να ακολουθήσει και η κάθαρση της καθημερινότητας και ζήτησε από την αντιπολίτευση να αποκηρύξει  αυτές τις θέσεις.

«Επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ύπουλο κυβερνητικό χτύπημα, αλλά και σε πλήγμα στο προσωπικό μου κύρος. Επιλέξατε να μας απαξιώσετε και σε άλλα θεματα, στο μεταναστευτικό, στους εθνικούς χειρισμούς, στην οικονομία Αλλά αποτύχατε. Αποφασίσατε να επενδύσατε στην επίπλαστη ηθικολογία, γύρω από ένα ζήτημα δημόσιας ηθικής, να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη και να ποντάρετε σε έναν αχαλίνωτο λαϊκισμό, σημείωσε.

Παράλληλα είπε πως δεν ήξερε προσωπικά τον κ. Λιγνάδη. “Τον είχα δει μία ή δυο φορές ως ηθοποιό” είπε και πρόσθεσε πως ακόμα και όταν ανέλαβε δεν είχε ακουστεί κάτι μεμπτό. γι αυτόν.

Περισσότερα σε λίγο….

Πηγή: ertnews.gr


ΠολιτικήLive από τη Βουλή: Σε θέσεις μάχης οι αρχηγοί – Ο δημόσιος...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο ανασχηματισμός είναι άγονος και το μήνυμα δεν ελήφθη

«Ο ανασχηματισμός είναι άγονος και το μήνυμα δεν ελήφθη»,...

Κυρ. Μητσοτάκης: Προμετωπίδα της οικονομικής μας πολιτικής, για τη δεύτερη τετραετία, η συνολική αύξηση των μισθών

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι, ικανοποιημένοι με...

Οικονομία και υγεία στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου

Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 14/06...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα