Η Λουίζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα. Η λουίζα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της όρεξης. Δύο ... Περισσότερα

Λουίζα: Το βότανο που βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της όρεξης

Epilogestv

Epilogestv

Η Λουίζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα. Η λουίζα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της όρεξης. Δύο φλιτζάνια την ημέρα αρκούν, για να νιώσετε την πείνα σας να μειώνεται, αναφέρει η διατροφολόγος, Elizabeth Shaw, M.S., RDN, CPT. Εκτός από την αποτοξίνωση του οργανισμού έχει έντονες καταπραυντικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το βότανο λουίζα, σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει και τη μνήμη ενώ χαρίζει πνευματική διαύγεια.

Όσον αφορά την παχυσαρκία, υπάρχουν λίγες έρευνες προς το παρόν, ωστόσο φαίνεται πως οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει η λουίζα συμβάλλουν στη βελτίωση των μεταβολικών διαταραχών που προκαλεί η παχυσαρκία. Έρευνα, σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα λουίζας βοήθησε στη μείωση της συσσώρευσης των τριγλυκεριδίων και του οξειδωτικού stress, ενώ σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στο μεταβολισμό του λίπους.

Άλλη έρευνα σε υπέρβαρους εθελοντές που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, έδειξε ότι η κατανάλωση 500 mg σκευάσματος που περιείχε λουίζα συνδυαστικά με ιβίσκο αύξησε το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας, ενώ παράλληλα μείωσε την πείνα και την πιθανότητα κατανάλωσης τροφής συγκριτικά με όσους πήραν σκεύασμα placebo σε διάστημα ενός μήνα. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη μετά από 45 ημέρες και μετά από δυο μήνες. Επιπλέον, υπήρξε βελτίωση στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους, στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό.

Ακόμη, το βότανο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και με την κατακράτηση υγρών, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Για το λόγο αυτό συχνά η λουίζα προτιμάται στο αδυνάτισμα στην εμμηνόπαυση.

Λουίζα: Πόσο να πίνω;

Γενικά όταν πρόκειται για ρόφημα λουίζας, μπορούμε να πιούμε άφοβα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, λέει η Elizabeth Shaw. Στην περίπτωση που πρόκειται για κάποιο σκεύασμα με εκχύλισμα λουίζας συνδυαστικά με άλλες ουσίες όπως μηλόξυδο, πράσινο τσάι, ταραξάκο κ.ά. καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας, καθώς η δόση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκέντρωση του βοτάνου.

Αντενδείξεις

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση λουίζας είναι ασφαλής. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να χειροτερέψει υπάρχουσα πάθηση στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, θέλει προσοχή αν κάποιος έχει υπόταση.

Advertisement
Babis

Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη λήψη της στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται. Ακόμη, είναι πιθανό να παρατηρηθεί δερματικούς ερεθισμός σε μερικούς ανθρώπους, όπου και χρειάζεται διακοπή της χρήσης της.

πηγή healthstories.gr

Photo Shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό