Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα η κυρία Γκάγκα εξήγησε ότι θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί την κατάσταση και να περιορίσει τις πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους χωρίς να τηρεί τα μέτρα. «Προσέχουμε τις επαφές συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και τηρούμε τις αποστάσεις ενώ ζητάμε εγκαίρως ιατρική βοήθεια ή πάμε άμεσα στο νοσοκομείο» τόνισε επισημαίνοντας πως είναι σημαντική η ιατρική βοήθεια με τα πρώτα συμπτώματα και γι αυτό «δεν πρέπει να περιμένουμε οκτώ ημέρες για να δράσουμε».

Όπως αποκάλυψε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουνε αργά στις μονάδες υγείας, «τόσο αργά που είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

Η ίδια, συμπλήρωσε πώς τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σήμερα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα και την Κοζάνη και ότι στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από τη προηγούμενη Δευτέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρότι μίλησε για οριακή σταθεροποίηση της πανδημίας, είπε ότι αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού εξακολουθούν να καταγράφονται κατά μέσο όρο 6.700 κρούσματα κάθε μέρα.

«Επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, κάνουμε σαν να μη μας αφορά, όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει» είπε και προσέθεσε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα αγγίζουν τις 54.000.

Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις προσεχείς εβδομάδες «θα εξακολουθούμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αλλά και ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους».

Όπως επισήμανε 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο και καταγράφεται υψηλή θνητότητα σε περιοχές όπου υπάρχει γερασμένος πληθυσμός αλλά και πολλοί ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας για τα παιδιά είπε ότι 9 στα 10 κρούσματα που διαγιγνώσκονται, προέρχονται από τα self test που κάνουν τα παιδιά αυτά για να πάνε στο σχολείο τους.

Περιγράφοντας την πίεση που δέχεται σήμερα το ΕΣΥ, είπε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 405 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη τη χώρα, παρότι αυξήθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες.

Advertisement
MEGA

Παρότι όπως εκτίμησε, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας -το οποίο όπως είπε πιθανότατα οφείλεται στη συμμόρφωση στα μέτρα αλλά και στην αύξηση στον αριθμό των νέων εμβολιασμών-, τόνισε ότι σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα υπάρχει ακόμα χαμηλή ανταπόκριση για εμβολιασμό παρότι υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι από αυτούς που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό οι περισσότεροι είναι ανάμεσα στις ηλικίες 25 έως 55 ετών.

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι όπως σημείωσε, καθώς έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι χάθηκαν στη χώρα μας 64 άτομα κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η ίδια απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα, αλλά αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του

ECDC που κάνει λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε χώρες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 80%, όπως είναι και η Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026