6.3 C
Serres

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η γερμανική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας (φωτο)

Date:

Η Γερμανία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας, σημειώνει με ικανοποίηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως συνολική διαπίστωση μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του, βρέθηκαν ο πόλεμος στη Ουκρανία, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση, αλλά και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Κλίματος, ‘Αννα Λούρμαν, συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική κατάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, αλλά και τις επιμέρους συνέπειες του πολέμου, όπως η επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι για όλες αυτές τις κρίσεις απαιτείται «στιβαρή, ενιαία και ουσιαστική αντιμετώπιση». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, «θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με τη Γερμανία, ως μία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, πρέπει να είναι συνεχής και απόλυτα ειλικρινής».

Αναφερόμενος στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που τέθηκαν κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τέθηκε το ζήτημα του εξοπλισμού της Τουρκίας με γερμανικής κατασκευής και τεχνολογίας υποβρύχια, οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και οι γερμανικές επανορθώσεις, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να εμβαθυνθεί και να διευρυνθεί», συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στην ανάγκη εμβάθυνσης της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και από την άλλη πλευρά στην προοπτική διεύρυνσης ιδιαίτερα προς τα Δυτικά Βαλκάνια. «Κάτι που τόσο εμείς, όσο και η Γερμανία υποστηρίζουμε σθεναρά και για αυτό ένας καλύτερος συντονισμός είναι πάντα απαραίτητος», πρόσθεσε.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ακόμη την γερμανίδα ομολόγό του, αλλά και όλους τους συνομιλητές του, για «την τουρκική προκλητικότητα, τη μετάλλαξη της τουρκικής απειλής και τα βήματα που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να θωρακίσει τα σύνορα, αλλά και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα». «Με πολύ μεγάλη χαρά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «έλαβα τις διαβεβαιώσεις από τη γερμανική πλευρά, η οποία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD), με τον αντιπρόεδρο της «Atlantik Brücke» και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU), με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Γερμανο-Ελληνικής Φιλίας, με τον αντιπρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) πρέσβη Ρολφ Νίκελ και με τη Διευθύντρια Στρατηγικών Συνεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council of Foreign Relations) Δρ. ‘Αννα Κουχενμπέκερ.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΜ. Βαρβιτσιώτης: Η γερμανική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση της ελληνικής...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού στη «Νέα Αριστερά» ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τον ρόλο του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς...

Στάθης Κωνσταντινίδης από Νιγρίτα «Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια

«Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα...

Ν. Ανδρουλάκης για Flyover: H κυβέρνηση έχει προτεραιότητα να υπηρετεί ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες των πολιτών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, πραγματοποίησε αυτοψία...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα