«Πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Αν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Αν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί για την Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία, προειδοποίησε ο Μάας

 

Advertisement
 

 

 

«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Μάας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο κ. Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα. «Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία όσο δεν επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί διενέξεις όπως αυτή στη Λευκορωσία με αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι εάν αρχίσουμε με αυτό, ως ΕΕ δεν θα είμαστε ικανοί για δράση». Σε ό,τι αφορά το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- , να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες (ενν. ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας).

Advertisement
Family Kitchen

«Ούτως ή άλλως προβλέπεται να γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση για την διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε ο Χάικο Μάας και προειδοποίησε ότι «αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». Για αυτό, κατέληξε, «προσπαθούμε έως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να βρούμε μια διπλωματική λύση για την κρίση που υπάρχει εκεί».

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

02/12/25 9:05 μμ

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

02/12/25 8:56 μμ

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα - Οι αγρότες παίρνουν θέση - video

02/12/25 8:41 μμ

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα – Οι αγρότες παίρνουν θέση – video

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια - video

02/12/25 8:36 μμ

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια – video

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού