Καμπανάκι κινδύνου για την ηλικιακή ομάδα των 19-40 έκρουσε κατά την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα ο Γκίκας Μαγιροκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Καμπανάκι κινδύνου για την ηλικιακή ομάδα των 19-40 έκρουσε κατά την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα ο Γκίκας Μαγιροκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
 
 

Ο καθηγητής αφού ανέλυσε τα ευρωπαϊκά στοιχεία σημειώνοντας ότι η πανδημία του COVID-19 επανακάμπτει σε Ισπανία και Δανία, αναφέρθηκε στα ελληνικά δεδομένα σημειώνοντας ότι η “επιδημία την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό των διαγνώσεων ανά ημέρα.” σημείωσε και πρόσθεσε “η νέα αυτή ώση έχει γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά: “Είδαμε σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες. Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πια στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά από την επιδημία απ’ ό,τι εντός της Αττικής” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ηλικιακά χαρακτηριστικά.

 
“Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται με την ηλικιακή ομάδα των 19-40 να συντηρεί αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο της πανμίξης. Με απλά λόγια, οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σ’ αυτήν τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Θα πρέπει σ’ αυτήν τη φάση να προσέχει πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού” και στη συνέχεια ανέφερε στατιστικά στοιχεία του εμβολιασμού της γρίπης.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Φεβρουαρίου

20/02/26 8:36 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Φεβρουαρίου

Nέα συνάντηση ΕΦΑΠΟΘ - Δήμου για τα κάγκελα στο Ανάκτορο του Γαλερίου

20/02/26 8:34 μμ

Nέα συνάντηση ΕΦΑΠΟΘ – Δήμου για τα κάγκελα στο Ανάκτορο του Γαλερίου

"Τιμές θαύμα" στα σούπερ μάρκετ Κάντζας και τις μέρες της Σαρακοστής - video

20/02/26 8:03 μμ

“Τιμές θαύμα” στα σούπερ μάρκετ Κάντζας και τις μέρες της Σαρακοστής – video

Σέρρες: Επιστρέφει η τηλεφωνική χρέωση για τα ταξί - video

20/02/26 7:57 μμ

Σέρρες: Επιστρέφει η τηλεφωνική χρέωση για τα ραδιοταξί – video

Αντίστροφη μέτρηση για το 13ο XTERRA Greece στη Βουλιαγμένη

20/02/26 8:30 μμ

Αντίστροφη μέτρηση για το 13ο XTERRA Greece στη Βουλιαγμένη

Πρόσκληση για την εγγραφή ατόμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ενδυνάμωση Ηλικιωμένων» στο Α΄ ΚΑΠΗ Σερρών

20/02/26 7:41 μμ

Πρόσκληση για την εγγραφή ατόμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ενδυνάμωση Ηλικιωμένων» στο Α΄ ΚΑΠΗ Σερρών

Βουλή- Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια τροφοδοτεί την ακρίβεια και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας»

20/02/26 8:27 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια τροφοδοτεί την ακρίβεια και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας»

Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών – Πάνω από 500 έλεγχοι, ήδη, από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

20/02/26 8:24 μμ

Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών – Πάνω από 500 έλεγχοι, ήδη, από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα δέχτηκε ο 17χρονος Άγγελος - Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

20/02/26 8:06 μμ

Σέρρες: Πάνω από 30 τραύματα αναφέρει η νεκροψία στο σώμα του 17χρονου Άγγελου – Σοκαριστικά ευρήματα, τι λέει ο δικηγόρος Στ.Κλειστιώτης – video

Σε εξέλιξη οι απολογίες για την ανθρωποκτονία στις Φυλακές Δομοκού. Τι είπε ο 38χρονος δράστης - Στον ανακριτή ο αρχιφύλακας

20/02/26 8:23 μμ

Σε εξέλιξη οι απολογίες για την ανθρωποκτονία στις Φυλακές Δομοκού. Τι είπε ο 38χρονος δράστης – Στον ανακριτή ο αρχιφύλακας

Ο ΟΗΕ ιδρύει επιτροπή για τον «έλεγχο» της τεχνητής νοημοσύνης από «τον άνθρωπο»

20/02/26 8:20 μμ

Ο ΟΗΕ ιδρύει επιτροπή για τον «έλεγχο» της τεχνητής νοημοσύνης από «τον άνθρωπο»

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

20/02/26 7:05 μμ

Συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ