18.1 C
Serres

Μαρία Σπυράκη: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρωτοπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους 

Date:

Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με επιστολή που απέστειλε στα Ποντιακά Σωματεία της χώρας, υπενθυμίζει την απόφαση του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Πολιτική Συνέλευση του κόμματος. Επίσης, παραθέτει σειρά ερωτήσεων που κατέθεσε η ίδια, ή και από κοινού με συναδέρφους της ευρωβουλευτές, προς την Κομισιόν, για το θέμα.

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», τονίζει στην επιστολή της η κ. Σπυράκη, η οποία δεσμεύεται να εργαστεί εντατικά στην επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, εφόσον επανεκλεγεί, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους.

«Είναι σημαντικό οι λαοί να πάψουν να είναι αιχμάλωτοι του παρελθόντος και ταυτόχρονα να κρατούν άσβεστο το κοινό χρέος της ιστορικής μνήμης και να πορεύονται με ειρήνη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι λαοί να μην επαναπαύονται, αλλά να διεκδικούν με σθεναρή φωνή και αξιοπρέπεια τη δικαίωση», δηλώνει η ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κίνησή της επιχειρεί να αναδείξει, όπως αρμόζει, τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου, τη συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Η επιστολή της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη προς τα Ποντιακά Σωματεία της χώρα μας έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,

αποστέλλω την παρούσα επιστολή με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 105 χρόνων από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Υπολογίζεται από ιστορικούς ότι πριν την έναρξη των διωγμών, στο γεωγραφικό χώρο του Πόντου βρίσκονταν περίπου 450.000 Έλληνες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων της Γενοκτονίας σε βάρος τους εκτιμάται, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει εισφέροντας επίσημα στοιχεία, σε 326.000-382.000, με τον αριθμό των 353.000 ψυχών να αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είμαι μέλος ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής από το 2014 μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε επίσημα στις 3 Μαρτίου 2015 τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Πολιτική Συνέλευση του, στο οποίο ρητά αναφέρει ότι «τιμούμε τη μνήμη ενάμιση εκατομμυρίου αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 και υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους μαρτυρικούς και επιζώντες ήρωες που αγωνίστηκαν για τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και την απομάκρυνση όχι μόνο του Αρμενικού λαού, αλλά επεκτάθηκε και στους Έλληνες του Πόντου και τους Ασσύριους, και τους τιμούμε επίσης. 


Σημειωτέον ότι, πέραν του ζητήματος της Γενοκτονίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησα ως Ευρωβουλευτής φρόντισα να καταγγείλω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή και προκλητική συμπεριφορά, στην οποία προέβη η Τουρκία αναφορικά με τους Έλληνες του Πόντου, αλλά και τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στα εδάφη της. Στο πλαίσιο αυτό κατά την τρέχουσα θητεία:

1. Κατέθεσα ερώτηση για την παράνομη κράτηση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο 2021, ο οποίος ταξίδεψε εκεί προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

2. Κατέθεσα δύο ερωτήσεις τον Φεβρουάριο 2022, από κοινού με άλλους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, για τα συνεχόμενα περιστατικά βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά, πρώτα όταν αυτή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος γυρίσματος διαφημιστικού σποτ με Τούρκους χορευτές για σκοπούς τουρκικής τουριστικής προβολής, και ακολούθως όταν χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας, πράξεις που συνιστούν ασέβεια προς την ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς. 

3. Κατέθεσα κοινή ερώτηση για την άμεση διακοπή της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας από μουσεία ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του καταλόγου της UNESCO σε τζαμιά.

Υπό το φως των ανωτέρω και ενόψει των επερχόμενων Ευρωβουλευτικών εκλογών της 9ηςΙουνίου 2024, στις οποίες θέτω εκ νέου υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζητώ την στήριξη σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μνήμη καίει άσβεστη. Εφόσον με εμπιστευτείτε, θα συνεχίσω τον αγώνα, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και να ασκήσει κάθε μορφής δυνατή πίεση προς την Τουρκία, ιδίως δεδομένου του καθεστώτος προένταξης στο οποίο αυτή βρίσκεται και των εκπορευόμενων από αυτό δεσμεύσεών της, να αναγνωρίσει ως οφείλει και υποχρεούται ως διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη Γενοκτονία που τέλεσε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού στις περισσότερες από 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση.

Με τιμή,

Μαρία Σπυράκη

Ευρωβουλευτής, ΝΔ-ΕΛΚ


ΠολιτικήΜαρία Σπυράκη: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρωτοπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κ.Τσιάρας: «Γεμάτος προκλήσεις ο πρωτογενής τομέας»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας είναι γεμάτος...

Θ. Λιβάνιος: Έχουμε ένα δύσκολο έργο για ένα καλύτερο Δημόσιο και για ισχυρότερη αυτοδιοίκηση

«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο, σημαντικό και δύσκολο έργο...

Ανέλαβε καθήκοντα η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα

Παρουσία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη,...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Φτωχές και αμήχανες» οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη

«Η αντίστροφη μέτρηση που άρχισε το βράδυ των ευρωεκλογών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα