Εκατοντάδες οικογένειες στο δήμο Παύλου Μελά, δοκιμάζονται και από την υγειονομική κρίση, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και τα σχολικά είδη των παιδιών τους Ο 12χρονος Πέτρος, μαθητής του γυμνασίου από ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εκατοντάδες οικογένειες στο δήμο Παύλου Μελά, δοκιμάζονται και από την υγειονομική κρίση, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και τα σχολικά είδη των παιδιών τους

Ο 12χρονος Πέτρος, μαθητής του γυμνασίου από φέτος, αιφνιδιάστηκε όταν ένα μεσημέρι που γύρισε από το σχολείο βρήκε στο δωμάτιο του όλα τα σχολικά είδη που χρειάζονταν, καινούρια ρούχα, ακόμη και αθλητικά παπούτσια που ήθελε τόσο πολύ για το μπάσκετ. Αιφνιδιάστηκε γιατί ήξερε ότι οι γονείς του, επειδή δεν εργάζονται, δεν μπορούσαν να του τα αγοράσουν, λέγοντας του «κάνε υπομονή, θα πάρουμε τα βασικά και μετά θα δούμε, γιατί και η αδερφή σου χρειάζεται κάποια πράγματα».

Ο Πέτρος, όπως ήταν αναμενόμενο, χάρηκε πολύ γι’ αυτήν την έκπληξη που του επιφύλαξαν οι γονείς του, όμως δεν ήξερε και δεν θα μάθει, ότι για τα σχολικά του, και τα ρούχα του, ακόμη και κάποια από τα τρόφιμα που έφτασαν σπίτι του, φρόντισαν κάποιοι άνθρωποι, που στηρίζουν με τον τρόπο τους άπορες οικογένειες.

Η οικογένεια του 12χρονου Πέτρου είναι μία από τις εκατοντάδες που ζουν σε περιοχές του δήμου Παύλου Μελά, και οι οποίες λόγω και της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να ζητούν στήριξη από το δήμο ακόμη και για τα σχολικά τετράδια των παιδιών τους.

Σ’ αυτές τις οικογένειες, άνοιξαν την αγκαλιά τους, πολίτες και ιδιώτες (επιχειρηματίες-καταστηματάρχες), καθώς και Σύλλογοι, που μετά από πρωτοβουλία του δήμου και συγκεκριμένα της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής, άρχισαν να συγκεντρώνουν σχολικά είδη για τους μαθητές της περιοχής, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Τα σχολικά είδη, όπως σχολικές τσάντες, τετράδια, βοηθήματα, μολύβια, στυλό, σβήστρες, ξύστρες, ψαλίδια, διαβήτες, χάρακες, κασετίνες, ντοσιέ, μπλοκ ζωγραφικής, πλαστελίνες, ξυλομπογιές κ.ά., συγκεντρώνονται στο Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Παύλου Μελά, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα για παιδιά.

«Δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι μαθητές έχουν αυτά που χρειάζονται»

Την προσπάθεια συγκέντρωσης των σχολικών ειδών συντονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παύλου Μελά, Χαρά Αμανατίδου, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω κορονοϊού και αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά.

«Ευτυχώς που υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, κάτι που ωστόσο το περίμενα γιατί το είδαμε να συμβαίνει και σε άλλες δύσκολες περιόδους, καθώς είχαμε καταγεγραμμένες 120-130 οικογένειες που στηρίζαμε με κάθε τρόπο και σήμερα έφτασαν τις 250» λέει στη «ΜτΚ» η κ. Αμανατίδου, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που τις στηρίζουν δεν είναι εύρωστοι οικονομικά, απλώς βοηθούν όσο μπορούν ακόμη και αν πρόκειται να προσφέρουν μία σχολική τσάντα, ένα κουτί ξυλομπογιές ή ένα καλάθι με τρόφιμα.

Εξηγεί μάλιστα ότι η προσφορά σχολικών ειδών σε παιδιά άπορων οικογενειών, είναι το ίδιο πολύτιμη με τα τρόφιμα, καθώς τα έξοδα είναι πολλά για την αγορά τους.

«Υπάρχουν οικογένειες που δεν εργάζεται κανένας από τους δύο γονείς. Άρα δεν είναι καθόλου αυτονότητο ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν τα απαραίτητα είδη στις τάξεις τους για να συμμετέχουν ισότιμα στη σχολική καθημερινότητα και στον αγώνα για γνώση, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη υγειονομική, κοινωνική, οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού» τόνισε η αντιδήμαρχος.

Σημειώνει μάλιστα πως με την υγειονομική κρίση πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και αναγκάζονται πλέον να χτυπούν την πόρτα του κοινωνικού παντοπωλείου για να καλύψουν το φαγητό της εβδομάδας. «Ήρθαν οικογένειες, συγκεκριμένα μητέρες που εκτός από τσάντες και άλλα σχολικά, ζήτησαν ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ζευγάρι φόρμες, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να τα αγοράσουν στα παιδιά τους» ανέφερε η κ. Αμανατίδου.

Η ίδια ανέφερε ότι η συγκέντρωση των σχολικών ειδών συνεχίζεται όλο το Σεπτέμβριο, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, λόγω των αυξημένων αναγκών.

«Όλα τα καταστήματα σχολικών ειδών και άλλα στηρίζουν την προσπάθεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η αγορά είναι πεσμένη και ο κάθε ένας καταστηματάρχης δίνει τον αγώνα του για να κρατηθεί» είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.

 

Σημεία συγκέντρωσης των σχολικών ειδών και περισσότερες πληροφορίες:

➢Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παύλου Μελά

Advertisement
Babis

Λήμνου 2 Νικόπολη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-020167

➢Κοινωνικό Παντοπωλείο

28ης Οκτωβρίου 152 & Γιάννη Ρίτσου, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-604904

Διατροφική… ομπρέλα για την επιστροφή στα θρανία

Με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο δήμος Παύλου Μελά, μέσα από το πρόγραμμα «Παιδική Ομπρέλα», ενημερώνει για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και όλη την οικογένεια, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς για τους μικρότερους και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινά από αυτούς.

Η δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά παρουσιάζει tips της διατροφολόγου – διαιτολόγου της δομής Ελένης Αλεξανδρίδου, για ομαλή επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα με σωστή διατροφή: όπως: το καλό πρωινό, κολατσιό στο σχολείο, ανάγκη επαρκούς ενυδάτωσης, περιορισμός των γλυκών και ενθάρρυνση για σωματική άσκηση.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 27 Σεπτεμβρίου 2020


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας