Σε κάθε πυρκαγιά, πυροσβέστες και κάτοικοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν δάση και περιουσίες, βάζοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τη δική τους μάχη όμως δίνουν και οι εθελοντές των φιλοζωικών συλλόγων που σπεύδουν να σώσουν από τις φλόγες κατοικίδια και αδέσποτα, τα οποία αρκετές φορές αφήνονται στην τύχη τους.
Στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική δεν κινδύνευσαν μόνο άνθρωποι, δεκάδες ζώα βρέθηκαν παγιδευμένα και τραυματισμένα, παλεύοντας να σωθούν από την καταστροφή. Εθελοντές, φορείς, κάτοικοι, έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να περισυλλέξουν και να περιθάλψουν κάθε πλάσμα που βρέθηκε αβοήθητο.
Η εθελόντρια Λαγονησίου, Μαριάννα Ρίζου, δήλωσε: «Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησαν να μαζεύονται τα ζώα στο γήπεδο Αναβύσσου.
Περισυλλέχθηκαν από εθελοντές γύρω στα 30 σκυλιά και περίπου 10 γάτες, τα οποία φρόντισαν από εθελοντές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εθελοντές που πάντα συγκεντρώνονται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι όλα ευτυχώς είχαν επανασυνδεθεί με τις οικογένειες τους.
Στο γήπεδο της Αναβύσσου, γράφτηκε μια μικρή ιστορία ελπίδας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες πυρόπληκτοι ζώα, τα οποία διασώθηκαν από τις φλόγες και τις τελευταίες ώρες αρκετά από αυτά έχουν βρει και πάλι ζεστασιά, καθώς δόθηκαν σε οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τη φωτιά. Για τη διάσωση των ζώων το Φιλοζωικό Σωματείο Σαρωνικού συνεργάστηκε και με άλλες οργανώσεις.
Η Ελένη Ρούσου, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ΕΠΑΖ περίθαλψη ζώων Σαρωνικού, αναφέρει πως: «Μέχρι εχθές το βράδυ είμασταν στο γήπεδο Σαρωνικού, μέχρι που βρήκαμε τους ιδιοκτήτες όλων των ζώων που είχαν τσιπάκι για αυτούς που δεν είχαν τσιπάκι, τα θεωρήσαμε αδέσποτα και τα ανέλαβε ευτυχώς το dogvoicer και μας βοήθησε να τα πάρει για φιλοξενία μέχρι να βρεθεί σπίτι».
Από την πλευρά της η Εύη Μαντά, πρόεδρος φιλοζωικού και πολιτιστικού σωματείου, δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας των ζώων αυτών, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθούν προς υιοθεσία.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στα ζώα μικροτσίπ, γιατί με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η σωστή επανένταξή τους, είτε η παράδοσή τους στον ιδιοκτήτη, στον δήμο στον οποίο ανήκουν».
Επιτακτική είναι η ανάγκη για ουσιαστική πρόληψη και ακριβή καταγραφή ζώων, ώστε καμιά ψυχή να μην κινδυνεύσει ξανά στις φλόγες.
πηγή ertnews.gr
Σχολιάστε