Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν η 26η και η 28η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Date:
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα των ημερών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες από την επανεμφάνιση φαινομένων, ανάλογων με αυτά που επικρατούσαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη συνέχεια, τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο καθηγητής Χρήστος Νίκας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, με θέμα: «Ελληνική εμπορική ναυτιλία και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Από την απόλυτη καταστροφή στην αναγέννηση και την παγκόσμια επικράτηση».
Στην ομιλία του ο κ. Νίκας παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμμετοχή και τις θυσίες της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας όχι μόνον κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της Ελλάδας στον αγώνα κατά του Άξονα, αλλά και πριν, κατά την περίοδο της ελληνικής ουδετερότητας. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ελληνική Εμπορική Ναυτιλία από 577 πλοία που είχε το 1939, την επομένη του πολέμου βρέθηκε με μόλις 152, έχοντας απωλέσει το 77% του στόλου της. Όμως, η ανασυγκρότηση δεν άργησε να έρθει με τη συνδρομή των ΗΠΑ και τα γνωστά πλοία Liberty, οδηγώντας με γρήγορους ρυθμούς την ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρώτη θέση παγκοσμίως, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Όπως είπε ο κ. Νίκας, το τιτάνιο αυτό επίτευγμα έγινε χάρη στη ναυτοσύνη των Ελλήνων και τις ικανότητες των Ελλήνων εφοπλιστών, όπως ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, που πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Μετά τον Πανηγυρικό, ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα οποία αφυπηρέτησαν την 31η Αυγούστου 2019 και συγκεκριμένα στους Βασίλειο Δαγδιλέλη, Ζωή Δημητριάδη, Ελένη Κατσούλη-Κάτου, Βασιλική Μάνθου και Δημήτριο Παπαναστασίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο εγχόρδων «ΜΕΤεγχορδαίς» της Κατεύθυνσης Ευρωπαϊκής (Κλασικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Πηγή thesstoday.gr