Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας θα είναι ο φετινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από νωρίς, σύμφωνα με τα μερομήνια. Αναλυτικά η πρόβλεψη ανά ... Περισσότερα

Μερομήνια 2024: Πότε έρχονται τα πρώτα χιόνια - Η πρόγνωση ανά μήνα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας θα είναι ο φετινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από νωρίς, σύμφωνα με τα μερομήνια.

Αναλυτικά η πρόβλεψη ανά μήνα

Από τον Νοέμβριο όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα, ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος θερμοκρασιακά, σύμφωνα με τα Μερομήνια 2024.

Ωστόσο, τα βαρομετρικά χαμηλά θα είναι διαδοχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη δεν προβλέπεται καμία ψυχρή εισβολή, κάτι που θα διατηρηθεί έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια το σκηνικό αλλάζει καθώς οι ψυχρές εισβολές διαρκείας θα δώσουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα Μερομήνια βλέπουν χιόνια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει μετέπειτα μια νέα ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις μέχρι και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Μετά τις 5 Φεβρουαρίου οι νοτιάδες θα φέρουν βροχές σε όλη τη χώρα. Μετά τις 10 του μήνα μέχρι και τις 20 ο καιρός θα καλυτερεύσει. Αμέσως μετά όμως ένα νέο ψυχρό κύμα θα «χτυπήσει» τη χώρα μας και θα δώσει χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα μας ταλαιπωρήσει με κρύο ως το τέλος του μήνα.

Ο Μάρτιος 2024 θα είναι σε γενικές γραμμές ψυχρός με βοριάδες και τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Θα πέσουν χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας και βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Η κατάσταση μετά τις 10 με 15 Μαρτίου δείχνει να καλυτερεύει και ο καιρός μαλακώνει αρκετά.

Ο Απρίλιος 2024 στο πρώτο 15νθήμερο θα κυλήσει με βροχές, ενώ βελτιώνεται ο καιρός στο β’ 15νθήμερο και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ο Μάιος θα χαρακτηρίζεται από βροχές από 15 έως 20 του μήνα, ενώ μετά τις 20 θα φτάσει για τα καλά τη ζέστη.

Μερομήνια: Τι είναι και πώς προβλέπουν τον καιρό

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Advertisement
Family Kitchen

Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Τι συμβολίζουν τα Μερομήνια

Αν μία από τις δώδεκα ημέρες του Αυγούστου είναι συνννεφιασμένη αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι μήνες θα είναι βροχεροί. Αν πάλι κάποια άλλη ημέρα έχει ανέμους ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Ενώ αν κάποια ημέρα έχει ζέστη, το ίδιο θα ισχύει και για τον αντίστοιχο μήνα.

Από την άλλη αν τα σύννεφα υπάρχουν μέχρι το πρωί αυτό σημαίνει ότι ο μήνας θα είναι βροχερός μόνο το πρώτο 15νθήμερο.

πηγή: typothes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα Πατητήρια: Γιορτή τρύγου και αμπέλου στην Πεντάπολη Σερρών

17/09/25 9:11 πμ

Τα Πατητήρια: Γιορτή τρύγου και αμπέλου στην Πεντάπολη Σερρών

Εκδήλωση για την υποστήριξη των εξαγωγών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της SEREXPO 2025

17/09/25 9:03 πμ

SEREXPO 2025: Εκδήλωση για την υποστήριξη των εξαγωγών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος θα εγκαινιάσει τη SEREXPO 2025

17/09/25 9:00 πμ

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος θα εγκαινιάσει τη SEREXPO 2025

Στράτος Διονυσίου: «Τα πήρες όλα και έφυγες»

17/09/25 8:48 πμ

Στράτος Διονυσίου: Μουσικοθεατρική παράσταση «Τα πήρες όλα και έφυγες»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού και καλεί σε διάλογο

17/09/25 8:38 πμ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού και καλεί σε διάλογο

Το Λονδίνο επισκέπτεται ο Ντ. Τραμπ

17/09/25 8:35 πμ

Το Λονδίνο επισκέπτεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Τάσεις και προβλέψεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων

17/09/25 8:30 πμ

Επαγγελματικά ακίνητα: Τάσεις και προβλέψεις στην ελληνική αγορά

Η απάντηση του Σενγκούν στον Giannis: Από τη σύγκρουση στην αυτοκριτική

17/09/25 8:20 πμ

Η απάντηση του Σενγκούν στον Giannis: Από τη σύγκρουση στην αυτοκριτική

Παράδειγμα για όλους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ενωτική ανάρτηση με τον ίδιο αγκαλιά με τον Σενγκούν

17/09/25 8:13 πμ

Παράδειγμα για όλους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ενωτική ανάρτηση με τον ίδιο αγκαλιά με τον Σενγκούν

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

16/09/25 11:04 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

16/09/25 11:01 μμ

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

16/09/25 10:59 μμ

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα