Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας θα είναι ο φετινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από νωρίς, σύμφωνα με τα μερομήνια. Αναλυτικά η πρόβλεψη ανά ... Περισσότερα

Μερομήνια 2024: Πότε έρχονται τα πρώτα χιόνια - Η πρόγνωση ανά μήνα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας θα είναι ο φετινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από νωρίς, σύμφωνα με τα μερομήνια.

Αναλυτικά η πρόβλεψη ανά μήνα

Από τον Νοέμβριο όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα, ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος θερμοκρασιακά, σύμφωνα με τα Μερομήνια 2024.

Ωστόσο, τα βαρομετρικά χαμηλά θα είναι διαδοχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη δεν προβλέπεται καμία ψυχρή εισβολή, κάτι που θα διατηρηθεί έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια το σκηνικό αλλάζει καθώς οι ψυχρές εισβολές διαρκείας θα δώσουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα Μερομήνια βλέπουν χιόνια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει μετέπειτα μια νέα ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις μέχρι και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Μετά τις 5 Φεβρουαρίου οι νοτιάδες θα φέρουν βροχές σε όλη τη χώρα. Μετά τις 10 του μήνα μέχρι και τις 20 ο καιρός θα καλυτερεύσει. Αμέσως μετά όμως ένα νέο ψυχρό κύμα θα «χτυπήσει» τη χώρα μας και θα δώσει χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα μας ταλαιπωρήσει με κρύο ως το τέλος του μήνα.

Ο Μάρτιος 2024 θα είναι σε γενικές γραμμές ψυχρός με βοριάδες και τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Θα πέσουν χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας και βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Η κατάσταση μετά τις 10 με 15 Μαρτίου δείχνει να καλυτερεύει και ο καιρός μαλακώνει αρκετά.

Ο Απρίλιος 2024 στο πρώτο 15νθήμερο θα κυλήσει με βροχές, ενώ βελτιώνεται ο καιρός στο β’ 15νθήμερο και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ο Μάιος θα χαρακτηρίζεται από βροχές από 15 έως 20 του μήνα, ενώ μετά τις 20 θα φτάσει για τα καλά τη ζέστη.

Μερομήνια: Τι είναι και πώς προβλέπουν τον καιρό

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Advertisement
MEGA

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Τι συμβολίζουν τα Μερομήνια

Αν μία από τις δώδεκα ημέρες του Αυγούστου είναι συνννεφιασμένη αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι μήνες θα είναι βροχεροί. Αν πάλι κάποια άλλη ημέρα έχει ανέμους ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Ενώ αν κάποια ημέρα έχει ζέστη, το ίδιο θα ισχύει και για τον αντίστοιχο μήνα.

Από την άλλη αν τα σύννεφα υπάρχουν μέχρι το πρωί αυτό σημαίνει ότι ο μήνας θα είναι βροχερός μόνο το πρώτο 15νθήμερο.

πηγή: typothes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:47 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;