Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.   Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.
 
Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
Τα Μερομήνια 2020-2021 από τον παρατηρητή καιρικών φαινομένων Δημήτρη Τσούλη δημοσίευσε ιστοσελίδα eviaplan.gr και όπως σημειώνεται μπορεί να υπάρξει σχετική απόκλιση τριών ημερών στις ημερομηνίες που παρουσιάζονται λόγω μακροπρόθεσμης πρόβλεψης. Tα Μερομήνια καταγράφουν τις «τάσεις του καιρού» για το συγκεκριμένο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Η παρατήρηση του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2020 από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η τάση-πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές: ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Οκτώβριος 2020

 
Ξεκινά με ήπιο καιρό στο πρώτο πενθήμερο, με λίγα κατά τόπους φαινόμενα. Από τις 6 έως 10 του μήνα περισσότερες βροχές, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας. Άνομβρος στο υπόλοιπο διάστημα ο μήνας, με λιγοστά φαινόμενα. Δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο .

Advertisement
Family Kitchen

Νοέμβριος 2020

Ξεκινά με ήπιο σχετικά καιρό και έτσι θα κυλήσει η πρώτη εβδομάδα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (από 7 έως 11/11) αναμένονται βροχές και ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες. Μικρή βελτίωση προβλέπεται περίπου στα μέσα του μήνα και άνοδος της θερμοκρασίας. Πολύ σημαντική αλλαγή του καιρού αναμένεται κοντά στο τρίτο δεκαήμερο και για όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα. Συνεχείς κακοκαιρίες από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, ίσως και πλημμυρικά φαινόμενα. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα το διάστημα 25-27/11.

Δεκέμβριος 2020

Ξεκινά με σχετικά βελτιωμένο καιρό την πρώτη εβδομάδα, με λιγοστά ίσως φαινόμενα κατά περιόδους. Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κυλά και η δεύτερη εβδομάδα. Από τα μέσα του μήνα όμως και μετά φαίνεται ότι θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά διαρκείας. Τα μερομήνια μιλούν για συνεχείς κακοκαιρίες με πολλές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και εν συνεχεία, φτάνοντας στα Χριστούγεννα, με χιονοπτώσεις σε πεδινές ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές. Το διάστημα με τα πιο έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα εντοπίζεται μεταξύ 24-29/12.
Τις δικές του εκτιμήσεις κάνει στην ιστοσελίδα pagasitikosnews.com ο Νίκος Βογιατζής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που ασχολείται με τα Μερομήνια εδώ και πολλά χρόνια.
Οκτώβριος: 1-10/10 άστατος καιρός, με βροχή, αέρα και μπουρίνια. 11-16/10 κακοκαιρία, ίσως και χιόνια στις κορυφές του Πηλίου και οπωσδήποτε στην Πίνδο. 16-26/10 ήπιος καιρός και 26-31/10 κακοκαιρία με πολύ κρύο.
Νοέμβριος: 1-8/11 κακοκαιρία, 8-15/11 ήπιος καιρός, 16-22/11 βροχές και αέρα, 23-30/11 άστατος καιρός με βροχές, ανέμους, μπουρίνια, καταιγίδες, ίσως και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα.
Δεκέμβριος: 1-12/12 κακοκαιρία, 13-20/12 ήπιος καιρός, 22-27/12 ήπιος καιρός (Χριστούγεννα με καλό καιρό σε όλη την Ελλάδα), 28-31/12 κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 2:10 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

14/03/26 2:05 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

14/03/26 1:42 μμ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

14/03/26 1:30 μμ

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

14/03/26 1:25 μμ

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας (βίντεο)

14/03/26 1:17 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας – video

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες