Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.   Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.
 
Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
Τα Μερομήνια 2020-2021 από τον παρατηρητή καιρικών φαινομένων Δημήτρη Τσούλη δημοσίευσε ιστοσελίδα eviaplan.gr και όπως σημειώνεται μπορεί να υπάρξει σχετική απόκλιση τριών ημερών στις ημερομηνίες που παρουσιάζονται λόγω μακροπρόθεσμης πρόβλεψης. Tα Μερομήνια καταγράφουν τις «τάσεις του καιρού» για το συγκεκριμένο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Η παρατήρηση του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2020 από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η τάση-πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές: ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Advertisement
 

Οκτώβριος 2020

 
Ξεκινά με ήπιο καιρό στο πρώτο πενθήμερο, με λίγα κατά τόπους φαινόμενα. Από τις 6 έως 10 του μήνα περισσότερες βροχές, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας. Άνομβρος στο υπόλοιπο διάστημα ο μήνας, με λιγοστά φαινόμενα. Δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο .

Νοέμβριος 2020

Ξεκινά με ήπιο σχετικά καιρό και έτσι θα κυλήσει η πρώτη εβδομάδα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (από 7 έως 11/11) αναμένονται βροχές και ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες. Μικρή βελτίωση προβλέπεται περίπου στα μέσα του μήνα και άνοδος της θερμοκρασίας. Πολύ σημαντική αλλαγή του καιρού αναμένεται κοντά στο τρίτο δεκαήμερο και για όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα. Συνεχείς κακοκαιρίες από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, ίσως και πλημμυρικά φαινόμενα. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα το διάστημα 25-27/11.

Δεκέμβριος 2020

Ξεκινά με σχετικά βελτιωμένο καιρό την πρώτη εβδομάδα, με λιγοστά ίσως φαινόμενα κατά περιόδους. Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κυλά και η δεύτερη εβδομάδα. Από τα μέσα του μήνα όμως και μετά φαίνεται ότι θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά διαρκείας. Τα μερομήνια μιλούν για συνεχείς κακοκαιρίες με πολλές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και εν συνεχεία, φτάνοντας στα Χριστούγεννα, με χιονοπτώσεις σε πεδινές ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές. Το διάστημα με τα πιο έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα εντοπίζεται μεταξύ 24-29/12.
Τις δικές του εκτιμήσεις κάνει στην ιστοσελίδα pagasitikosnews.com ο Νίκος Βογιατζής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που ασχολείται με τα Μερομήνια εδώ και πολλά χρόνια.
Οκτώβριος: 1-10/10 άστατος καιρός, με βροχή, αέρα και μπουρίνια. 11-16/10 κακοκαιρία, ίσως και χιόνια στις κορυφές του Πηλίου και οπωσδήποτε στην Πίνδο. 16-26/10 ήπιος καιρός και 26-31/10 κακοκαιρία με πολύ κρύο.
Νοέμβριος: 1-8/11 κακοκαιρία, 8-15/11 ήπιος καιρός, 16-22/11 βροχές και αέρα, 23-30/11 άστατος καιρός με βροχές, ανέμους, μπουρίνια, καταιγίδες, ίσως και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα.
Δεκέμβριος: 1-12/12 κακοκαιρία, 13-20/12 ήπιος καιρός, 22-27/12 ήπιος καιρός (Χριστούγεννα με καλό καιρό σε όλη την Ελλάδα), 28-31/12 κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ οι αγρότες - video

01/12/25 7:13 μμ

Σέρρες: Έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ οι αγρότες – video

Επιστροφή ενοικίου: Νέα προθεσμία ως 30 Δεκεμβρίου - Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές - video

01/12/25 6:59 μμ

Επιστροφή ενοικίου: Νέα προθεσμία ως 30 Δεκεμβρίου – Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές – video

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές»

01/12/25 6:45 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές»

Συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας από τη Χαλκίδα που δώρισε τα όργανα του γιου της

01/12/25 6:40 μμ

Συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας από τη Χαλκίδα που δώρισε τα όργανα του γιου της

Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»

01/12/25 6:34 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»

Κέικ βανίλιας με σάλτσα καραμέλας

01/12/25 6:24 μμ

Κέικ βανίλιας με σάλτσα καραμέλας

Ινδονησία: Σχεδόν 800 νεκροί από την τροπική καταιγίδα που σάρωσε τη ΝA Ασία

01/12/25 6:16 μμ

Ινδονησία: Σχεδόν 800 νεκροί από την τροπική καταιγίδα που σάρωσε τη ΝA Ασία

ΕΛΤΑ: Κανένα ζήτημα αυξήσεων στα στελέχη αυτή την στιγμή

01/12/25 6:09 μμ

ΕΛΤΑ: Κανένα ζήτημα αυξήσεων στα στελέχη αυτή την στιγμή

Ο Τζέιμς Κάμερον λέει ότι η δημιουργία ηθοποιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «τρομακτική»

01/12/25 6:07 μμ

Ο Τζέιμς Κάμερον λέει ότι η δημιουργία ηθοποιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «τρομακτική»

Η Ουάσινγκτον ακυρώνει τους δασμούς σε βρετανικά φαρμακευτικά προϊόντα

01/12/25 6:03 μμ

Η Ουάσινγκτον ακυρώνει τους δασμούς σε βρετανικά φαρμακευτικά προϊόντα

Λογοτεχνία και Τύπος- Ημερίδα από το Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ

01/12/25 6:01 μμ

Λογοτεχνία και Τύπος- Ημερίδα από το Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ

Γεωργία: Οι αρχές ξεκινούν έρευνα μετά τις καταγγελίες του BBC ότι χρησιμοποίησαν "χημικά όπλα" εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών

01/12/25 5:58 μμ

Γεωργία: Οι αρχές ξεκινούν έρευνα μετά τις καταγγελίες του BBC ότι χρησιμοποίησαν “χημικά όπλα” εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών