Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά δημόσια τον Δεκέμβριο στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, κυρίως στο Κεντ και το Έσσεξ, έχει πλέον εξαπλωθεί ραγδαία σε όλη τη χώρα και έχει επικρατήσει.

Ο Chris Witty και άλλοι ιατροί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ύπαρξη του νέου στελέχους – το οποίο πιστεύεται ότι είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά σε εργαστηριακές δοκιμές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο – επισημαίνοντας ότι φαίνεται να μεταδίδεται ταχύτερα από το προηγούμενο (κ. Johnson εκτιμήθηκε ότι ήταν έως και 70 τοις εκατό πιο μεταδοτικό).

Παρά την ταχύτητά της, η κυβέρνηση γρήγορα διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι η μετάλλαξη δεν ήταν πιο θανατηφόρα ούτε θα απαιτούσε διαφορετική θεραπεία. Θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπιστεί από το πρόγραμμα εμβολίων.

Advertisement

Αν και το στέλεχος αρχικά εντοπίστηκε, εξαπλώθηκε γρήγορα και μέχρι τον Ιανουάριο ήταν η πιο κοινή μορφή στην Αγγλία.

Πιστεύεται επίσης ότι ανέβασε τον αριθμό R πριν από τα Χριστούγεννα, τον αυξημένο αριθμό θανάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον φτάσει στους 100.000 θανάτους.

Η γνώση για το νέο στέλεχος αυξάνεται και εξελίσσεται, με κάποιες ερωτήσεις να παραμένουν αναπάντητες: στις 23 Ιανουαρίου, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το νέο στέλεχος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο θανατηφόρο.

«[Μπορεί] να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας», είπε σε συνέντευξη τύπου στο Downing Street.

Τα συμπτώματα


Αλλά παραμένουν πολλά άγνωστα. Έτσι, για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν το νέο στέλεχος ή να είχαν έρθει σε επαφή με αυτό – θα έπρεπε να αναζητούν τα ίδια συμπτώματα όπως πριν ή νέα συμπτώματα; Υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα;

Advertisement
MEGA

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει διαφορετική λίστα συμπτωμάτων για το νέο στέλεχος και επαναλαμβάνει τα τρία επίσημα συμπτώματα που υπάρχουν ήδη: πυρετό (υψηλή θερμοκρασία), επίμονο βήχα και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησής σας.

Ωστόσο, μια έρευνα του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS), που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι ο βήχας, ο πονόλαιμος και η κόπωση είναι πιο συχνές σε άτομα με το νέο στέλεχος. Η απώλεια της γεύσης ή η αίσθηση της όσφρησης είναι λιγότερο πιθανή σε άτομα με το νέο στέλεχος.

Λέει: «Οι άνθρωποι που έδειξαν θετική συμβατότητα με τη νέα μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπτώματα και τα κλασικά συμπτώματα, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια γεύσης και όσφρησης. Δεν υπήρχε ένδειξη διαφοράς στα ποσοστά που ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα».

 Τα δεδομένα από το ONS συλλέχθηκαν μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 16 Ιανουαρίου, καθώς το νέο στέλεχος καταγράφηκε σε όλες τις περιοχές της Αγγλίας. Οι αναφορές βήχα αυξήθηκαν από περίπου 27% σε 35% αυτών που έχουν μολυνθεί, για παράδειγμα. Αν και το ONS είπε ότι η αλλαγή στα συμπτώματα μπορεί να οφείλεται στη νέα μετάλλαξη που εξαπλώνεται πιο γρήγορα στο σώμα.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με τη νέα μετάλλαξη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα παρά με το πρώτο στέλεχος – αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση της ευαισθητοποίησης. Δεν υπήρχε ένδειξη διαφορών στα γαστρεντερικά συμπτώματα, δύσπνοια ή πονοκεφάλους, βρέθηκε ONS.
 

Πηγή topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε λειτουργία 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα - Πώς τα παραλαμβάνετε, πως επιστρέφονται

06/08/25 4:58 μμ

Σέρρες: Σε λειτουργία 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα – Πώς τα παραλαμβάνετε, πώς επιστρέφονται

“Γεφυρουδιανά”: Μία γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

06/08/25 2:45 μμ

“Γεφυρουδιανά”: Γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά - Πλάνα των εργασιών από Drone

06/08/25 2:37 μμ

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά – Πλάνα των εργασιών από Drone

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

06/08/25 2:17 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 4:48 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου