10.2 C
Serres

Metaxas Line Tour: «Ταξίδι» στο χρόνο και στην ιστορία της Στενωπού του Ρούπελ

Date:

Περιηγητικές – βιωματικές δράσεις στα πεδία μαχών του Β΄ Π.Π. και της «Μάχης των Οχυρών» και του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου» που ακολούθησε και χώρισε για δεκαετίες την Ευρώπη στα δύο.

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του Covid-19 οι περιηγητικές – βιωματικές δράσεις «Μetaxas Line Tour» του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, επιστρέφουν και πάλι στη Στενωπό του Ρούπελ.

H Agkistro Action υπόσχεται ένα μοναδικό «ταξίδι» στην ιστορία και σε πεδία μαχών και παροπλισμένες οχυρώσεις τόσο του Β΄ Π.Π. (γερμανική επίθεση και Μάχη Οχυρών το 1941) όσο και της εποχής του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου» (1947-1991) που ακολούθησε και έως τη δεκαετία του 1990 χώριζε την Ευρώπη στα «δύο» με το πάλαι ποτέ «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Στο βόρειο τμήμα των Σερρών η ανεξάντλητη φύση «σμίγει» με τη μοναδική ιστορία του τόπου, που «ζωντανεύει» μέσα από τις περιηγητικές και βιωματικές δράσεις του «Metaxas Line Tour» στην Στενωπό του Ρούπελ, το οποίο  αποτελεί διαχρονικά φυσικό πέρασμα από τον βορρά και τις χώρες της Ν.Α Ευρώπης προς την ελληνική ενδοχώρα.

Σήμερα η καταπράσινη και ειδυλλιακή εικόνα των στενών, με τον ποταμό Στρυμόνα να ρέει ανάμεσα στις οροσειρές Κερκίνη (Μπέλλες) και Άγκιστρο, δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση που επικρατούσε για περισσότερα από 80 χρόνια, όταν οι δύο πλευρές του ποταμού ήταν απόλυτα στρατικοποιημένες και οχυρωμένες σαν «αστακός» λόγω Βουλγαρίας  που θεωρούνταν για δεκαετίες : «ο από βορρά κίνδυνος» για την χώρα μας.

Οι δράσεις της Agkistro Action, με έδρα το ακριτικό Άγκιστρο Σερρών μεταφέρουν τους επισκέπτες σε ένα συγκινητικό flash back στο χρόνο και στην ιστορία των στενών μέσα από βιωματικές δράσεις και χρήση ηχητικών και φωτιστικών εφέ. 

Συνδυάζοντας την πεζοπορία -ενίοτε και την ποδηλασία- με την ιστορική γνώση και την αναψυχή, οι συμμετέχοντες στις δράσεις, περπατούν στο πεδίο της μάχης κατά την γερμανική επίθεση στα στενά και στα θρυλικά οχυρά Ρούπελ και Παλιουριώνες, τα οποία «κράτησαν» έως τέλος και δεν έπεσαν στα χέρια του εχθρού. Σήμερα, πολυβολεία, παρατηρητήρια, αντιαρματικές γραμμές από σιδηροτροχιές και σκυρόδετα «Δόντια του Δράκοντα» κ.ά. αποτελούν την «κληρονομιά» μίας από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και όχι μόνο.


Στην Agkistro Action Πιστεύουμε πως : «Οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά. Τη μνήμη… Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου».

Η περιήγηση ολοκληρώνεται σε περιοχές που έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η πρόσβαση για τους πολίτες ήταν απαγορευμένη και μόνο στρατιωτικές περίπολοι κυκλοφορούσαν στις δυο πλευρές των συνόρων. Στα αμυντικά έργα αυτής της εποχής, ξεχωρίζουν τα αντιαρματικά πυροβολεία με πύργους αμερικανικών αρμάτων (M18 Hellcat) που «κόπηκαν», μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στη σημερινή τους θέση τη δεκαετία του 1960, καθώς και τα υπόγεια σκέπαστρα ομάδων και διμοιριών που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν. Τα έργα αυτά  έχουν παροπλιστεί,  μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Ευρώπη τη δεκαετία του 1990, και την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας μας.

To tour στην Στενωπό του Ρούπελ, με την ονομασία «Roupel Pass» πραγματοποιείται Σαββατοκύριακα και αργίες. Στην ιστοσελίδα www.agkistroaction.gr θα ενημερωθείτε για την επόμενη δράση και τις ημερομηνίες, όπου online μπορείτε να κλείσετε θέση, καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα που σχετίζονται με ιστορικές βιωματικές περιηγήσεις στο βόρειο τμήμα των Σερρών. Η δράσεις είναι απολύτως ασφαλείς και συνδυάζονται με πεζοπορία ή ποδηλασία.

Η Agkistro Action λειτουργεί στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, που στους στόχους της περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διάσωση και ανάδειξη των «μπαρουτοκαπνισμένων» οχυρώσεων στο βόρειο τμήμα των Σερρών, με στόχο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό. Τα έσοδα από τις δράσεις διατίθενται στους σκοπούς της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση (εκδόσεις, διάνοιξη-συντήρηση μονοπατιών, καθαρισμός εγκατα-λελειμμένων οχυρώσεων κ.α.)

Δράσεις θα πραγματοποιηθούν και το τριήμερο εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.Ενημερωθείτε για το επόμενο Metaxas Line Tour στο :  www.agkistroaction.gr

ΣέρρεςMetaxas Line Tour: «Ταξίδι» στο χρόνο και στην ιστορία της Στενωπού του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού: Στο Σύνταγμα σήμερα οι μελισσοπαραγωγοί- Video

Μάστιγα για την ελληνική μελισσοκομία αποτελούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις...

Ομόφωνα ΝΑΙ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών την δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου -video

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια της χθεσινής του...

Σέρρες: Διαγωνισμός Πίτας την Κυριακή στον Γάζωρο

Τον 1ο Διαγωνισμό Πίτας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζώρου...

 Έρχεται το «Μαθητών Επιχειρείν» στις 17 Μαΐου- Ενημερωτική συνάντηση για τη μεγάλη διοργάνωση

Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Μαθητών Επιχειρείν»...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα