24.7 C
Serres

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πώς θα είναι το τριώροφο υπόγειο μουσείο στον Σταθμό Σιντριβανιού

Date:

Ένα τριώροφο σύγχρονο υπόγειο μουσείο κατασκευάζεται στο crossover του Σιντριβανίου του μετρό Θεσσαλονίκης, για να φιλοξενήσει τμήματα των αρχαιοτήτων που έχουν αποσπαστεί από τους διάφορους σταθμούς, καθώς και μεγάλο μέρος από τα 300.000 κινητά ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του μουσείου και δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα είναι αυτό, σύμφωνα με το Voria.gr

Το μουσείο κατασκευάζεται εντός της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ., εξολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα και το ελεύθερο ύψος των ορόφων είναι 4,89 μέτρα.

Οι αρχαιότητες που έχουν αποσπαστεί από τους σταθμούς και πλήθος κινητών ευρημάτων φιλοξενούνται σήμερα σε αποθήκη της κατασκευάστριας εταιρείας στο Καλοχώρι και σε άλλη στην περιοχή των Σφαγείων, αλλά στόχος είναι μέχρι τον Φεβρουάριο τουλάχιστον αυτή του Καλοχωρίου να αδειάσει. Αρκετά από τα κινητά ευρήματα έχουν μεταφερθεί στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν, αλλά ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που δεν υπάρχου διαθέσιμοι χώροι.

Η νέα αυτή μουσειακή/εκθεσιακή εγκατάσταση θα λειτουργεί αυτόνομα και αργότερα συμπληρωματικά στο κεντρικό μουσείο των ευρημάτων του μετρό που σχεδιάζεται να γίνει στο κτήριο Α3 του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Το πρώην κτήριο στρατωνισμού θα αποτελέσει το κύριο μουσείο, όπου θα εκτεθεί μεγάλος αριθμός κινητών ευρημάτων από όλες τις ανασκαφές, καλύπτοντας και αναδεικνύοντας την πολεοδομική εξέλιξη και το παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης.

Το «Μουσείο στο crossover», όπως είναι η προσωρινή ονομασία του σχεδίου στο Σιντριβάνι, θα είναι υπόγειο και τριώροφο. Πρόκειται για ένα απλό, ορθογώνιο, υπόγειο κτίσμα που θυμίζει ανασκαφική τομή και διαθέτει στατική επάρκεια για τα μεγάλα φορτία που θα φιλοξενεί, είτε για έκθεση, είτε για αποθήκευση.

Στο ισόγειο, στο επίπεδο 0 θα υπάρχει η είσοδος, καφέ και πωλητήριο, ο χώρος φύλαξης, οι διοικητικές υπηρεσίες.


Στον -1 όροφο θα βρίσκεται η μόνιμη έκθεση με αποσπασμένες αρχαιότητες, καθώς και χώρος περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, προβολών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στον -2 όροφο θα υπάρχει μόνιμη έκθεση του τμήματος του dacumanus maximus από την ανασκαφή στον σταθμό Αγίας Σοφίας, έκτασης 1.000 τ.μ., καθώς και χώρος μόνιμης έκθεσης άλλων 400 τ.μ.

Στον -3 όροφο κατασκευάζονται οι αποθηκευτικοί χώροι για τα κινητά ευρήματα, που όμως θα είναι ορατοί για το κοινό.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ συζητήθηκε επίσης η επαναφορά του σπουδαίου κρηναίου οικοδομήματος στη βόρεια είσοδο του σταθμού του μετρό Αγίας Σοφίας. Σημειώνεται ότι το κρηναίο οικοδόμημα αποτελεί το πλέον επιβλητικό και πολυτελές αρχιτεκτόνημα του είδους ως προς τις διαστάσεις και την κατάσταση διατήρησης που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οικοδομήθηκε στα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο 2ο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανατοποθετηθεί η πιόσχημη δεξαμενή και τμήμα της υπόβασης του δαπέδου της, ενώ άγνωστο είναι ακόμη τι θα συμβεί με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα που βρέθηκαν στο χώρο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τη διατήρηση ή μη των αρχιτεκτονικών κατάλοιπων που βρέθηκαν στη νότια πρόσβαση στον σταθμό Βενιζέλου, κοντά στο Μπεζεστένι, και ανάγονται στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, από τον 5ο ως τα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ.

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΜετρό Θεσσαλονίκης: Πώς θα είναι το τριώροφο υπόγειο μουσείο στον Σταθμό Σιντριβανιού

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πυρκαγιά σε γραφεία του Άρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης”

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε χώρο γραφείων...

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν επιχείρηση και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη – Συνελήφθη 43χρονος

Στην εξιχνίαση ληστείας που έλαβε χώρα σε επιχείρηση λίγο...

Θεσσαλονίκη: Οπαδοί χτύπησαν ντελιβερά στην Τούμπα- Σύλληψη 20χρονου για την επίθεση

Την επίθεση σε βάρος 22χρονου ταχυμεταφορέα φαγητού που είχε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα