Ένα «παράθυρο» για επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, με στόχο την ανέλιξη σε κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο, είναι εκείνο που «ανοίγει», κάθε φορά που ... Περισσότερα

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

Epilogestv

Epilogestv

Ένα «παράθυρο» για επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, με στόχο την ανέλιξη σε κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο, είναι εκείνο που «ανοίγει», κάθε φορά που ανοίγει ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Από το τρέχον σχολικό έτος, 2025-26, αυτό το «παράθυρο» άνοιξε και για τους κατοίκους του Ασπροπύργου και της ευρύτερης περιοχής.

Κων. Βλάσης: «Προοπτική για μία καλύτερη ζωή»

Μάλιστα, από πλευράς υπουργείου Παιδείας, τίθεται υψηλά στην ατζέντα η αναβάθμιση, στήριξη και διεύρυνση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, στόχος είναι τα ΣΔΕ «να λειτουργούν ως ζωντανοί πυρήνες Δια Βίου Μάθησης, οι οποίοι θα εξυπηρετούν την ανάγκη των ενήλικων εκπαιδευομένων για ενδυνάμωση και επανένταξη στην εκπαιδευτική και εργασιακή ζωή, με όραμα και καλύτερη προοπτική».

Επεσήμανε, δε, ότι οι δομές αυτές «προσφέρουν όχι μόνο γνώση αλλά και ελπίδα, αυτοπεποίθηση και προοπτική για μία καλύτερη ζωή».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βλάσης ενέταξε το ΣΔΕ Ασπροπύργου: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής στήριξης των ΣΔΕ αποτελεί το ΣΔΕ Ασπροπύργου∙ μία ζωντανή εκπαιδευτική δομή που ανταποκρίνεται με επιτυχία στη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή που διεκδικούν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι του. Το ΣΔΕ Ασπροπύργου στεγάζεται σε ένα φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον και αποτυπώνει έμπρακτα τον κοινωνικό ρόλο της Δια Βίου Μάθησης, συμβάλλοντας στην προσωπική εξέλιξη, την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία νέων προοπτικών ζωής με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα».

Σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία

Το ΣΔΕ Ασπροπύργου είναι ένα από τα συνολικά 79 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα ΣΔΕ απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.4763/2020), δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.

Με δύο τμήματα και 39 εκπαιδευόμενους, 25 άνδρες και 14 γυναίκες, το ΣΔΕ Ασπροπύργου φιλοδοξεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Ασπροπύργου, Δημήτρης Κρητικός, τόνισε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το γεγονός ότι ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ήρθε στον Ασπρόπυργο, κοντά σε ανθρώπους που αποζητούν να επανασυνδεθούν με την εκπαιδευτική διαδικασία, σημαίνει ότι θα τους επιτρέψει να συνδυάσουν τις ποικίλες επαγγελματικές, οικογενειακές κλπ υποχρεώσεις τους με τη φοίτησή τους στο σχολείο, ώστε να κάνουν μια σημαντική “επένδυση” για το μέλλον τους. Αυτοί οι άνθρωποι μετά την αποφοίτησή τους θα είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προφανώς αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου όπου δραστηριοποιούνται».

Η φετινή, πρώτη «φουρνιά» εκπαιδευόμενων είναι στην πλειονότητά τους μεταξύ 35 και 55 ετών, εργαζόμενοι και οικογενειάρχες με παιδιά. Όπως επεσήμανε ο κ. Κρητικός έχουν επιδείξει «υποδειγματική συμπεριφορά, ήθος και μεγάλο ενδιαφέρον για μάθηση».

«Μία θετική και δημιουργική εμπειρία»

Μία από τους εκπαιδευόμενους, είναι και η κυρία Αρχοντία Γιαννακοπούλου, 59 ετών, η οποία είναι υπάλληλος στο Δήμο Ασπροπύργου. Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λειτουργία του ΣΔΕ στον Ασπρόπυργο είναι μία πολύ ευτυχής συγκυρία, καθώς εάν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσε να φοιτήσει σε κάποια άλλη περιοχή, λόγω αποστάσεως και υποχρεώσεων. Το να αποκτήσει το απολυτήριο του Γυμνασίου είναι πλέον για εκείνην «απαραίτητο τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση όσο και την προσωπική εξέλιξη» της ίδιας.

«Η φοίτησή μου στο ΣΔΕ αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία που μου έδωσε αυτοπεποίθηση, νέους στόχους και θετική προοπτική για το μέλλον», ανέφερε χαρασκτηριστικά.

Για την κα. Γιαννακοπούλου, η επιστροφή στα μαθητικά θρανία μετά από αρκετά χρόνια ήταν στην αρχή αγχωτική, όμως πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε μια θετική και δημιουργική εμπειρία. «Μέσα από τη φοίτηση στο ΣΔΕ ξαναβρήκα τη χαρά της μάθησης. Η σχέση μου με τους καθηγητές είναι πολύ καλή, καθώς είναι υποστηρικτικοί και κατανοούν τις δυσκολίες των ενηλίκων. Δημιουργούν ένα ευχάριστο και φιλικό μαθησιακό περιβάλλον», σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Με τους συμμαθητές μου υπάρχει συνεργασία, αλληλοσεβασμός και ομαδικό πνεύμα αφού όλοι έχουμε κοινούς στόχους και παρόμοιες εμπειρίες ζωής. Έχω δημιουργήσει νέες φιλίες κάτι που κάνει το ΣΔΕ ακόμη πιο ευχάριστο και ουσιαστικό».

Μετά το ΣΔΕ, τι;

Για τον κ. Κρητικό, το όραμα για το ΣΔΕ Ασπροπύργου είναι «να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενούς του να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, είτε αυτά είναι επαγγελματικά, είτε κοινωνικά, είτε ακόμα και οικονομικά».

«Δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς τους εκπαιδευτικούς από το να μας επισκέπτονται οι παλιοί μας απόφοιτοι, να μαθαίνουμε νέα τους, να διαπιστώνουμε ότι προχώρησαν στη ζωή τους, ότι πέτυχαν τους στόχους τους», τόνισε.

Advertisement
MEGA

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΣΔΕ υπάρχει σύμβουλος σταδιοδρομίας, ο οποίος φροντίζει για την πολύπλευρη επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων: Παρέχει υποστήριξη ώστε ν’ αναγνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι τις προκλήσεις των σύγχρονων επαγγελμάτων, να συντάξουν το βιογραφικό τους σημείωμα, να έλθουν σε επαφή με εργοδότες.

«Πολλοί εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ έχουν εξαρχής ένα σαφές πλάνο για το τι θέλουν να κάνουν επαγγελματικά», εξήγησε ο κ. Κρητικός. «Πολλοί εργάζονται ήδη σε μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής και το απολυτήριο του Γυμνασίου θ’ αποτελέσει το “εισιτήριο” προκειμένου ν’ αναλάβουν σημαντικότερους επαγγελματικούς ρόλους. ‘Αλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικές προκηρύξεις για θέσεις στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση κλπ».

Όπως σημείωσε, στο ερώτημα εάν θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, οι περισσότεροι απαντούν θετικά. «Ωστόσο, το πανεπιστήμιο είναι ένας πολύ πιο μακροπρόθεσμος στόχος», ξεκαθάρισε. «Η πλειοψηφία όσων σπουδάζουν στα ΣΔΕ θέλουν να δουν, πώς θα τα πάνε αρχικά στις σπουδές τους και μετά… “θα δουν”. Κατανοώ πλήρως τη στάση τους αυτή. ‘Αλλωστε η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση συνιστά μια εξελικτική πορεία, όπου κάθε επιτυχία στις χαμηλότερες βαθμίδες τροφοδοτεί την επιθυμία για περισσότερη εκπαίδευση, σε υψηλότερο επίπεδο. Γνωρίζω περιπτώσεις μαθητών των ΣΔΕ που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο. Ελπίζω ότι και μεταξύ των μελλοντικών αποφοίτων του ΣΔΕ Ασπροπύργου θα υπάρξουν τέτοια λαμπρά παραδείγματα!», κατέληξε.

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΔΕ Ασπροπύργου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Νέο «πακέτο» δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια - Η δομή των νέων προγραμμάτων

25/01/26 3:25 μμ

ΥΠΕΝ: Νέο «πακέτο» δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια – Η δομή των νέων προγραμμάτων

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

25/01/26 3:15 μμ

Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στον Ασπρόπυργο

Ο Γιόβιτς έβαλε, ο Στρακόσια έβγαζε κι η ΑΕΚ πέρασε από την Τρίπολη

25/01/26 2:58 μμ

Ο Γιόβιτς έβαλε, ο Στρακόσια έβγαζε κι η ΑΕΚ πέρασε από την Τρίπολη

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης: Όταν η κάμερα μπαίνει στα μαθητικά θρανία και τα σενάρια στον μαυροπίνακα

25/01/26 2:52 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης: Όταν η κάμερα μπαίνει στα μαθητικά θρανία και τα σενάρια στον μαυροπίνακα

ΗΠΑ: Οι γονείς του Άλεξ Πρέτι καταγγέλλουν τους «τραμπούκους» της ICE που σκότωσαν τον γιο τους

25/01/26 2:41 μμ

ΗΠΑ: Οι γονείς του Άλεξ Πρέτι καταγγέλλουν τους «τραμπούκους» της ICE που σκότωσαν τον γιο τους

Χατζηβασιλείου στην κοπή πίτας της ΔΕΕΠ Σερρών: Δυνατές Σέρρες σημαίνει Δυνατή Ελλάδα, σημαίνει παραγωγή, θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για τους νέους

25/01/26 2:31 μμ

Χατζηβασιλείου στην κοπή πίτας της ΔΕΕΠ Σερρών: Δυνατές Σέρρες σημαίνει Δυνατή Ελλάδα, σημαίνει παραγωγή, θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για τους νέους

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση των πόρων για την Ελλάδα

25/01/26 2:26 μμ

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση των πόρων για την Ελλάδα

ΗΠΑ: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας

25/01/26 2:22 μμ

ΗΠΑ: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας

«Παιδί μου πέθανα τώρα, μη με σκοτώνεις άλλο»: Οι τελευταίες λέξεις του 80χρονου πριν πέσει νεκρός από το χέρι του γιου του

25/01/26 1:57 μμ

«Παιδί μου πέθανα τώρα, μη με σκοτώνεις άλλο»: Οι τελευταίες λέξεις του 80χρονου πριν πέσει νεκρός από το χέρι του γιου του

Μίλτος Πασχαλίδης για Καρυστιανού: Ήταν σαχλαμάρα αυτό που είπε – Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε με ό,τι λέει

25/01/26 1:44 μμ

Μίλτος Πασχαλίδης για Καρυστιανού: Ήταν σαχλαμάρα αυτό που είπε – Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε με ό,τι λέει

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας

25/01/26 1:07 μμ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας

Νυμφαίο: Το πετρόχτιστο ορεινό διαμάντι της Φλώρινας - Δείτε video

25/01/26 1:03 μμ

Νυμφαίο: Το πετρόχτιστο ορεινό διαμάντι της Φλώρινας – Δείτε video