Μισό έως το πολύ ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, φαίνεται ότι ευνοεί όσους έχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ... Περισσότερα

Μισό έως το πολύ ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ευνοεί όσους έχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Μισό έως το πολύ ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, φαίνεται ότι ευνοεί όσους έχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal».

Advertisement
 

Η καινοτομία της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού και ονομάζεται τρυγικό οξύ, στα ούρα των συμμετεχόντων. Όπως σημειώνουν, αυτό είναι ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού.

Μεσογειακή διατροφή και κρασί

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής (με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά) σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 είτε είχαν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι 1.232 συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έναν χρόνο μεσογειακής διατροφής. Συνολικά παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε όσους έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση (από ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική επίδραση εξαφανίστηκε σε άτομα που έπιναν περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

«Η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως η μεσογειακή διατροφή», παρατηρεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ραμόν Εστρούχ από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το νοσοκομείο Hospital Clinic Barcelona. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που ζούσαν σε μια μεσογειακή χώρα, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς».

Advertisement
Family Kitchen

Πηγή: healthstories.gr

photo shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 12:06 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ