12.6 C
Serres

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών : «Μια ανοικτή εκκλησία, σε μια ανοικτή κοινωνία»

Date:

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, έλαβε χώρα μουσική εκδήλωση με θέμα «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική», στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΕΚΠΑ και το Ωδείο της Μητρόπολης Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος και οι κοσμήτορες της Θεολογικής Σχολής καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης και της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης.

Ακολούθως, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών επισήμανε ότι «Οι νέοι μας είναι σαν τα γάργαρα δροσερά νερά, που τρέχουν με ενθουσιασμό και ορμή από διάφορες πηγές. Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε εμείς οι μεγάλοι είναι να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα αυλάκια, για να διοχετευτεί σωστά αυτός ο ενθουσιασμός και παρορμητισμός, ώστε να ποτίζει και να θρέφει τη γη την αγαθή και ευλογημένη της νιότης». Επ’ αυτού, μάλιστα, διευκρίνισε: «Τα λόγια αυτά αξιώθηκα να τα ακούσω πολλές φορές από το στόμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου μαθητεύοντας κοντά του ως στενός του συνεργάτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και από την πρώτη μέρα της ποιμαντικής μου διακονίας στην Φθιώτιδα, εδώ και τρία ακριβώς χρόνια, αυτό συνάντησα και συναντώ παντού. Γάργαρα και ενθουσιώδη ορμητικά νερά. Στους ιερούς μας ναούς, στα σχολεία μας, στα γήπεδα, στις καφετέριες, σε όλα τα στέκια των νέων, στις εκδηλώσεις τους και στις εκδρομές τους, στις διαμαρτυρίες τους, στις δράσεις τους, στα ερωτηματικά τους, στις αμφισβητήσεις τους, ακόμη και στο βλέμμα των νέων της περιοχής μας συνάντησα αυτήν τη δίψα, αυτήν τη λαχτάρα, αυτό το δίκαιο αίτημα, αυτήν την προφανή ανεστιότητα που ζητά στέγη, θεία σκέπη, που ζητά χώρο, για να ανθήσει το πνεύμα».

Και συνέχισε: «Και ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα να δημιουργούμε αυτά τα αυλάκια. Η πολύτιμη παρακαταθήκη, που παραλάβαμε από τους σπουδαίους προκατόχους μας, μακαριστούς Μητροπολίτες Δαμασκηνό και Νικόλαο, υποδομές και πρόσωπα, έτοιμα κτίρια προς αξιοποίηση και μια μαγιά εκλεκτών στελεχών μαζί με πολλούς άλλους καινούργιους συνεργάτες, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριό μας ‘’για μια ανοιχτή Εκκλησία σε μια ανοιχτή κοινωνία”, μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μέσα σε συντομότατο χρόνο, παρά τις δυσκολίες της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης, καινούργια και πρωτότυπα αυλάκια. Αυλάκια εκπαιδευτικά, αυλάκια πολιτιστικά, αυλάκια αθλητικά, αυλάκια καλλιτεχνικά, αυλάκια προσχολικής και σχολικής αγωγής, αυλάκια κοινωνικοπρονοιακά, αυλάκια δημιουργικής απασχόλησης, αυλάκια πρότυπης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αυλάκια αναψυχής και ψυχαγωγίας, αυλάκια μουσικά, για να ποτίζουν τα παιδιά και την παιδεία της περιφέρειας».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ένα τέτοιο αυλάκι το Ωδείο της Μητρόπολης «Γερμανός ο Μελωδός» και ευχαρίστησε όσους προσέφεραν και βοήθησαν, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις σχολές που λειτουργούν στο Ωδείο και στα δέκα παραρτήματα που υπάρχουν πλέον σε κομβικά σημεία της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Τέλος, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος τόνισε: «Σήμερα είμαστε εδώ διότι αυτό το μουσικό αυλάκι που ανοίξαμε πριν από δύο χρόνια, μαζί και με όλα τα άλλα που έχουμε δημιουργήσει, θέλουμε να οδηγεί τα παιδιά μας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην επιστήμη, στην πρόοδο και στην αρετή».Κατόπιν, ο δρ Ανδρέας Ιωακείμ, διευθυντής του Ωδείου της Μητρόπολης Φθιώτιδος υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη τιμή για εμάς η φιλοξενία, απόψε, από τις πρυτανικές αρχές, σε αυτόν τον ιερό χώρο, που είναι συνδεδεμένος με μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας, καθώς πολλοί από εμάς σε αυτόν εδώ τον χώρο λάβαμε το πτυχίο μας και δώσαμε την ιερή υπόσχεση να τιμήσουμε την ιδιότητα του ακαδημαϊκού πολίτη και επιστήμονα. Στόχος του Ωδείου μας είναι πάνω από όλα να ανάβουμε καθημερινά ένα κερί μέσα στο σκοτάδι του πεσιμισμού, της ήσσονος προσπάθειας, της απογοήτευσης και της αδιαφορίας. Να δίνουμε στους μαθητές μας κίνητρα για δημιουργία, προβληματισμό και ομαδική καλλιέργεια των χαρισμάτων τους. Με τη σμίλη του λόγου, της μουσικής και της διδασκαλίας να λαξεύουμε και να ‘’ζωγραφίζουμε” στις ψυχές των μαθητών μας, τα τιμαλφή, την ανοξείδωτη προίκα, τα μεγαλεία της μουσικής, την ευωδιά του παραδείσου».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο οποίος «στο πλαίσιο της αεικίνητης ποιμαντικής του αγωνίας και της ευρηματικής του προς όλους αγάπης, από τις πρώτες ημέρες της ενθρονίσεώς του στην τοπική μας Εκκλησία, προχώρησε στην ίδρυση Ωδείου, το οποίο στεγάζεται στην καρδιά της Μητρόπολης. Κι από τη στιγμή που εσείς, Μακαριώτατε, μας κάνατε την τεράστια τιμή και επισκεφτήκατε και ευλογήσατε το Ωδείο μας, εκείνο ανθοφορεί και δέχεται καθημερινά πλήθος μαθητών, νεωτέρους μετά πρεσβυτέρων. Αυτή τη μελωδική συνύπαρξη ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει ένα αντιπροσωπευτικό μόνο μικτό σχήμα του Ωδείου μας και να παρουσιάσει ένα μέρος από τα πολλά μουσικά προγράμματα που εκτελούμε τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Στην συνέχεια, η μικτή χορωδία και η παραδοσιακή ορχήστρα παρουσίασαν μεταβυζαντινά ρωμαϊκά άσματα και επιλεγμένα τραγούδια από την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη της Μικράς Ασίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια διοργάνωση.

Το παρών έδωσαν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Φθιώτιδος, ακαδημαϊκοί, διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και λαϊκοί.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΜητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών : «Μια ανοικτή εκκλησία, σε μια ανοικτή κοινωνία»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων για τα φορτηγά

Καταφτάνουν συνεχώς αγρότες με τα μηχανήματα τους από όλη...

Τραγωδία στα Γρεβενά: Πέθανε ξαφνικά 27χρονος – Τον βρήκε η μητέρα του χωρίς τις αισθήσεις

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Δεσκάτης Γρεβενών. Ένας 27χρονος...

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου – Στα τουρκικά παράλια το επίκεντρο

Σεισμός 3,5 μεγέθους βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια...

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια εξαφάνισης του 14χρονου στο Νέο Ηράκλειο

Στην οικογένειά του επέστρεψε ο 14χρονος Δημήτρης Σ. τα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα