Μια ανασκόπηση των έως τώρα δεδομένων σχετικά με τη νέα μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, που αρχικά εντοπίσθηκε στη Βρετανία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μια ανασκόπηση των έως τώρα δεδομένων σχετικά με τη νέα μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, που αρχικά εντοπίσθηκε στη Βρετανία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πρόσφατα, πραγματοποιεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

Advertisement
 


Όπως επισημαίνει, η επιδημιολογική έκθεση του Imperial College του Λονδίνου για τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού, παραθέτει ευρήματα που μαρτυρούν πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το αρχικό στέλεχος – και όχι η παραλλαγή – εξακολουθούσε να κυριαρχεί μεταξύ των άνω των 60 ετών, όμως η νέα παραλλαγή βρέθηκε να απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραλλαγή έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης και η εκτιμώμενη διαφορά στους αριθμούς αναπαραγωγής R μεταξύ αυτής της παραλλαγής και άλλων μη ανησυχητικών παραλλαγών, κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7. Δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής μηχανισμός για το πώς η παραλλαγή αυξάνει τη δυνατότητα μετάδοσης.

Η νέα παραλλαγή απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-9 ετών και 10-19 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η επικράτηση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των 10-19 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση του συνόλου όσων έκαναν διαγνωστικά τεστ. Πέραν της αυξημένης μεταδοτικότητας της ίδιας της παραλλαγής, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτή την ηλικιακή κατανομή. Για παράδειγμα: 

   * τα ανοιχτά σχολεία κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, που πιθανώς ευνόησαν την παραλλαγή.

   * τα παιδιά και οι έφηβοι που κόλλησαν και φέρουν την παραλλαγή, ίσως ανέπτυξαν συμπτώματα και επομένως οδηγήθηκαν στο να κάνουν διαγνωστικό τεστ. 

Αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη βιολογική ευαισθησία στα παιδιά και στους εφήβους έναντι των ενηλίκων, και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως τέτοια. Δεδομένου ότι αυτά δεν είναι τυχαία δείγματα από υγιείς ανθρώπους, αλλά αποτελέσματα που βασίζονται σε πιο στοχευμένα τεστ, θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά.

Advertisement

Όπως αναφέρει ο Η. Μόσιαλος, αυτά θεωρούνται σημαντικά επειδή:

   * Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορονοϊού και σε σοβαρή ασθένεια. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στο παρελθόν.

   * Εάν η μόλυνση στα παιδιά και τους εφήβους δεν περιοριστεί, η νέα παραλλαγή πιθανότατα θα κυριαρχήσει γρήγορα και στους ενήλικες. Αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη εξάπλωση της λοίμωξης στους ηλικιωμένους, όπου η μόλυνση είναι πιο πιθανό να είναι πιο σοβαρή και να δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας. 

   * Η γεωγραφική και η ηλικιακή κατανομή, υποδηλώνουν ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχει η δυνατότητα αυτή να επιδεινωθεί, αν η παραλλαγή εξαπλωθεί σημαντικά εκτός της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

«Η εμφάνιση και ο ρυθμός μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής, δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, θα μας δώσουν την αυξημένη δυνατότητα πρόληψης που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τη διασπορά και να κερδίσουμε τον ιό», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Χρηστίδης: Προϋπολογισμός που επιβεβαιώνει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους

12/12/25 10:16 μμ

Π. Χρηστίδης: Προϋπολογισμός που επιβεβαιώνει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους

Βραβεία Lumière: Η ταινία «The Stranger» του Φρανσουά Οζόν σάρωσε τις υποψηφιότητες

12/12/25 10:09 μμ

Βραβεία Lumière: Η ταινία «The Stranger» του Φρανσουά Οζόν σάρωσε τις υποψηφιότητες

ΔΟΕ και 65 οργανισμοί κάνουν έκκληση για την ενίσχυση του ρόλου του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των προσφύγων

12/12/25 9:49 μμ

ΔΟΕ και 65 οργανισμοί κάνουν έκκληση για την ενίσχυση του ρόλου του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των προσφύγων

Βουλή - Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια - Την Τρίτη η ψηφοφορία

12/12/25 9:40 μμ

Βουλή – Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια – Την Τρίτη η ψηφοφορία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η Υπουργική Συνάντηση του Forum Αρχαίων Πολιτισμών - Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών

12/12/25 9:30 μμ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η Υπουργική Συνάντηση του Forum Αρχαίων Πολιτισμών – Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών

«Μια Ευχή για τα Χριστούγεννα» – Μια γιορτινή θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για καλό σκοπό

12/12/25 8:31 μμ

«Μια Ευχή για τα Χριστούγεννα» – Μια γιορτινή θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για καλό σκοπό

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί από τους αγρότες

12/12/25 8:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί από τους αγρότες

Σέρρες: Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα - video

12/12/25 7:58 μμ

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα -Σερρών Θεολόγος: «Ο αγιώτατος Επίσκοπος Σπυρίδων ο θαυματουργός, ένθερμος συμπαραστάτης των δικαίων του λαού» -video

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Σερραίους - video

12/12/25 7:39 μμ

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Σερραίους – video

Πλούσιο αθλητικό Σαββατοκύριακο στις Σέρρες - video

12/12/25 7:29 μμ

Πλούσιο αθλητικό Σαββατοκύριακο στις Σέρρες – video

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

12/12/25 7:12 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

12/12/25 6:52 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video