Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες της Σαντορίνης με δωρεάν είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας-Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και παιδιά

Epilogestv

Epilogestv

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Αθήνα και παρουσιάζεται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σειρά δράσεων για τους κατοίκους του νησιού: δύο βιωματικά εργαστήρια με τίτλο Αρχαίες Αφηγήσεις, Σύγχρονες Φωνές, με ελεύθερη συμμετοχή, που προσκαλούν τις γυναίκες του νησιού σε ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και διαλόγου με αφετηρία την αρχαιολογία και τη νεότερη ιστορία αλλά και δύο δράσεις για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Advertisement
 

Ειδικότερα, τα δύο βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τη δρα Αγγελική Κοσμοπούλου, Story Strategist, StoryMentor.

Κάθε εργαστήριο περιλαμβάνει ξενάγηση σε επιλεγμένα αντικείμενα της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: ‘Αγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» από την Δρα Εύη Παπαδοπούλου, επιμελήτρια αρχαιοτήτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα αντικείμενα αυτά λειτουργούν ως αφετηρία για στοχασμό και συζήτηση. Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις αφήγησης και ανταλλαγή εμπειριών, οι συμμετέχουσες θα ανακαλύψουν συνδέσεις ανάμεσα στη δική τους ζωή και στις ιστορίες των Κυκλαδιτισσών, αντλώντας διδάγματα που μπορούν να φωτίσουν την καθημερινότητά τους.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΜΚΤ, τα εργαστήρια αυτά είναι μια γιορτή της συμβολής των γυναικών στο πέρασμα των αιώνων και μια ευκαιρία να δούμε πώς τα μηνύματά τους παραμένουν επίκαιρα, προσφέροντας εφόδια για το παρόν και το μέλλον. Ανάμεσα στις πολλές όψεις της γυναικείας εμπειρίας υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση: πώς συνδυάζονται οι διαφορετικοί ρόλοι και οι ευθύνες με την προσωπική ελευθερία και τα όνειρα; Η ισορροπία αυτή δεν είναι κάτι νέο, αποτελεί μια πρόκληση που συνοδεύει τις γυναίκες εδώ και αιώνες, από τις αφανείς ηρωίδες του παρελθόντος έως τη σύγχρονη καθημερινότητα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις αντιστοιχίες ανάμεσα σε αρχαίες ιστορίες και στις δικές τους εμπειρίες: τις απαιτήσεις της οικογένειας, την πίεση της εργασίας, την ανάγκη για προσωπική δημιουργία και αυτονομία. Μέσα από αφήγηση και ανταλλαγή, το βλέμμα θα στραφεί όχι μόνο στις δυσκολίες αλλά και στις στρατηγικές που κάθε γυναίκα επινοεί για να διατηρεί την εσωτερική της αρμονία. Το εργαστήριο φιλοδοξεί να αναδείξει αυτή την πορεία, προσφέροντας έμπνευση αλλά και πρακτικά εργαλεία για να στηριχθούν οι γυναίκες στο παρόν και να οραματιστούν το μέλλον τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πληρότητα.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 17:00 & Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες (με διάλειμμα)

Τοποθεσία: Το πρώτο σκέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας και το δεύτερο στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός. Δωρεάν συμμετοχή. Εκδήλωση ενδιαφέροντος: Γραμματεία Δήμου Θήρας, Μονάδα Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης, Τ. 2286360121, Ε. [email protected]

Τα εργαστήρια είναι σχεδιασμένα για ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: ‘Αγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσειακή εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των σχολείων της Σαντορίνης δημιουργώντας διαδραστικές διαδρομές μέσα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας.

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έκθεση «Κυκλαδίτισσες. ‘Αγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» μέσα από μία διαδραστική ξενάγηση. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «στόχος της ξενάγησης είναι να εστιάσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και ιστορίες και να δημιουργήσουμε μια διαδρομή εκπαιδευτικής ξενάγησης για τους μαθητές». Οι εκπαιδευτικοί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να επισκεφθούν μελλοντικά με τους μαθητές τους την έκθεση και να γνωρίσουν τον ρόλο των γυναικών στις Κυκλάδες τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, στο πέρασμα των χρόνων.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

14.30-16.00

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 εκπαιδευτικοί

Τοποθεσία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Δωρεάν συμμετοχή

Εκδήλωση ενδιαφέροντος: Μονάδα Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης

Τ. 2286360121, Ε. [email protected]

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές

Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην έκθεση και θα γνωρίσουν άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων. Μέσα από αυτές τις ιστορίες θα κατανοήσουν τον ρόλο των γυναικών στις Κυκλάδες τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, στο πέρασμα των χρόνων. Πώς από θεές της φύσης και της μητρότητας, στους προϊστορικούς χρόνους, έγιναν προστάτιδες της θάλασσας και των ναυτικών; Ποια αξιώματα είχαν οι Κυκλαδίτισσες στην ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο; Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ποια ήταν η συμβολή τους στην Επανάσταση; Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα θα δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και οι μαθητές θα μπορέσουν να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις για όλους εκείνους τους ρόλους που είχαν οι γυναίκες στα νησιά των Κυκλάδων.

Θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025

Advertisement

09:00-10.30

11:00-12.30

Μέγιστος αριθμός μαθητών/εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 25 μαθητές

Τοποθεσία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Δωρεάν συμμετοχή

Εκδήλωση ενδιαφέροντος: Μονάδα Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης

Τ. 2286360121, Ε. [email protected]

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτο: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Φωτογράφος: Ανδρέας Σαντρουζάνος


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή - ν/σ για ΕΔ - Αθ. Δαβάκης: Τέλος στον βαθμολογικό πληθωρισμό

19/12/25 11:31 μμ

Βουλή – ν/σ για ΕΔ – Αθ. Δαβάκης: Τέλος στον βαθμολογικό πληθωρισμό

Γαλλία: Σε πρωτόγνωρα ύψη κινείται το δημόσιο χρέος το οποίο τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 3,482 τρισεκ. ευρώ, δηλαδή στο 117,4% του ΑΕΠ

19/12/25 11:19 μμ

Γαλλία: Σε πρωτόγνωρα ύψη κινείται το δημόσιο χρέος το οποίο τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 3,482 τρισεκ. ευρώ, δηλαδή στο 117,4% του ΑΕΠ

Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από την αρχή του Φλεβάρη

19/12/25 11:16 μμ

Ιταλία: Εισιτήριο 2 ευρώ στη Φοντάνα ντι Τρέβι από την αρχή του Φλεβάρη

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο

19/12/25 11:11 μμ

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο

Για τεκτονικές μετακινήσεις των «πλακών» του καπιταλισμού και ένα σύστημα που «αλλάζει δέρμα» έκανε λόγο ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης

19/12/25 11:09 μμ

Για τεκτονικές μετακινήσεις των «πλακών» του καπιταλισμού και ένα σύστημα που «αλλάζει δέρμα» έκανε λόγο ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης

Σοκ στις Σέρρες: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία 17χρονης μαθήτριας για παρενόχληση

19/12/25 9:45 μμ

Σοκ στις Σέρρες: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία 17χρονης μαθήτριας για παρενόχληση

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Πώς να ασφαλίσουμε το σπίτι μας από κλοπές - video

19/12/25 9:33 μμ

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Πώς να ασφαλίσουμε το σπίτι μας από κλοπές – video

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Μητρόπολης Σερρών- video

19/12/25 9:27 μμ

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Μητρόπολης Σερρών – video

Πακέτα φαγητού δώρισε η κοινωνική κουζίνα του Δήμου Σερρών στην Ηλιαχτίδα - video

19/12/25 9:21 μμ

Πακέτα φαγητού δώρισε η κοινωνική κουζίνα του Δήμου Σερρών στην Ηλιαχτίδα – video

Σέρρες: Εντυπωσίασε το κοινό το αφιέρωμα στον Elvis Presley - video

19/12/25 9:06 μμ

Σέρρες: Εντυπωσίασε το κοινό το αφιέρωμα στον Elvis Presley – video

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα - Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

19/12/25 9:50 μμ

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα – Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Το 93% όσων κινούνται στους δρόμους... φοβάται την επικίνδυνη συμπεριφορά των υπολοίπων, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα της VINCI Autoroutes

19/12/25 9:49 μμ

Το 93% όσων κινούνται στους δρόμους… φοβάται την επικίνδυνη συμπεριφορά των υπολοίπων, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα

Σχολιάστε

17 + 11 =