Μοβ μέδουσες μία «ανάσα» πριν την Αττική

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται η παρουσία της μοβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στον Παγασητικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παρότι η έξαρση της μοβ μέδουσας περιορίζεται στη βόρεια Εύβοια, τον Παγασητικό και τις Σποράδες, ο αόρατος επισκέπτης εμφανίζεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες.

Advertisement

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι πρώτες καταγραφές υποτίμησαν την έκταση του φαινομένου, όμως τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ταχύτατη εξάπλωση σε διάφορες περιοχές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έξαρση εξελίσσεται ραγδαία, ενώ ήδη καταγράφονται φαινόμενα παρόμοια με εκείνα της περιόδου 2020–2023.

«Αν κολυμπάτε ή επισκέπτεστε παραλίες στις παραπάνω περιοχές, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η Pelagia noctiluca είναι εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο είδος λόγω του έντονου τσιμπήματός της», αναφέρεται από το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει live χάρτη με την παρουσία της μοβ μέδουσας ανά ημέρα καταγραφής της.

«Αν κολυμπάτε ή επισκέπτεστε παραλίες στις παραπάνω περιοχές, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η Pelagia noctiluca είναι εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο είδος λόγω του έντονου τσιμπήματός της».

Μολονότι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μοβ μέδουσες παραμένει άγνωστη, καθώς εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα, δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Αττική.

Μοβ μέδουσες μία «ανάσα» πριν την Αττική
φωτογραφία: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κατσανεβάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ερευνητική δραστηριότητα στη θαλάσσια οικολογία, η έξαρση των μοβ μεδουσών δεν είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, καθώς υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. «Πολλά μέρη της Ελλάδας επηρεάζονται, ωστόσο υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη την παρουσία τους. Αυτές είναι συνήθως οι κλειστοί κόλποι, όπως ο Κορινθιακός, ο Σαρωνικός, ο Ευβοϊκός, ο Θερμαϊκός και ο Παγασητικός».

Advertisement

Ηρθαν για να μείνουν

Η σχεδόν σταθερή πια παρουσία της μοβ μέδουσας τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές ακτές οφείλεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα μοτίβα σύμφωνα με τους ειδικούς και βασίζεται κυρίως στην υπεραλίευση και την ανθρωπογενή παρέμβαση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Εχουν μειωθεί οι θηρευτές των μεδουσών εξαιτίας της υπεραλίευσης, οπότε πολλά είδη, όπως οι γόπες, που θηρεύουν τις μέδουσες και ελέγχουν τον πληθυσμό τους έχουν μειωθεί. Από την άλλη, η αύξηση θαλάσσιων υποδομών διευκολύνει τον κύκλο ζωής των μεδουσών και μπορεί να βοηθήσει στην πληθυσμιακή τους αύξηση», εξηγεί ο καθηγητής.

Κάνει να βγάζουμε τις μέδουσες από τη θάλασσα;

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δεν συνιστάται σε πολίτες να βγάζουν τις μέδουσες από τη θάλασσα, καθώς χρειάζεται πρόγραμμα σωστής συλλογής και απόρριψης, για να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση και τσιμπηθούν άλλοι άνθρωποι και ζώα.

Μάλιστα είναι πιθανό στην προσπάθειά τους να τις βγάλουν από τη θάλασσα να σπάσουν πλοκάμια τους, ενώ αν θαφτούν στην άμμο πάλι ύστερα από ώρες κάποιος μπορεί να την πατήσει και να τσιμπηθεί.

Οι αυξήσεις συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή, καθώς ήδη τροπικά είδη μεδουσών, όπως η Rhopilema nomadica, παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές ακτές, ξεφεύγοντας έτσι από τα ισραηλινά παράλια και το Λιβυκό Πέλαγος.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον κ. Κατσανεβάκη, η παρουσία τους ύστερα από τόσα χρόνια δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση εντοπισμού τους.

«Οι εξάρσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, οπότε όπου παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών τους, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι περιοχές. Αλλωστε η υπερσυγκέντρωση μεδουσών σε μία περιοχή δεν διαρκεί πολύ χρονικά, ενώ πλέον υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία τους και στο διαδίκτυο. Τέλος οι άνθρωποι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, ενώ η ένδυση με μπλούζες προστασίας UV είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας», καταλήγει.

πηγή kathimerini.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών