Με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται η παρουσία της μοβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στον Παγασητικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρότι η έξαρση της μοβ μέδουσας περιορίζεται στη βόρεια ... Περισσότερα

Μοβ μέδουσες μία «ανάσα» πριν την Αττική

Epilogestv

Epilogestv

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται η παρουσία της μοβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στον Παγασητικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Advertisement
 

Παρότι η έξαρση της μοβ μέδουσας περιορίζεται στη βόρεια Εύβοια, τον Παγασητικό και τις Σποράδες, ο αόρατος επισκέπτης εμφανίζεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι πρώτες καταγραφές υποτίμησαν την έκταση του φαινομένου, όμως τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ταχύτατη εξάπλωση σε διάφορες περιοχές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έξαρση εξελίσσεται ραγδαία, ενώ ήδη καταγράφονται φαινόμενα παρόμοια με εκείνα της περιόδου 2020–2023.

«Αν κολυμπάτε ή επισκέπτεστε παραλίες στις παραπάνω περιοχές, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η Pelagia noctiluca είναι εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο είδος λόγω του έντονου τσιμπήματός της», αναφέρεται από το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει live χάρτη με την παρουσία της μοβ μέδουσας ανά ημέρα καταγραφής της.

«Αν κολυμπάτε ή επισκέπτεστε παραλίες στις παραπάνω περιοχές, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η Pelagia noctiluca είναι εντυπωσιακό αλλά και επικίνδυνο είδος λόγω του έντονου τσιμπήματός της».

Μολονότι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μοβ μέδουσες παραμένει άγνωστη, καθώς εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα, δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Αττική.

Μοβ μέδουσες μία «ανάσα» πριν την Αττική
φωτογραφία: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κατσανεβάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ερευνητική δραστηριότητα στη θαλάσσια οικολογία, η έξαρση των μοβ μεδουσών δεν είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, καθώς υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. «Πολλά μέρη της Ελλάδας επηρεάζονται, ωστόσο υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη την παρουσία τους. Αυτές είναι συνήθως οι κλειστοί κόλποι, όπως ο Κορινθιακός, ο Σαρωνικός, ο Ευβοϊκός, ο Θερμαϊκός και ο Παγασητικός».

Ηρθαν για να μείνουν

Η σχεδόν σταθερή πια παρουσία της μοβ μέδουσας τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές ακτές οφείλεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα μοτίβα σύμφωνα με τους ειδικούς και βασίζεται κυρίως στην υπεραλίευση και την ανθρωπογενή παρέμβαση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Εχουν μειωθεί οι θηρευτές των μεδουσών εξαιτίας της υπεραλίευσης, οπότε πολλά είδη, όπως οι γόπες, που θηρεύουν τις μέδουσες και ελέγχουν τον πληθυσμό τους έχουν μειωθεί. Από την άλλη, η αύξηση θαλάσσιων υποδομών διευκολύνει τον κύκλο ζωής των μεδουσών και μπορεί να βοηθήσει στην πληθυσμιακή τους αύξηση», εξηγεί ο καθηγητής.

Κάνει να βγάζουμε τις μέδουσες από τη θάλασσα;

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δεν συνιστάται σε πολίτες να βγάζουν τις μέδουσες από τη θάλασσα, καθώς χρειάζεται πρόγραμμα σωστής συλλογής και απόρριψης, για να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση και τσιμπηθούν άλλοι άνθρωποι και ζώα.

Advertisement
MEGA

Μάλιστα είναι πιθανό στην προσπάθειά τους να τις βγάλουν από τη θάλασσα να σπάσουν πλοκάμια τους, ενώ αν θαφτούν στην άμμο πάλι ύστερα από ώρες κάποιος μπορεί να την πατήσει και να τσιμπηθεί.

Οι αυξήσεις συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή, καθώς ήδη τροπικά είδη μεδουσών, όπως η Rhopilema nomadica, παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές ακτές, ξεφεύγοντας έτσι από τα ισραηλινά παράλια και το Λιβυκό Πέλαγος.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον κ. Κατσανεβάκη, η παρουσία τους ύστερα από τόσα χρόνια δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση εντοπισμού τους.

«Οι εξάρσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, οπότε όπου παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών τους, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι περιοχές. Αλλωστε η υπερσυγκέντρωση μεδουσών σε μία περιοχή δεν διαρκεί πολύ χρονικά, ενώ πλέον υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία τους και στο διαδίκτυο. Τέλος οι άνθρωποι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, ενώ η ένδυση με μπλούζες προστασίας UV είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας», καταλήγει.

πηγή kathimerini.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

23/12/25 8:29 πμ

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ