Τον κατηγορούν για τους 1.000 νεκρούς μουσουλμάνους στο Γκουτζαράτ το 2002Advertisement   Πέντε υποστηρικτές μιας από τις κυριότερες ισλαμιστικές οργανώσεις του Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τον κατηγορούν για τους 1.000 νεκρούς μουσουλμάνους στο Γκουτζαράτ το 2002

Advertisement
 

Πέντε υποστηρικτές μιας από τις κυριότερες ισλαμιστικές οργανώσεις του Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πόλεις της χώρας μεταξύ δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ανέφερε η αστυνομία.

Οι βίαιες διαδηλώσεις συνέβησαν καθώς το Μπαγκλαντές γιορτάζει την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας του, με την κυβέρνηση να προβάλλει τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας – που επισκιάζονται από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

Η επίσκεψη του Ινδού εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, που έφτασε στην Ντάκα χθες με την ευκαιρία αυτής της επετείου, προκάλεσε μέρες διαδηλώσεων από διαδηλωτές που τον κατηγορούν ότι προωθεί εθνικιστικές πολιτικές στην Ινδία. Τον κατηγορούν ότι υποκίνησε βία κατά των μουσουλμάνων που σκότωσε χίλιους ανθρώπους στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ το 2002, ενώ ήταν επικεφαλής αυτού του κρατιδίου.

Τέσσερα θύματα των συγκρούσεων της Παρασκευής ήταν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χεφαζάτ-ε-Ισλάμ και οι βίαιες συγκρούσεις συνέβησαν στην μικρή αγροτική πόλη Χαταζάρι, όπου εδρεύουν οι κύριοι ηγέτες της οργάνωσης, πρόσθεσε η αστυνομία.

Ο Ρουχούλ Αμίν, ο δήμαρχος της πόλης, είπε ότι περίπου 1.500 υποστηρικτές της Χεφαζάτ εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μόντι.

Ο εκπρόσωπος της Χεφαζάτ μίλησε αντίθετα για μια «ειρηνική» διαδήλωση, κατά της οποίας η αστυνομία «άνοιξε πυρ».

Η Χαταζάρι φιλοξενεί ένα από τα κύρια ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία στη χώρα καθώς και την έδρα της Χεφαζάτ, που ιδρύθηκε το 2010 και θεωρείται η μεγαλύτερη ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση στο Μπανγκλαντές.

Advertisement

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στο Τζατραμπάρι, μια περιοχή της Ντάκα και στην Μπραχμανμπάρια στο ανατολικό Μπαγκλαντές.

Στην πόλη Μπραχμανμπάρια, ένα άτομο σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί «άνοιξαν πυρ» και έριξαν δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών.

Ο εκπρόσωπος της Χεφαζάτ ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν υποστηρικτής της ισλαμικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, 100.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδηλώσεις σε 22 πόλεις στο Μπαγκλαντές.

Η οργάνωση πραγματοποιεί συχνά μεγάλες διαδηλώσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων νόμους κατά της βλασφημίας.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 12:06 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ